Bati Afrika Bloku, Sivil Basbakan Atanmasina Ragmen Mali'yi Üyelige Kabul Etmedi

Bati Afrika Ülkeleri Ekonomik Toplulugu (ECOWAS), siyasi krizin yasandigi Mali'de sivil basbakan atanmasina ragmen bu ülkenin üyeligini askiya alma kararindan vazgeçmedi.

ECOWAS Komisyonu Baskani Jean-Claude Kassi Brou, 59'uncu ECOWAS Devlet ve Hükümet Baskanlari Toplantisi'nda yaptigi açiklamada, Mali'de sivil bir basbakan atanmasinin iyi bir adim oldugunu belirtti.

Mali'de son durumlara bakildiginda olumlu gelismeler yasandigina isaret eden Brou, "Ancak ECOWAS liderleri, Mali'nin üyeliginin askiya alinmasi kararini kaldirmadan önce gidisatin izlenmesi gerektigine karar verdi. Liderler, gelismeler konusunda daha fazla güven duymak istiyor." dedi.

- 9 ayda ikinci darbe

18 Agustos 2020'deki darbenin de arkasindaki isim olan Albay Goita, 24 Mayis'ta yapilan kabine degisikliginin usullere uygun olmadigi gerekçesiyle Cumhurbaskani Bah Ndaw ve Basbakan Moctar Ouane'nin de aralarinda bulundugu çok sayida üst düzey yetkilinin gözaltina alinmasi emrini vermisti.

Ndaw ve Ouane, 27 Mayis'a kadar bir önceki darbeyle devrilen Cumhurbaskani Ibrahim Boubacar Keita'nin da tutuldugu Kati kislasinda alikonulmustu.

Bu olaylarin üzerinde ECOWAS, 31 Mayis'ta Mali'nin üyeligini askiya almisti.

Goita, 7 Haziran'da düzenlenen resmi törenle yemin ederek cumhurbaskanligi görevine resmen baslamisti.

Darbeyle devrilen Keita'nin istifasi için eylemler yapan M5-RFP isimli muhalefet platformunun öne çikan isimlerinden Chogeul Maiga'nin basbakan olarak atanmasi, sivil basbakan konusunda israr eden ECOWAS tarafindan memnuniyetle karsilanmisti.

Kaynak: AA