ZBEÜ'lü Doktorlardan Kalp Hastalarinda Basari Orani Yüzde 98'Lik Uygulama

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Saglik Uygulama ve Arastirma Merkezi Kardiyoloji Bölümü doktorlari, ’elektro fizyolojik’ adini verdikleri çalisma ile çarpintiya veya ritim bozukluguna sebep olan yeri isitarak ya da sogutarak ortadan kaldirdiklarini açikladi.

ZBEÜ'lü Doktorlardan Kalp Hastalarinda Basari Orani Yüzde 98'Lik Uygulama
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Uygulama ve Arastirma Merkezi Kardiyoloji Bölümü Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Avci ve Doç. Dr. Mustafa Umut Somuncu, kalp çarpintisi veya ritim bozukluklarinin tedavisinde yeni bir çalisma baslatti. "Elektro fizyolojik çalisma" ismini verdikleri çalismada bölgeyi isitarak veya sogutarak ortadan kaldirabildiklerini anlatan doktorlar, olusturduklari ekiple yaptiklari çalismalari aktardi. Tedavi yöntemini anlatan Prof. Dr. Ahmet Avci, "Bülent Ecevit Üniversitesi olarak yeni baslattigimiz bir uygulama, elektro fizyolojik çalisma ismini veriyoruz. Özellikle kalp atislari çok hizli olan, çarpinti tarif eden ya da nabzi düzensiz olarak atan ritim bozuklugu olan hastalarimiza uyguladigimiz bir yöntem. Bir çesit sanki kisilere koroner anjiyografi yapar gibi ama bu damar tikanikligina yönelik degil, bizzat kalbin iletim sistemini arastirmaya yönelik yapilan tetkik. Eger kiside kalpten kaynaklanan bir ritim bozuklugu varsa teshisini koyuyoruz. Ona göre tedavisini planliyoruz. Ayni anda ayni seansta hastamizi masadan kaldirmadan da eger uygun yeri bulabilirsek çarpintiya ya da ritim bozukluguna sebep olan yeri isitarak ya da sogutarak ortadan kaldirabiliyoruz. Bu isleme ablasyon adini veriyoruz. Bu ritim bozuklugu altta yatan bir kalp hastaligi olup olmamasi çok önemli. Ama yasam kalitesini olumsuz etkileyen bir durum. Bu durum yasam kalitesini çok etkileyen bir durum. Kisiler bu durumdan çok rahatsiz durumda. Islem basarilari yüzde 99 gibi yüksek oranlarda komplikasyon dedigimiz durum ise yüzde 1 2 civarinda bu islem bizim kardiyolojide yaptigimiz en güvenli islemlerden bir tanesi. Burada çogu kisi kendisinde çarpinti oldugu zaman ’ben yoruldum ya da üzüldüm’ gibi sebeplere bagliyor ama bazen altta ciddi bir ritim bozuklugu olabiliyor. Bu tür sikayetleri olan kisilerin bir uzmana müracaat etmesi gerekiyor. Biz Bülent Ecevit Üniversitesi Kardiyoloji olarak Doç. Dr. Umut Somuncu hocamla birlikte bir ekip olusturduk. Bu bölgede ritim bozuklugu olan hastalarimiza da hizmet vermeye çalisiyoruz. Bu islemi bize müracaat eden hastalarimizin hepsine yapabiliyoruz" diye konustu.

Doç. Dr. Mustafa Umut Somuncu da, "Bu bölgede bu konuda bir bosluk söz konusuydu, hastalarimiz da büyük sehirlere gitmek zorunda kaliyordu. Yaklasik 1 yildir aktif olarak basladigimiz bu hizmetle vatandaslarimiza bu sekilde faydali olmaya çalisiyoruz. Bu konuda hastalarimizi bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye çalisiyoruz" dedi.

Kaynak: İHA