BM Uzmanlarindan Vatikan'a Çocuk Istismarlarinin Önlenmesi Için Daha Fazlasini Yapmasi Çagrisi

Birlesmis Milletler (BM) bünyesinde çalisan bir grup insan haklari uzmani, Katolik Kilisesi'nin yönetim merkezi Vatikan'i çocuklara yönelik siddeti ve cinsel istismari önlemek için daha fazlasini yapmaya çagirdi.

BM Insan Haklari Konseyi bünyesinde çalisan bagimsiz 4 insan haklari uzmani tarafindan 7 Nisan'da Vatikan Devlet Baskani ve Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus'a hitaben yazilan mektup kamuoyu ile paylasildi.

Mektupta, dünya genelinde Katolik Kilisesi mensuplari hakkindaki cinsel istismar ve siddet suçlamalarina iliskin iddialardan endise duyduklarini belirten uzmanlar, Vatikan'i "istismarci Kilise mensuplarini korumak ve onlarin suçlarini örtbas etmekle" suçladi.

Insan haklari uzmanlari, Vatikan'in, bazi ulusal yasama organlari üzerinde baski olusturarak iddialarin odaginda bulunan Kilise yetkililerinin isledikleri suçlardan dolayi sorumlu tutulmasinin önüne geçtigini ve magdurlara tazminat ödemekten kaçindigini savundu.

Katolik Kilisesi mensuplari tarafindan islenen insan haklari ihlalleri nedeniyle birçok ülkede on binlerce kisinin magdur edildigini vurgulayan uzmanlar, Vatikan'a çagrida bulundu.

Uzmanlar, Vatikan'dan "çocuklara yönelik siddetin ve cinsel istismarin önlenmesi için daha fazlasini yapmasini" talep etti.

Vatikan, söz konusu suçlari isledigi iddia edilen Kilise üyelerini cezalandirmamak ve görevden uzaklastirmamakla elestiriliyor.

Kaynak: AA