Devletin Kapatma Cezasi Verdigi Gübre Fabrikasina Sahip Çikti

Balikesir Ziraat Odasi Baskani Sami Sözat, çiftçilerin ürünlerini ekim döneminde Bandirma’daki BAGFAS Gübre Fabrikasi’nin kapatilmasini elestirdi. Balikesir genelinde çiftçilerin gübre bulmakta zorluk çektigini söyleyen Ziraat Odasi Baskani Sami Sözat, fabrikaya sahip çikarken, sosyal patlamayi gündemine almasi ise yadirgandi.

Devletin Kapatma Cezasi Verdigi Gübre Fabrikasina Sahip Çikti
Tarlalara yaz ürünlerinin ekim zamaninda gübre fabrikasinin kapatilmasinin kabul edilemez oldugunu söyleyen Ziraat Odasi Baskani Sami Sözat, yetkililerin zamaninda fabrikaya gerekli yaptirimlari uygulamasi gerektigini belirtti.

Sözat, “Türkiye’de insanlari doyuramazsaniz, sosyal patlamaya gebe hale gelinir” diyerek gübre fabrikasinin kapatilmasinin yanlis oldugunu vurguladi. Marmara Denizi’ni kirlettigi gerekçesiyle kapatma karari verdigi gübre fabrikasina sahip çikan Sözat gübre fabrikasinin kapatilmasinin zamansiz oldugunu, ürünlere gübre atilmadigi için önümüzdeki dönemde olusacak pahaliligin sosyal patlamaya neden olabilecegini ileri sürdü.

“10 gündür gübre bulamiyoruz”

Balikesir Ziraat Odasi Baskani Sami Sözat, Balikesir’de 10 gündür üreticilerin gübre bulmakta zorluk çektigini söyleyerek, gübre fabrikasinin kapatilmasinin zamansiz oldugunu belirtti.

Sözat, “10 gündür Türkiye’de gübre bulamadigimiz bir ortam var. Zaten Türkiye’de 4-5 fabrika üretim yapiyordu, bir kismi satildi, bir kismi kapandi. Simdi bir kisminin da bir takim bahanelerle kapatmaya ugrasiyorlar. Balikesir’imizde BAGFAS diye bir gübre fabrikamiz vardi. Üretim yapiyordu, bölgemize de büyük hizmetleri olan bir fabrikaydi. Kapatildigini gazetede okudum, üzüldüm. Çünkü sebep olabilir ama koca bir kis mevsimi geçti. Tam da tarlalari ekim zamaninda fabrika kapatma zamani degil. Fabrikayi kapatacaksan ona göre hesabini yapacaksin. Bana lazim oldugu zaman fabrikayi kapatacaksiniz, bana gübre üreticisi seçimi yaptiracaksiniz ondan sonra üretim yok. Disaridan saman getireceksin, disaridan sogan getireceksin. Kabahat çiftçinin mi? Biz buna karsiyiz. Yani BAGFAS Fabrikasinin kapatilmis olmasi veya kapatilmasi fevkaladesiyle zamanlamasiyla yanlis oldugunu ifade etmek istiyorum. Zamansiz ve bir takim bahanelerle fabrikanin kapatilmasi dogru olabilir, ama zamani degil. Biz zamansiz bir kapatmaya karsiyiz. Bunun da mutlak suretle olumsuz sonucunu hasat sonunda görecegiz” diye konustu.



“Fabrikaya yaptirimlar daha önce uygulanabilirdi”

Fabrikanin denize verdigi zarari kabul ettigini söyleyen Ziraat Odasi Baskani Sami Sözat, fabrikaya yaptirimlarin bugüne kadar yapilmis olmasi gerektigine dikkat çekti. Sözat, “Tabii ki benim temsil ettigim kitle çiftçidir. Üretim her isin basindadir, aç insan oynamiyor. Insanlari doyuramazsaniz Türkiye’de sosyal patlamalara gebe hale gelinir. Onun için insanlarin önce karnini tok, sirtini pek tutmak yöneticilerin görevi olmalidir. Her seyin bir zamanlamasi var. Zamansiz ve hesapsiz yapilan bir icraattir dedim. Yani tam ekim zamanini mi buldunuz kardesim? Basindan gördügümüz kadariyla fabrikaya birkaç sefer de ceza yazilmis. O ceza yazildigi dönemde neredeydiniz? Cezayi yazdin geçtin, parayi aldin tamam. Yaptirim yapsaydiniz o zaman. Cezayi yazdin, parayi aldin tamam isin bitti. Bitmesin. Böyle zamanda, düsünerek, bu duruma gelmeden meseleyi çözseydiniz. Fabrikanin zehrini, asidini bertaraf etmesiyle ilgili fen olarak, teknik olarak bir sey olmasi lazimdir. Bir aritmasi olmasi lazim, o zehri apsorbe edecek bir aparati olmasi lazimdi. Bunu düsünmek benim isim degil. Bana gübre lazim, gübreyi buldugum yerden alirim. Fabrikaya süre verildigi zaman Ocak, Subat, Mart, Nisan, Mayis aylari geçti, Haziran ayina kalmaz. Verdikleri süre içinde yetkililerin yaptirimlari yaptirmasi lazimdi. O zaman benim bölgemdeki gübre açigini karsilanmasi lazim. Biz bu bölgede 10 gündür gübre bulamiyoruz. Ben sikintimi bilirim. Fabrika bazi seyleri düsünmüyorsa, bunu düsündüreceksin. Ama bu da simdi degil. Simdi diger taraflari temizledin de bir tek orasi mi kaldi? Onu da sonra yapsaydin, su sezonu geçirseydin, digerlerini halletseydin. Bendenizin kirlenmesi dogrudur demiyorum. Ben, su anda ekim zamani ihtiyacim olan bulamamanin sikintisini yasiyorum ve böyle bir ortamda gübre fabrikalarinin kapatilmasina karsi oldugumu ifade ediyorum. Onu denetleyecek olan kurumlar ayri. O nedenle diger kesimleri temizlersiniz, fabrikanin oldugu kisimlari da ekim sezonu sonra yaparsiniz. Onun çaresini düsünecekler ama beni de düsünecekler. Devlet bizi birakmiyor kardesim. Fabrikalari bir bahaneyle kapat, onu kapat, bunu kapat ne olacak? Simdi ben soruyorum; bugün 8 liraya yediginiz domatesin kilosunu 15-20 liraya yemeye hazir misiniz? Ben tarlaya gübreyi atmazsam dönümünden 2-3 ton domates alirim. Böyle olunca da fiyat artar ve bizimi de isimize gelir. Zaten paramiz yok. Gübre, mazot, ilaç alacak paramiz yok. Üretim artmadigi sürece ucuz bir sey beklemeyin. Gidin pazarda bir görün” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA