Tarla Lavinya Çiçegi Türkiye Florasina Kazandirildi

Küre Daglari Milli Parki’nda Tarla Lavinya Çiçegi tespit edilerek bir tür daha kayit altina alinmis oldu.

Tarla Lavinya Çiçegi Türkiye Florasina Kazandirildi
Küre Daglari Parki’nda sürdürülen flora çalismalari sirasinda “Tarla Lavinya Çiçegi (Knautia arvensis)” tespit edilerek Türkiye florasina kazandirildi.

Gerçeklestirilen çalismalar neticesinde, pek çok yeni türün ülkemiz faunasina kazandirildigi Tarim ve Orman Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 10. Bölge Müdürlügü Küre Daglari Parki’nda yeni bir tür daha kayit altina alindi. Küre Daglari Park Müdürlügünce Küre Daglari Milli Parki’nda sürdürülen flora çalismalari sirasinda Kastamonu’nun Pinarbasi ilçesi Kerte mevkiinde “tarla lavinya çiçegi (Knautia arvensis)” tespit edilerek Türkiye florasina kazandirildi.

Caprifolia ailesi üyelerinden tarla lavinyasi, koyu mavi çiçekleri, zarif görünüsü ile çiçekçilikte kullaniliyor. Avrupa’da, Balkanlarda, Yunanistan ve Bulgaristan, Transkafkasyada, Gürcistan ve Ermenistan’da genis bir yayilim alanina sahip olan tarla lavinyasinin ülkemizde de yayilisinin bulunmasi bilim dünyasina katki sagladi.

Tarla lavinyasi bilim dünyasina Bilge Tunçkol, Necmi Aksu ve Hasan Yasayacak’in makalelerinin Macaristan’in Botanikai Közlemenyek dergisinde yayimlanmasi ile tanitildi.
Kaynak: İHA