Marmara Denizi'ni Müsilajdan Kurtarmak Için Pilot Bölgelerde Oksijen Cihazlarindan Yararlanilacak

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum'un katilimiyla yarin baslatilacak proje kapsaminda ileri teknolojik cihazlarla, Kocaeli Körfezi'nin 4 farkli noktasinda ve Pendik Marina'da belirlenen bir alandan denizin 30 metre derinligine oksijen verilerek çözülmüs oksijen miktari artirilacak Bakan Kurum: 'Daha önce göllerde oksijen seviyesini artirmaya yönelik yapilan ve basarili sonuçlar elde edilen çalismalar var. Benzer bir uygulamayi Marmara Denizi'nde belirledigimiz noktalarda uygulamaya baslayacagiz'

YASEMIN KALYONCUOGLU - Marmara Denizi'ndeki müsilajla (deniz salyasi) mücadele kapsaminda Kocaeli Körfezi'nde 4 farkli noktada, Pendik'te belirlenen bir alanda 30 metre derinlige cihazlar yardimiyla oksijen verilecek.

Marmara Denizi'nde ortaya çikan müsilajla ilgili eylem plani çerçevesinde Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum'un da katildigi törenle 8 Haziran'da Türkiye'nin en büyük deniz seferberligi baslatildi.

Iki haftadan bu yana devam eden temizlik çalismalari Istanbul, Kocaeli Karamürsel, Bursa Mudanya, Balikesir, Yalova, Çanakkale ve Tekirdag'da da es zamanli yürütülüyor.

Bakanlik, Marmara Belediyeler Birligi, yerel yönetimler, üniversiteler, meslek odalari ve sivil toplum kuruluslariyla Marmara'yi müsilaj sorunundan kurtarmak için çalismalarina araliksiz devam ediyor. Bu kapsamda denizlerin derinliklerinde oksijen seviyesini artiracak proje için 22 Haziran Sali günü dügmeye basilacak.

Kocaeli Körfezi'nde 4 ayri noktadan, Istanbul Pendik Marina'nin ise belirlenen bir bölgesinden denizin 30 metre derinligine ileri teknolojik oksijenlendirme cihazlariyla pilot uygulama baslatilacak.

Marmara Denizi'nde müsilajin beraberinde getirdigi çözülmüs oksijen seviyesinin düsmesi sorununa çözüm getirmesi amaçlanan projede kullanilacak cihazlarla, yurt disindaki deniz salyasi problemlerinde sonuç alindigi ögrenildi.

- Test asamasi 6-8 hafta sürecek

Marmara Denizi'nin 5 farkli noktasina oksijen verecek cihazlarin kullaniminin ardindan, çözülmüs oksijen degerleri anlik takip edilerek, cihazlarin sorunun çözümüne katki saglayip saglamadigi degerlendirilecek.

6 ila 8 hafta sürdürülecek projenin basarisina göre, Marmara Denizi'nin genelinde yayginlastirilmasi veya pilot uygulamanin koy ve körfez gibi kisitli alanlarda uygulanmasi öngörülüyor.

Deniz suyu yüzeyindeki çözülmüs oksijen miktarinin tabana göre daha yüksek olmasi nedeniyle Marmara Denizi'nin derinliklerindeki oksijenin artirilmasi hedefleniyor.

- "Çalismanin etkilerini takip edecek, sonuçlarini ölçecegiz"

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, AA muhabirine, Marmara Denizi’nin ekolojik dengesini korumak için atilmasi gereken en önemli adimlardan birinin denizdeki oksijen seviyesini artirmak oldugunu söyledi.

Marmara Denizi için mikrobiyolojik müdahale ve mekanik yöntemlerle kalici çözümler bulmak üzere arastirmalar yaptiklarini ve yapilan çalismalari takip ettiklerini vurgulayan Kurum, söyle konustu:

"Daha önce göllerde oksijen seviyesini artirmaya yönelik yapilan ve basarili sonuçlar elde edilen çalismalar var. Benzer bir uygulamayi Marmara Denizi'nde belirledigimiz noktalarda uygulamaya baslayacagiz. Çalismanin etkilerini takip edecek, sonuçlarini ölçecegiz. Alacagimiz sonuçlara göre bu çalismayi Marmara’nin tamaminda uygulayacagiz."
Kaynak: AA