Sürücüsüz Traktörle Tarlalarini Eken Çiftçiler Hem Zamandan Hem Maliyetten Tasarruf Ediyor

Gaziantep'in Islahiye ilçesinde çiftçiler, uydu destekli dümenleme sistemi sayesinde sinyallerle hareket eden traktörlerle sürücü olmadan tarlada tohum ekimi yapiyor.

Türkiye'nin verimli tarim arazilerinden olan Gaziantep'in Islahiye ilçesinde çiftçiler, uydu destekli dümenleme sistemi sayesinde sinyallerle hareket eden traktörle tarlalarini ekiyor.

Traktöre monte edilen uydu sistemi sayesinde sürecegi ya da ekim yapacagi tarlaya getirilen traktör, sisteme yüklenen sinyallerin üzerinde sürücüsüz hareket ediyor.

Traktör, uydudan aldigi verilerle ekime basliyor ve operatör yardimi almadan hiç bosluk birakmadan gerektigi miktarda tohumlama yapiyor.

Çiftçiler, bu sistem sayesinde hem zamandan hem de girdi maliyetlerinden büyük oranda tasarruf sagliyor.

Islahiye Ziraat Odasi Baskani Mehmet Köse, AA muhabirine, 130 bin dekar alanda bugday, 20 bin dekar alanda arpa ile 6 bin dekar alanda misir ekiminin yapildigi ilçe genelinde, çiftçilerin bu sistemi yeni olmasina ragmen ilgiyle karsiladiklarini belirtti.

Köse, "Bu sistem sayesinde çiftçimiz zamandan tasarruf ettigi gibi firesiz tohumlama yaptiklari için tarladan elde edecegi verimi yüksek, hasat sonunda ise gelirinde artis olacaktir." dedi.

- Bilgileri sisteme isleyip uydu üzerinden sürücüsüz traktörle tarlasina misir ekimi yapti

Ilçede 100 dönümlük arazide misir üretimi yapan ve ayni zamanda ziraat mühendisi de olan üreticilerden Bilal Yildirim, traktöre monte edilen sistem sayesinde tarlanin koordinatlarinin girildigini, sürücüsüz olarak traktörün tarlada hiç bosluk birakmadan uygun miktarda tohum ekimi yaptigini anlatti.

Yildirim, söyle konustu:

"Sürücüsüz traktör islemi tamamiyla hassas bir sekilde 2-3 santimetre yanilma payiyla islemi yapiyor. Girdi maliyetlerimiz çok yüksek. Tohum çok degerli bunun ziyan olmamasi gerekiyor. Egrilik oldugunda bu misirin arasini sürdügümüzde çok zayiat oluyor. Bu yöntem sayesinde bunlarin önüne geçiliyor. Girdilerden, zamandan tasarruf ediyoruz. Arazimizin tam dönümünü sistem çikariyor. Ne kadar gübre, ne kadar ilaç atacagimizi önceden belirlemis oluyoruz. Sistem üzerinde ne kadarlik bir alana ekim yapildigini ne kadar alanin kaldigini yönetiyor. O an tohum bitmis olsa bile uydu baglantisi sayesinde nereden ekime baslanacagini kendi belirliyor. Kesinlikle bosluk birakmiyor."

Kaynak: AA