Bati Akdeniz Haziran Ayi Ihracati 250 Milyon Dolarin Üzerinde Bekleniyor

Bati Akdeniz Ihracatçi Birligi (BAIB) eski Baskan Yardimcisi ve WBT Tarim Ürünleri Sanayi Ticaret A.S Yönetim Kurulu Baskani Ergin Civan, Bati Akdeniz ihracatinin Ocak-Mayis 2021 döneminde geçen yila göre basarili performans gösterdigini söyledi.

Bati Akdeniz Haziran Ayi Ihracati 250 Milyon Dolarin Üzerinde Bekleniyor
Bölge ihracatinin 5 ayda yüzde 40’dan fazla artarak 1 milyar 37 milyon dolara ulastigini belirten Civan, Haziran ayi bölge ihracatinin ise 250 milyon dolarin üzerinde beklendigini belirtti.

Civan, Türkiye’nin ve Bati Akdeniz bölgesinin ihracatta gösterdigi performansin devam edebilmesi ve katma degerli ihracatin artmasi için tüm sektörlerde sürdürülebilir ekonomik sistemin desteklenmesi gerektigine dikkat çekti.

“Gerekli yatirim ve tesvikler tüm sektörlere verilmeli”

Bati Akdeniz Ihracatçi Birligi (BAIB) eski Baskan Yardimcisi ve WBT Tarim Ürünleri Sanayi Ticaret A.S Yönetim Kurulu Baskani Ergin Civan, ‘’Tarimda tarladan sofraya güvenli ürün tedarikinin sürmesi için iyi tarim uygulamalarinin, biyolojik mücadelenin ve takip edilebilir bir tarimsal üretim sisteminin yayginlastirilmasi büyük önem tasimaktadir. Bölgemiz lokomotif ihracat sektörlerinden madencilik için de hem sürdürülebilir hem de çevreye zarar vermeyen bir madencilik üretim modelini benimsememiz gerekmektedir. Temiz enerji kullanimi, çevresel etkileri azaltilmis, ekolojik yapiya zarar vermeyen üretim sistemlerinin yayginlasmasi için gerekli yatirim ve tesviklerin tüm sektörlere verilmesi gerekmektedir” dedi.



“Kilogram basi ihracat degeri düsüyor”

Özellikle AB ülkelerinde uygulanmaya baslayacak karbon salinimini azaltmaya yönelik tedbirlerin ihracati etkilememesi için mutlaka gerekli önlemlerin alinmasini ve bu tür üretimin tesvik edilmesi gerektigine dikkat çeken Ergin Civan, ‘’Üretim ve ihracatta kullandigimiz tüm girdilerin çevreye verdigi zarar göz önüne alinarak gerekli düzenlemeler yapilmalidir. Tüm ihracatçi firmalarin karbon ayak izinin takip edilebilecegi bir sistem olusturulmali. Ihracat artisindaki sürekliligi saglamak için katma degerli ihracat tesvik edilmelidir. Ihracatta yüksek artisa ragmen, maalesef kilogram basina ihracat degerimiz önemli miktarda düsmektedir. Bölgemizde bu düsüs geçmis yillarda 0,60 $/kilogram olan degeri 0,40 $/kilogram seviyelerine düsürmüstür. Cari açigin kapanmasi ve daha saglikli bir ihracat performansi için yüksek katma degerli ürünlerin ihracatimiz içinde ki payi mutlaka artirilmalidir” diye konustu.



“Türkiye bölgesel lojistik merkezi olur”

Türkiye’nin cografi konumunun ihracatçiya önemli avantajlar sagladigini vurgulayan Ergin Civan, ‘’Ürünlerimizin deniz, tren ve kara yolu yatirimlariyla daha hizli ve daha rekabetçi bir sekilde ihraç pazarlarina ulasimi saglanmalidir. Bu tür yatirimlar ülkemizin transit ticaretten daha fazla pay almasini ve bölgesel lojistik hub olmasini da saglayacaktir. Ihracattaki artisin kalici olmasi için hem makro seviyede hem de bölgesel önlemlerin alinmasi gerekmektedir” seklinde konustu.



“Ihracatta stratejik eylem plani yapilmali”

Dünyada hizla degisen üretim ve ticaret normlarina ihracatçilarin da ayak uydurmasi ve sürdürülebilir ihracat için gerekli önlemlerin alinmasi için basta ihracatçi birlikleri olmak üzere tüm kurumlarin gerekli hazirliklari yapmasi gerektigini belirten Ergin Civan, ‘’Çevresel etkilerin ön plana çiktigi, sürdürülebilir ve rekabetçi bir ihracat stratejik eylem planinin yapilmasi ihracatçi firmalarimizin önümüzdeki dönemde yol haritalarini belirlemeleri konusunda önemli katki saglayacaktir’’ ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA