TIM, Sürdürülebilirlik Eylem Plani'ni Tanitti

TIM Baskani Ismail Gülle: 'Insallah Eylem Planimizdaki hedefleri bir bir gerçeklestirerek Türkiye'yi sürdürülebilirlik alaninda marka ülke haline getirecegiz. Çalismalarimizin sonucunda dünyayi tüketmeden dünya için üreten ülkemiz, hem sürdürülebilir kalkinma modeliyle ihracatla yükselecek hem de çevreye deger veren herkesin bir numarali tercihi haline gelecek' 'Ihracatçilar olarak bu yola çiktigimizda iki önemli vazifemiz bulunuyordu. Bunlarin ilki, sürdürülebilir ihracati basarmakti. Hamdolsun bunu hep birlikte basardik. Ihracatimizi sürdürülebilir bir zemine bagladik. Simdi ise vazifemiz, sürdürülebilir dis ticaret fazlasi vermektir' 'Geçtigimiz yil 148 ülkeye dis ticaret fazlasi verdik. Bu basariyi sürdürebilir kilmak ve dis ticaret fazlasi verdigimiz ülke sayisini artirmak elimizde' 'Hedeflerimizden biri, son günlerde Marmara Denizi'nde yasanan tabloyla gündemde daha da öne çikan 'ileri aritma teknolojileri' alaninda. Bu minvalde, ileri derece aritma teknolojileriyle mevcut altyapinin iyilestirilmesi ve sanayi tesisleri atik sularinin degerlendirilmesi konularinda çalismalar gerçeklestirecegiz'

Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Baskani Ismail Gülle, "Insallah Eylem Planimizdaki hedefleri bir bir gerçeklestirerek Türkiye'yi sürdürülebilirlik alaninda marka ülke haline getirecegiz. Çalismalarimizin sonucunda dünyayi tüketmeden dünya için üreten ülkemiz, hem sürdürülebilir kalkinma modeliyle ihracatla yükselecek hem de çevreye deger veren herkesin bir numarali tercihi haline gelecek." dedi.

TIM Kadin Konseyi'nin öncülügünde, "Dünyayi tüketmeden, dünya için üretiyoruz" sloganiyla hazirlanan TIM Sürdürülebilirlik Eylem Plani, TIM Baskani Ismail Gülle, TIM Kadin Konseyi Üyeleri ve Sektörler Konseyi temsilcilerinin katilimiyla Istanbul'da tanitildi.

Tanitim toplantisinda konusan TIM Baskani Gülle, TIM Kadin Konseyi'nin kisa zamanda önemli islere imza attigini söyledi.

TIM olarak sürdürülebilir bir gelecek adina baslattiklari seferberlikten büyük bir heyecan duyduklarini aktaran Gülle, konusmasini söyle sürdürdü:

"Türkiye'nin en önde gelen sürdürülebilir faaliyeti ihracattir. Ihracatçilar, sürdürülebilirlik kavramini en iyi bilen neferlerdir. Sürdürebilirligin içinde istikrar vardir, dirayet vardir, durus vardir, vatan sevgisi vardir, insan sevgisi vardir, doga sevgisi vardir, en önemlisi sevgi vardir, paylasmak vardir. Ihracatçilar olarak bu yola çiktigimizda iki önemli vazifemiz bulunuyordu. Bunlarin ilki, sürdürülebilir ihracati basarmakti. Hamdolsun bunu hep birlikte basardik. Ihracatimizi sürdürülebilir bir zemine bagladik. Simdi ise vazifemiz, sürdürülebilir dis ticaret fazlasi vermektir. Geçtigimiz yil 148 ülkeye dis ticaret fazlasi verdik. Bu basariyi sürdürebilir kilmak ve dis ticaret fazlasi verdigimiz ülke sayisini artirmak elimizde. Ancak iklim degisikligi ve çevre konusunu sürekli gündemde tutmamiz gerekiyor. Çünkü iklim degisikligi artik gelecek nesillerin degil, bugün, dogrudan bizlerin sorunu haline gelmis durumda."

2018 yilinda görevi devraldiklarindan bu yana, dis ticaret fazlasi verilen AB'nin israrla karbon nötr kita olma hedefini dile getirmesinin, ihracat için oldukça önemli bir gelisme oldugunu aktaran Gülle, ihracatçinin Yesil Mutabakat'la beraber mutlaka sürdürülebilir deger fazlasi vermeye devam edecegini bildirdi.

- "Eylem Planimiz, her alanda sürdürülebilir Türkiye hedefine ulastiracak"

Gülle, "Avrupa Katilim Öncesi Yardim Araci IPA III" proje çagrisini "Yesil Gündem ve Sürdürülebilirlik" basliginda hazirladiklarini, ISTKA proje çagrisi için ihracatçilarin sinirda karbon düzenlemesine uyum saglamasi amaciyla "Sifir Karbon Fasilitasyon Merkezi" proje basvurusunu yaptiklarini anlatti.

COSME Programi "Avrupa Hafif Sanayisinde Inovasyon ve Teknoloji" çagrisi kapsaminda ihracatçilarin dijital, teknolojik ve yesil dönüsüm adimlarini hizlandiracak bir proje basvurusu gerçeklestirdiklerini aktaran Gülle, "TÜBITAK Aglara Üyelik Destegi kapsaminda Avrupa Iklim Agi'na üyelik için çalismalarimizi tamamladik. Insallah olumlu sonuçlari bekliyoruz. Tüm bu çalismalar, Kadin Konseyimizin üstün çalisma ve gayretleriyle yogrularak Sürdürülebilirlik Eylem Plani'ni hayata geçirmemizi sagladi." dedi.

Gülle, TIM Sürdürülebilirlik Eylem Plani'nda yer alan 12 ana hedefin, sürdürülebilirlik noktasinda Türkiye'yi markalastirarak "her alanda sürdürülebilir Türkiye" hedefine ulastiracagini belirtti.

Eylem Plani'nda 12 ana hedef belirlediklerini bildiren Gülle, bu hedefleri ana basliklari ile "TIM Sanayide Sürdürülebilirlik Bilim Kurulu, Ihracatta Sifir Atik Seferberligi, Dijital Mentorluk ve Egitim Programlari, Kurumsal Karbon Ayak Izi Çalismalari, Sanayide Döngüsellik ve Ileri Kazanim, Ileri Aritma Teknolojileri, Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Yönetimi, Standardizasyon Uygulamalari, Sertifikasyon Uygulamalari, Yenilenebilir Enerji Kaynaklari, Sürdürülebilir Ekonomik Büyüme ve Istihdam, Dijital Ürün Pasaportu ve Izlenebilirlik" olarak belirlediklerini anlatti.

Gülle "Kaliteli, katma degerli ihracat hedefiyle sanayide dijital dönüsümü destekleyecegiz. Bu vizyonu ortaya koyan ve 'sürdürülebilirlik' basliginda ilklere imza atan TIM Kadin Konseyimizi tebrik ediyorum. Insallah Eylem Planimizdaki hedefleri bir bir gerçeklestirerek Türkiye'yi sürdürülebilirlik alaninda marka ülke haline getirecegiz. Çalismalarimizin sonucunda dünyayi tüketmeden dünya için üreten ülkemiz, hem sürdürülebilir kalkinma modeliyle ihracatla yükselecek hem de çevreye deger veren herkesin bir numarali tercihi haline gelecek." ifadelerini kullandi.

- "Ilk hedefimiz, TIM Sanayide Sürdürülebilirlik Bilim Kurulu'nu olusturmak"

TIM Sürdürülebilirlik Eylem Plani'ndaki 12 ana hedef hakkinda bilgi veren Gülle, sunlari kaydetti:

"Ilk hedefimiz, TIM Sanayide Sürdürülebilirlik Bilim Kurulu'nu olusturmak. Cumhurbaskanimiz liderliginde hayata geçirilen Eylem Plani dogrultusunda TIM olarak olusturacagimiz kurul ile sektörlerimizin ilerleme sürecinin takipçisi olacagiz. Sürdürülebilir ihracat stratejisi, sektörel eylem plani ve kamu istisare mekanizmasiyla asama asama tüm süreci yakindan takip etme sansina sahip olacagiz. Ayrica Bilim Kurulu'na bagli sektör kurullari olusturarak degerlendirme toplantilari gerçeklestirecek, yil sonunda Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayimlayacagiz.

Ikinci hedefimiz, Emine Erdogan Hanimefendi himayesinde gerçeklestirilen 'Sifir Atik Projesi'ni ihracatimizdaki her sektöre tasimak. Bu kapsamda, isletmelerin atik envanterinin olusturulmasi ve ortak bir platformda birlestirilmesi, degerlendirilmesi, firmalara teknik envanter saglanmasi konularinda liderlik edecegiz. Ayrica atiklarin minimize edilmesi, atiktan enerji elde edilmesi ve ihracatçilar için atik yönetimi is modeli gelistirilmesine iliskin mentorluk verecegiz."

Gülle, "Dijital Mentorluk ve Egitim" programlariyla, sürdürülebilirlik ekosistemini olusturacaklarini, bu hususta, Ekolojik Ihracat Akademisi çatisi altinda pek çok egitim ve proje planladiklarini anlatti.

Eylem Plani'nda yer alan diger hedeflere de deginen Gülle, "Hedeflerimizden biri, son günlerde Marmara Denizi'nde yasanan tabloyla gündemde daha da öne çikan 'ileri aritma teknolojileri' alaninda. Bu minvalde, ileri derece aritma teknolojileriyle mevcut altyapinin iyilestirilmesi ve sanayi tesisleri atik sularinin degerlendirilmesi konularinda çalismalar gerçeklestirecegiz." dedi.

Gazetecilerin sorularini da yanitlayan Gülle, Marmara Denizi'nde yasanan müsilaj sorununa iliskin, "Bugüne kadar yapilanlar yeterli olsaydi Marmara, bugün bu sekilde olmazdi ama gelinen nokta itibariyla bu sadece devletin üzerine yüklenerek altindan kalkilacak bir sorun degil. STK'larin da elini tasin altina koymasi gerek." diye konustu.
Kaynak: AA