12 Punto TRT Senaryo Günleri'nde 'Film Endüstrisinde Satis Ajanslarinin Rolü' Konusuldu

Etkinlik kapsamindaki ilk panelin konuklari, Memento International Film Alim Direktörü Sata Cissokho ile yapimci Zeynep Atakan oldu.

TRT tarafindan bu yil üçüncüsü düzenlenen "12 Punto TRT Senaryo Günleri", "Film Endüstrisinde Satis Ajanslarinin Rolü" baslikli panelle basladi.

Feriye'de gerçeklestirilen ve es zamanli YouTube'da TRT 12 Punto kanalinda yayinlanan panelde, Memento International Film Alim Direktörü Sata Cissokho ile yapimci Zeynep Atakan konustu.

Etkinlige çevrim içi katilan Cissokho, "Ajanslar olarak bizim temel görevimiz, yapim sirketleri tarafindan temsil edilen filmlerin dünya genelinde dagitimina olanak saglamak. Yani temel olarak filmleri, uluslararasi dagitimcilara karsi temsil ediyoruz. Her ülkedeki filmin uluslararasi basariya ulasmasini saglayabilecek en iyi dagitimciyi bulmaya çalisiyoruz." dedi.

Ajans olarak filmlerin festivallerdeki yolculuklarini da takip ettiklerini belirten Cissokho, "Yani bu aslinda filmin kendi ülkesi disinda da var olabilmesi için, yurt disinda basarili bir hikayesi olmasi için isleyen bir yol." diye konustu.

Cissokho, Memento'nun butik bir satis ajansi oldugunu aktararak, sunlari kaydetti:

"Aldigimiz, temsil ettigimiz filmlerin düzenlemesini çok dikkatlice yapmak zorundayiz. Her yil ortalama 8-10 filmimiz oluyor. Sirket kuruldugunda bundan daha fazla filmi temsil etmemeye karar verdik. Her filmle daha iyi ilgilenebilmek ve zaman ayarlayabilmek adina. Her filmin arkasindaki herkesle iletisime geçmeyi 20-30 filmi temsil etmekten daha ön planda tutuyoruz. Ayni zamanda karar sürecinde o yil için örnegin bir Türk filmimiz varsa, yeni bir Türk filmi almiyoruz. Ülkeler söz konusu oldugunda çesitlilige dikkat ediyoruz. Tabii dil ve tür konusunda da ayni çesitlilige özen gösteriyoruz. Ayni yilda iki komedi türünde film almiyoruz mesela."

- "Ilk film bir piyango aslinda"

Zeynep Atakan ise kendi tecrübelerinden yola çikarak bir filmin daha senaryo asamasindayken dünya saticisiyla bulusmasinin çok faydali oldugunu ve her isin kendi uzmani tarafindan yapilmasi gerektigini, el yordamiyla bu isin gerçeklestirilemeyecegini dile getirdi.

?????Türkiye'deki ilk filmlerin satis ajanslariyla ilk tecrübeleri hakkinda bilgi veren Atakan, "Benim her zaman çok önemsedigim bir sey var, proje gelistirme süreci. Bu ayni anne karninda çocugun gelismesi gibi. Zamani dolmadan çikan projeler, maalesef ister istemez çok erken bir evrede gittiyse bastan kabul görmüyor. Kabul görmedigi zaman da bir motivasyon düsüklügü oluyor. Özellikle ilk ve ikinci filmler bazinda konusursak, ilk filmlerin bence çok önemli bir yani var. Çünkü o yönetmenlerin, o kisilerin, o yapimcinin bir sekilde kendi portfolyosunu, kendini iyi ifade etmesi ve bir umut ?veriyor olmasi gerekiyor. Kesfedilmeye deger bir noktaya gelmesi gerekiyor." açiklamasinda bulundu.

Türkiye'de ilk filmlerin çok erken evrede gösterilip kabul görürse basarili olacagina dair yanlis bir alginin oldugunu vurgulayan Atakan, "Ilk film bir piyango aslinda. Yani o piyangoya girerken herkes, bütün yatirim yapanlar daha güçlü ve daha saglam temeller üstüne girmek istiyorlar. Dolayisiyla iyi bir gelistirme süreci geçirdikten sonra benim her zaman önerdigim, su anda 12 Punto'nun da oldugu gibi, ortak yapim, senaryo ve proje gelistirme marketlerinde aslinda bu satis ajanslarinin kesfetmesine birakmak ve ondan sonra öyle yol almak çok daha önemli." degerlendirmesini yapti.

- 12 Punto TRT Senaryo Günleri

Sinemacilari senaryo asamasinda destekleyerek projelerinin gelistirilmesine katki saglayan "12 Punto TRT Senaryo Günleri" kapsaminda gerçeklestirilen etkinlikler bugün basladi.

TRT 2, 22-29 Haziran'da 12 Punto TRT Senaryo Günleri'ne özel olarak her aksam canli yayinlari ve özel içerikleriyle sinemaseverlerle bulusacak. Saat 19.00'da baslayacak yayinlarda "12 Punto'da Neler Oluyor?" ve "12 Punto'da Yarin" isimli programlar etkinlikle alakali bilgi akisi saglayacak.

"12 Punto Film Saati" kusaginda Nuri Bilge Ceylan'in her biri bir yönetmenlik dersi niteligindeki kamera arkasi belgeselleri gösterilecek. "Ahlat Agaci" filminin kamera arkasi görüntülerinden olusan 3 bölümlük "Ahlat'in Yolculugu" ve "Kis Uykusu" filminin kamera arkasi görüntülerinden olusan "Uzun Sürmüs Bir Kis" belgeselleri TV'de ilk kez TRT 2'de yayinlanacak.

"12 Punto Film Saati" kusaginda TRT Ortak Yapimi filmler Honeyland, Kapan ve Odaklan Babaanne gösterimleri olacak.

Her aksam özel röportajlar ve masterclasslar'in da yer alacagi program, 29 Haziran aksami yayinlanacak kapanis programi ile son bulacak.

Kaynak: AA