Baskan Seçer Açiklamasi 'Günes Enerjisi Konusunda Önemli Çalismalar Yapiyoruz'

İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, Mezitli Belediyesi ile Makina Mühendisleri Odasi İçel Subesinin birlikte düzenledigi ‘21 Haziran Dünya Günes Günü’ etkinliginde, günes enerjisi konusunda 1,5 yilda önemli çalismalar yaptiklarini söyledi. Seçer, yakinda MESKI bünyesinde faaliyete girecek olan Enerji Izleme SCADA’si ile 7/24 elektrik akiminin seyahatini takip edeceklerini belirtti.

Baskan Seçer Açiklamasi 'Günes Enerjisi Konusunda Önemli Çalismalar Yapiyoruz'
Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, Mezitli Belediyesi ile TMMOB Makina Mühendisleri Odasi İçel Subesi’nin birlikte düzenledigi ‘21 Haziran Dünya Günes Günü’ etkinligine katildi.

Mezitli Belediyesi Günespark Enerji Kompleksinde, Mezitli Belediye Baskani Neset Tarhan ve Makine Mühendisleri Odasi İçel Sube Baskani Ibrahim Yücesoy’un ev sahipliginde yapilan etkinlige, Yenisehir Belediye Baskani Abdullah Özyigit ile Makine Mühendisleri Odasi Genel Baskani Yunus Yener de katildi.



“Bilim olmasaydi bugün günes enerjisi, rüzgar enerjisi ya da hidrolik enerjisi olmazdi”

Baskan Seçer, etkinlikte yaptigi konusmada, İçel’in günesli bir kent oldugunu, günesin degerini ve önemini iyi bildiklerini söyledi.

Seçer, TMMOB’da çok kaliteli mühendislerin bir arada oldugunu dile getirerek, “Hayatin her alani bir mühendislik diye düsünüyorum. Bu anlamda her seyi bilimsel yapma zorunlulugumuz var. Bilim olmasaydi bugün günes enerjisi, rüzgar enerjisi ya da hidrolik enerjisi olmazdi” dedi.



“3 MW günes enerjisi panellerimizin imalati gerçeklesiyor”

Büyüksehir Belediyesi olarak günes enerjisine yönelik yürüttükleri çalismalari anlatan Seçer, “MESKI’nin bütçesi 1 milyar lira. Gelen fatura 145 milyon kW saat elektrik, 129 milyon lira, geçen yil. Onu da yanlis tarifeden kullaniyorlarmis eski yönetim. Tarifeleri düzelttik, yüzde 30 indirim oldu. Büyüksehir’e bakiyorum, onun 10’da 1’i oraninda bir elektrik tüketimi var. Geçen yil faturasi 17 milyon lira. Diger bagli kuruluslar 150 milyonun üzerinde fatura ödüyoruz. Ama diger taraftan da islenmeye muhtaç yenilenebilir enerji var. Bunlarin en basinda da GES’ler geliyor. Bir ar-ge birimi olusturduk. TMMOB üyesi bir kardesimizi oranin daire baskanligina getirdik. Günes enerjisi konusunda da yaklasik 1,5 yilda önemli çalismalar yapiyoruz. Su anda Tarsus, Yenisehir ve Toroslar’da 3 MW günes enerjisi panellerimizin imalati gerçeklesiyor. MESKI yapiyor bunu. Toplam tüketimimizi, yillik verdigim rakamlari düsünün. Onun yüzde 3’üne tekabül edecek elektrik üretecegiz. Bu yatirimlar devam ettikçe yüzde 3 olacak, yüzde 30; yüzde 30 olacak yüzde 60. Belirli bir süre sonra önemli bir miktarda günes enerjisinden elde ettigimiz elektrigi biz vatandaslarimiza hizmetlerimizde kullanabilecegiz.”

MICROGES’ler konusuna da deginen Baskan Seçer, “Arkadaslarimiz 32 ayri noktada hem su depolarinin çatilarinda hem de terfi pompa istasyonlarinda bu çalismalari yapiyorlar. Su anda imalat islemleri basladi.

