Çorum'da Türk Kizilay Aracinda Ve AVM'de Kovid-19 Asisi Yapiliyor

Il Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Hizmetleri Baskani Ahmet Baris: 'Randevu almakta zorlanan, zamani olmayan ya da hastane ortamina girmekten çekinen vatandaslarimiz için alternatif asi noktalari olusturuyoruz'.

Çorum'da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla mücadele kapsaminda, Türk Kizilay'in mobil kan bagis araci ile bir alisveris merkezinde (AVM) olusturulan noktada asi yapilmaya baslandi.

Saglik Bakanliginca, Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) kayitli kisiler ile 30 yas üstü herkesin asida öncelikli listeye alinmasinin ardindan asilama çalismalarina hiz verildi.

Çorum'da Saglik Bakanligina bagli saglik kuruluslarinda asi yapilmaya baslanmasinin ardindan vatandaslarin asiya erisimini kolaylastirmak amaciyla kentteki bir AVM'de asi noktasi olusturuldu.

Öte yandan Türk Kizilay Çorum Kan Alma Birimi'nin mobil kan bagis araci da Kovid-19 çalismalarinda kullanilmak üzere 10 gün süreyle Il saglik Müdürlügüne tahsis edildi.

Mobil araç, Hürriyet Meydani'nda randevu almaksizin öncelikli listede bulunan vatandaslara asi yapmaya basladi.

Il Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Hizmetleri Baskani Ahmet Baris, AVM'deki asi noktasi ile Türk Kizilay mobil aracini ziyaret ederek asi çalismalarini inceledi.

Baris, AA muhabirine, asilama hizini daha da artirmak, vatandaslarin kendilerine en uygun sartlarda asi olmalarini saglamak için alternatifler olusturduklarini söyledi.

Kovid-19 salginiyla mücadelede en önemli silahin asi oldugunu vurgulayan Baris, asilanan kisi sayisinin artmasiyla salginin etkilerinin azalacagini, dolayisiyla sirasi gelen herkesin asi olmasi gerektigini hatirlatti.

Baris, Çorum'da vatandaslarin asi olabilecegi birçok alternatif noktanin bulunduguna dikkati çekerek, "Su anda bütün hastanelerimizde, aile hekimliklerimizde randevulu sekilde asi uygulaniyor. Asi yasi 30'a kadar indi. Biz de vatandaslarimizin asiya daha kolay ulasmalarini saglamak için onlarin randevusuz asi olabilecekleri noktalar olusturduk. AVM ve mobil kan bagis araci da bu noktalardan. Randevu almakta zorlanan, zamani olmayan ya da hastane ortamina girmekten çekinen vatandaslarimiz için alternatif asi noktalari olusturuyoruz. Vatandaslarimiz burada güvenlik sekilde alisverislerini yaparken, hem de randevusuz sekilde, sira beklemeden asilarini olabilirler." dedi.

Çorum'da toplam asi sayisinin 330 bin dozu geçtigini aktaran Baris, sunlari kaydetti:

"Iki dozu da olanlarin sayisi yaklasik 210 bin. Bu ciddi bir rakam ancak bunun hizlanmasi gerekiyor. Son zamanlarda randevu sayisi düstü. Vatandaslarimiz ister randevuyla, ister randevusuz güvenli sekilde asi olabilirler. Tüm vatandaslarimiza çagrim, bir an önce asilarini olmalari. Salgindan tek çikis noktamiz bu. Dolayisiyla en kisa sürede asilari tamamlarsak, salgin sürecinde yasadigimiz sikintilari atlatmis olacagiz."

Türk Kizilay Çorum Kan Alma Birimi Müdürü Dr. Hüseyin Metin de mobil kan aracinda bir taraftan kan bagisi toplarken, diger yandan da vatandaslara Kovid-19 asisi olma imkani sunduklarini belirterek, "Il Saglik Müdürlügü ile birlikte vatandaslarin asilanmasi için aracimizi tahsis ettik. Saglik bizim için çok önemli. Kizilay olarak asinin tek kurtulusumuz olduguna inaniyoruz. Dünyada kanitlanmis bütün asilardan vatandaslarimiz yaptirabilir. Gerçek anlamda saglikli olmanin basi kesinlikle asi." ifadesini kullandi.

Kizilay'in mobil aracinda Kovid-19 asisi yaptiran belediye personeli Hakki Cüce ise "Hastaneye gitmeden, sehir merkezinde, buraya gelip asimizi olabildik. Çok rahat oldu benim için. Is yerimize yakin oldugu için gelip hizlica asimi olup, mesaime geri dönebiliyorum. Herkes mutlaka asi olmali. Asi yaptirmak hepimizin sorumlulugu." diye konustu.
Kaynak: AA