Bakan Kurum, Izmit Körfezi'nde Müsilaj Temizleme Çalismalarini Inceledi Açiklamasi (2)

'(Oksijen seviyesini artiracak cihazlarin denize birakilmasi) Oksijen seviyesini arttirarak oradaki yasami yeniden canlandiracagiz, aslinda müsilajin kendi içerisinde döngüsünü de saglayacagiz. Biz o canli türlerini yeniden hayata getirirsek, müsilaj kendi içinde onlarin bir yem kaynagi olacak' 'Körfezdeki mavi bayrakli plajimizda bir sorun yok' 'Hizli hareket etmek zorundayiz çünkü gerçekten Marmara'yi bir an önce eski haline getirmek zorunlulugumuz var'

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Marmara Denizi'nin oksijen seviyesini artiracak cihazlar ile yasami yeniden canlandiracaklarini belirterek, "Aslinda müsilajin kendi içerisinde döngüsünü de saglayacagiz. Biz o canli türlerini yeniden hayata getirirsek, müsilaj kendi içinde onlarin bir yem kaynagi olacak." dedi.

Izmit Körfezi'nde oksijen seviyesini artiracak cihazlarin denize birakilmasi ve müsilaj temizleme çalismalarini incelemesinin ardindan gazetecilerin sorularini yanitlayan Kurum, Kanada'da yürütülen bu çalismanin denizdeki tuzluluga bakarak öngörüldügünü söyledi.

Kanada'daki çalismada, denizdeki tuzlulukla Marmara'daki tuzlulugun kabul edilebilir seviyede oldugunun belirtildigini aktaran Bakan Kurum, "Bu çerçevede denizdeki bu çalismayi yapabilecegimizi ifade ettiler. Bir de tabii Marmara Denizi biliyorsunuz, Karadeniz'den Akdeniz'e, Akdeniz'den Karadeniz'e akinti olmasina ragmen, birçok körfezimiz kendi içinde aslinda bir göl havzasi gibi islem görüyor. Burada da akinti var ama nitekim denizin birçok noktasina göre daha az akinti. Onlar burada da faydali olabilecegini ifade ettiler." diye konustu.

Bakan Kurum, deniz dibindeki ekolojik yasamin kendi içerisinde döngüsünün zaten bulunduguna dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Alglerin, fitoplanktonlarin çogalmasi, müsilaj dedigimiz aslinda onlarin baliklarla bir yasam döngüsü vardi. Bu, yasam döngüsünün bozulmasindan kaynakli. Biz o eski yasam döngüsünü geri getirmeye çalisiyoruz. Bunun için de oradaki canli hayatini yeniden canlandirmak adina bu adimi atiyoruz. Oksijen seviyesini arttirarak oradaki yasami yeniden canlandiracagiz, aslinda müsilajin kendi içerisinde döngüsünü de saglayacagiz. Biz o canli türlerini yeniden hayata getirirsek, müsilaj kendi içinde onlarin bir yem kaynagi olacak."

Bakan Kurum, çalismanin yayginlastirilmasi yönündeki soru üzerine, temmuzun ilk haftasinda Kanada'daki bilim adamlarinin gelecegini ve çalismalari TÜBITAK ile degerlendirecegini aktararak, "Onlarin ifadesi, kisa zamanda Marmara'nin geneline iliskin bu çalismayi yapabileceklerini söylüyorlar. Biz pilot uygulamak istedik. Basarili olmasi halinde tüm Marmara'ya kisa vadede oksijen seviyesini arttirmak adina bu adimi atacagiz. Tabii bu kesin çözüm degil. Aslolan bizim uzun vadeli yatirimlarimizi hayata geçirmektir."

- "Gelen tüm çalismalari bilim insanlariyla olusturdugumuz kurul çerçevesinde dikkate aliyoruz"

Bakan Kurum, "Marmara Denizi için baska bilimsel adimlar atilacak mi?" sorusu üzerine, akademisyenlerin ve üniversitelerin bütün fikirlerini önemsediklerini ifade ederek, bu çerçevede TÜBITAK bünyesinde 10 milyon liraya kadar bu projelere destek verilebilecegini TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal'in kendilerine aktardigini söyledi.

Bunun önemli bir bütçe oldugunu belirten Kurum, daha önce depremle ilgili böyle bir çalisma yapildigini kaydetti.

Kurum, su anda müsilajla ilgili üniversitelerin, bilim insanlarinin yapacagi çalismalari TÜBITAK Baskanliginin destegiyle beraber yürüteceklerini dile getirerek, "Gelen tüm çalismalari bilim insanlariyla olusturdugumuz kurul çerçevesinde dikkate aliyoruz. O çalismalarin da neticelerinin olumlu olmasina müteakip insallah sahada da uygulamalarini yapacagiz." diye konustu.

- "Körfezdeki mavi bayrakli plajimizda bir sorun yok"

Izmit Körfezi'ndeki mavi bayrakli plajlarda denize girilip girilmeyecegi yönündeki soruya Kurum, söyle cevap verdi:

"Mavi bayrakli plajlarla ilgili veya körfezde, Istanbul'da, Marmara'daki denize girilen noktalara iliskin anbean denizdeki suyun kalitesi verilmektedir. Nerede veriliyor, 'marmarahepimizin.csb.gov.tr' adresinde veriliyor. Yine Halk Sagligi Genel Müdürlügümüzün deniz sulariyla alakali Bakanligimizla yapmis oldugu ortak çalismada, anlik olarak deniz suyu kalitesi denize girilip girilemeyecegi net bir sekilde verilmektedir. Dolayisiyla körfezdeki mavi bayrakli plajimizda bir sorun ve problem yok."

"Diger denizlerde de müsilaj incelemesi var mi? Getirilen cihazla ilgili isim düsünüldü mü?" sorusu üzerine Kurum, 81 ildeki teskilat mensuplari ve diger kurumlarla is birligi çerçevesinde takiplerin yapildigini aktararak, kiyilarda bu noktada denetimlerin yapildigini söyledi.

Marmara'daki durumun diger denizlere göre biraz daha sorunlu oldugunu dile getiren Kurum, "O yüzden önceligimiz Marmara, ki Marmara kapali bir deniz. Dolayisiyla tehlike arz eden bir durum söz konusu. O yüzden Marmara'daki durum bizim için daha önemli ve önceligimiz. Diger taraftan bu cihazimiza bir isim koymadik. Siz koyarsiniz, beraber koyariz. Insallah basarili olur da ona memleketimizde de üniversitelerimizde bu tarz çalismalari yaparak yerli ve milli bir teknoloji hamlesiyle bu adimlari atariz. Buna iliskin üniversitelerimiz, TÜBITAK bünyesinde çalismalarimiz olacak. Su an tüm bilgiyi önemsiyoruz. Sonuçta uygulanmis projeleri önemsiyoruz. Hizli hareket etmek zorundayiz çünkü gerçekten Marmara'yi bir an önce eski haline getirmek zorunlulugumuz var." ifadesini kullandi.

(Bitti)
Kaynak: AA