Bazi Tarim Ürünlerinin Gümrük Vergileri, Oranlarda Artisa Gidilmeden Yeniden Düzenlendi

Sarimsak, badem, ceviz, muz, çay, çerezlik ayçiçegi ve yer fistigi ithalatinda alinacak gümrük vergisi orani degismeyecek sekilde düzenlemeye gidildi.

Ithalat Rejimi Kararinda Degisiklik?Yapilmasina Iliskin Cumhurbaskani Karari, Resmi Gazete'de yayimlandi.

Kararla yerli üretimin korunmasi ve desteklenmesi amaciyla sarimsak, badem, ceviz, muz, çay, çerezlik ayçiçegi ve yer fistigi ithalatinda uygulanan gümrük vergisi oranlarinda degisiklik yapildi. Vergi oranlari nispi ve maktu (ton basina ek mali yükümlülük) olarak ikiye bölünürken toplamda alinan gümrük vergisi orani degistirilmeden daha etkin bir uygulamaya gidilmesi amaçlandi.

Düzenlemeyle dünya fiyatlarinin çok altinda birim fiyatla gerçeklestirilen ithalatin önüne geçilerek tarim sektöründe adil ve rekabetçi bir yapi olusturulmasi hedefleniyor. Bu kapsamda üreticinin korunmasi, piyasada haksiz rekabet ortaminin olusmasinin engellenmesi ve devletin vergi kaybinin önlenmesi öngörülüyor.

Öte yandan, Ikili Anlasmalar Çerçevesinde Bazi Tarim ve Islenmis Tarim Ürünleri Ithalatinda Tarife Kontenjani Uygulanmasina Iliskin Kararlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Cumhurbaskani Karari da Resmi Gazete'de yayimlandi. Bu kararla da Ithalat Rejimi Kararinda Degisiklik?Yapilmasina Iliskin Karar'in ikili ticaret anlasmasi imzalanan ülkelerle uyumlastirilmasi amaçlandi.

Ticaret Bakanliginin Avrupa Birligi Menseli Bazi Tarim Ürünleri Ithalatinda Tarife Kontenjani Uygulanmasina Iliskin Tebligde Degisiklik Yapilmasina Dair Teblig'i de Resmi Gazete'de yayimlandi. Tebligle, Avrupa Birligi menseli bazi ürünlerde açilan tarife kontenjanlarinin dagitim yöntemiyle basvuru ve kullanim usul ve esaslari belirlendi.

Bakanligin Gürcistan Menseli Bazi Tarim ve Islenmis Tarim Ürünleri Ithalatinda Tarife Kontenjani Uygulanmasina Iliskin Tebligde Degisiklik Yapilmasina Dair Teblig'i de Resmi Gazete'de yayimlanan düzenlemelerinden biri oldu. Tebligle, Gürcistan menseli bazi ürünlerde açilan tarife kontenjanlarinin dagitim yöntemiyle basvuru ve kullanim usul ve esaslari düzenlendi.

Konuya iliskin tüm Cumhurbaskani kararlari ile tebligler 15 gün sonra yürürlüge girecek.

- Yerli üretimi olmayan bazi sanayi ürünlerinin gümrük vergisi oranlari düsürüldü

Diger yandan, Resmi Gazete'de yayimlanan bir diger Ithalat Rejimi Kararinda Degisiklik Yapilmasina Iliskin Cumhurbaskani Karari ile de bazi özel tanimli sanayi ürünlerinin gümrük vergisi oranlari düzenlendi.

Kararla, Türkiye'de yerli üretimi olmayan girdi mahiyetindeki ham madde ve ara mamullere uygulanan gümrük vergileri, Avrupa Birligi ile eszamanli olarak düsürüldü. Kararla sanayicilerin girdi maliyetlerinin düsürülmesi ve rekabet gücünün artirilmasi amaçlaniyor.

Karar, 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüge girecek.

Kaynak: AA