Erdemli, Bozyazi, Silifke, Gülnar, Aydincik, Mezitli, Yenisehir, Toroslar ve Tarsus. Sehrimizin her ilçesi buna uygun. Bu anlamda çok önemli diye düsünüyorum. Yine bu yil içerisinde 3 MW’in üzerine planlanan 2. etap olarak düsündügümüz farkli noktalarda içme suyu aritma tesislerinde, Tarsus Berdan’da, Tarsus atik su aritma tesislerinde, Karaduvar’da yine atiksu aritma tesislerimizde ve muhtelif depolarimizda 15 MW’lik kurulu güce sahip günes enerjisi sistemlerini hayata geçirecegiz” dedi.



“Biz toplumu bilinçlendirmek istiyoruz”

Ulasimda da günes enerjisinden faydalandiklarini belirten Seçer, 51 akilli duraktaki panolarin günes enerjisi ile çalistigini söyledi.

Yakin zamanda hizmete açtiklari ‘İçelden Günes Enerjisi ile Kurutma Tesisi’ne de deginen Seçer, “25 kadin istihdam ediliyor. Orada 52 adet günes enerjisi paneli kuruldu. 50 metrekare alan üzerinde kurulan bu sistem bize saatlik olarak 18,5 kw elektrik üretiyor ve o tesisin yüzde 60’i da günes enerjisinden besleniyor. Yine spor tesislerimizde 60 kw’lik bir fotovoltatik günes enerji sistemi kuruldu. Yine bizim Mahalle Mutfaklarimiz var. Orada kullandigimiz elektrigi günes enerjisinden elde ediyoruz. Su anda 5 Mahalle Mutfagimizda 1’i Demirtas’ta, digerleri Tarsus’un muhtelif mahallelerinde günes enerjilerinden elektrik üretiyoruz. Yine yeni WC’ler kurduk, sehrin muhtelif yerlerine. Orada pilot çalismasini tamamladi arkadaslar. Verim aldilar. Her WC’nin tamamina konacak bunlar. Artik onlar da günes enerjisinden faydalanacak. Simdi bu çalismalarin parasal degerinden ziyade bir farkindalik olusturmak. Biz toplumu bilinçlendirmek istiyoruz. Böyle bir yönetim anlayisimiz var. ‘Bu uygundur’ deyip vatandaslarimizi buna sevk etmek” diye konustu.



“Enerji Izleme SCADA’si olarak MESKI’de 2’nci bir birim olusturduk”

MESKI’de yürütülen önemli bir çalismayi aktaran Seçer, “Bizim su SCADA’si var. Ekranlardan İçel’in Anamur’dan Tarsus’a kadar suyu izleyebiliyorsunuz. Suyun çiktigi noktadan en son atiksu aritma tesisinde aritilan suyun son nihai noktasina kadar nerede sikinti, kaçak kayip, debi düsmesi, patlak, çatlak var bunlarin hepsini görebiliyorsunuz. Onun için bu sene geçen yila göre biraz daha rahat nefes alabildik, çünkü su sikintisi olabilir kuraklik nedeniyle. Biz bu su SCADA’sini Enerji Izleme SCADA’si olarak MESKI’de 2’nci bir birim olarak olusturduk. Burada 7/24 artik sistemdeki bu elektrik akiminin seyahatini takip edecegiz. Bize çok önemli katkilar sunacagini düsünüyoruz. Ön ariza tespitinden tasarrufa kadar, sistem ömrünün uzamasina kadar birçok konuda bize yararli olacaktir” ifadelerini kullandi.

Mezitli Belediye Baskani Tarhan da belediye olarak günes enerjisine ve çevreye verdikleri degeri anlatti. Küresel isinmaya dikkat çeken Baskan Tarhan, STK’lar, belediyeler ve vatandaslarin birlik olarak hareket etmesi gerektigini belirterek, “Önümüzde büyük bir tehlike var, bunun önüne geçmek gerekiyor” dedi.

Baskan Seçer ve protokol üyeleri, etkinligin sonunda üzerinde günes figürü olan pasta kesti.
Kaynak: İHA