Küresel Piyasalar Veri Ve Sözle Yönlendirmeler Açisindan Yogun Bir Haftaya Giriyor

Yeni haftada piyasalarin odaginda Fed Baskani Jerome Powell ile ECB Baskani Christine Lagarde'in konusmalarinin yani sira BoE faiz karari, ABD'de büyüme ve Avrupa'da imalat sanayi PMI verileri olacak Yurt içinde ise bu hafta tüketici güven endeksinin yani sira Merkez Bankasinin haziran ayi toplantisina iliskin PPK özeti takip edilecek.

Küresel piyasalarda, geçen hafta ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) beklentilerden sahin bulunan haziran toplantisinin ardindan satis agirlikli bir seyir izlenirken, yeni haftada Fed Baskani Jerome Powell ile Avrupa Merkez Bankasi (ECB) Baskani Christine Lagarde'in konusmalarinin yani sira Ingiltere Merkez Bankasi (BoE) faiz karari, ABD'de büyüme ve Avrupa'da imalat sanayi Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri izlenecek.

Fed'in geçen hafta beklentiler dogrultusunda politika faizi ve varlik alim programinda degisiklige gitmemesine karsin, enflasyon ve faiz beklentilerindeki yukari yönlü revizyonlar piyasalarda "sahin" algilandi.

Varlik alimlarinin azaltilmasina iliskin yönlendirmeye odaklanan piyasalar, tahminlerin 7 üyenin 2022 sonunda ilk faiz artisinin gerçeklesecegi, 11 üyenin ise 2023'te iki faiz artirimi bekledigini göstermesi ile geçen hafta satis agirlikli seyretti.

Öte yandan St. Louis Fed Baskani James Bullard'in, son toplantida Powell'in resmi olarak varlik alimlarinin azaltimina iliskin tartismayi baslattigini, kendisinin ilk faiz artirimina 2022 sonunda gidilmesini bekledigini belirterek, "Varlik alimi azaltimini organize etmek saglikli bir tartisma ile birkaç toplanti sürer." dedi.

Bu gelismelerle geçen hafta dolar endeksinde yukari yönlü hareket ivme kazanirken, ABD tahvil piyasasinda kisa ve uzun vadeye olan talebin ayrismasi dikkati çekti. ABD'nin 10 yillik tahvil faizleri geçen hafta yüzde 1,60 sinirini test etmesinin ardindan düsüse geçerek yeni haftada yüzde 1,39 seviyelerinde dengelendi.

ABD'nin geçen hafta basinda yüzde 0,15 seviyelerinde bulunan 2 yillik tahvil faizleri ise özellikle Bullard'in açiklamalari sonrasinda yüzde 0,29 seviyelerine kadar yükselirken, bugün yüzde 0,27 civarinda seyrediyor. Dolar endeksi ise geçen hafta yüzde 2'lik yükselisle 90,5 seviyelerinden 92,4'e çikti.

Pay piyasalari tarafina bakildiginda ise New York borsasinda endekslerin geçen haftayi sert düsüsle tamamladigi görüldü. Dow Jones endeksi yüzde 3,45, S&P 500 endeksi yüzde 1,91 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,28 deger kaybetti.

Analistler, bundan sonraki süreçte piyasalarin enflasyon ve faiz beklentilerini etkileyebilecek her türlü veri ve açiklamaya duyarliliginin arttigini vurgulayarak, bu kapsamda Powell'in sali günü Temsilciler Meclisi'nde yapacagi sunumun önem tasidigini söyledi.

Bu hafta ABD'de imalat endeksleri, büyüme, cari denge, dayanikli mal siparisleri ve çekirdek kisisel tüketim harcamalari gibi önemli verilerin de açiklanacagini aktaran analistler, dolarin diger ülke para birimleri ile emtialar karsisindaki seyrinin ve tahvil piyasasindaki gelismelerin de yakindan takip edilecegini bildirdi.

Avrupa tarafinda geçen haftanin ilk yarisinda G7, NATO, ABD ve Avrupa Birligi arasindaki zirveler gündemin ana belirleyicisi olurken, Fed toplantisi sonrasi pay piyasalarinda sert düsüsler öne çikti. Haftalik bazda Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,63, Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,56 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,48 deger kaybetti. Avro/dolar paritesi, dolardaki güçlenme ile geçen hafta 1,1847 ile yaklasik 2 ayin en düsük seviyesine gerilemesinin ardindan bugün 1,19 seviyelerinde yatay hareket ediyor.

Fed'in "sahin" tutumunun ardindan Lagarde'in bugün Avrupa Parlamentosu'nun Ekonomik ve Mali Isler Komitesi nezdinde yapacagi konusmada para politikasina iliskin verecegi mesajlarin öneminin arttigini belirten analistler, ayrica bu hafta piyasalarin odaginda Avrupa genelinde açiklanacak imalat sanayi PMI verileri, Tüketici Güven Endeksi ile persembe günü BoE'nin faiz kararinin bulundugunu söyledi.

Geçen hafta gerçeklestirilen NATO Zirvesi Sonuç Bildirgesi'nde Çin'e yönelik ifadeler, Sanghay bilesik endeksinin bölge borsalarina kiyasla daha sert düsüs yasamasina neden oldu. Endeks, geçen hafta yüzde 1,8'lik sert düsüs kaydetmesinin ardindan, bugün Çin Merkez Bankasi'in politika faizi olan referans temel kredi faiz oranini yüzde 3,85'te birakmasi ile 0,2 düsüsle seyrediyor. Geçen haftayi yatay tamamlayan Japonya'da Nikkei 225 endeksi ise bugün yendeki güçlenmenin etkisiyle yüzde 3,7'lik sert düsüsle seyrediyor.

Yurt içinde, küresel pay piyasalarindaki satis dalgasina paralel geçen hafta yüzde 4,8 deger kaybeden Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, haftayi 1.391,06 puandan tamamladi. Geçen hafta 8,30-8,75 genis bant araliginda seyreden dolar/TL ise bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 8,78 seviyesinde islem görüyor.

Analistler, Fed'in geçen hafta piyasalari baskilayan toplantisinin ardindan yeni haftanin da Asya borsalari ve endeks vadelileri tarafinda negatif basladigini söyledi.

Bugün yurt içinde uluslararasi yatirim pozisyonu verilerinin, yurt disinda ise ABD'de Sikago Fed Aktivite Endeksi ile ECB Baskani Lagarde'in konusmasinin takip edilecegini aktaran analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinin 1.390 puanin altinda kapanislar gerçeklestirmesi durumunda, 1.370 ve 1.350 seviyelerinin gündeme gelebilecegini, 1.470 puanin ise direnç konumunda bulundugunu bildirdi.

Analistler ayrica, haftanin veri gündeminde, tüketici güven endeksinin yani sira Merkez Bankasinin haziran ayi toplantisina iliskin PPK özetinin öne çiktigini kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, mayis ayi Yurt Disi Üretici Fiyat Endeksi

10.00 Türkiye, nisan ayi Uluslararasi Yatirim Pozisyonu

15.30 ABD, mayis ayi Sikago Fed Aktivite Endeksi

17.15 ECB Baskani Lagarde'in konusmasi

Kaynak: AA