Pakistan, Baris Girisimlerine Hindistan'dan Karsilik Bulamadigini Belirtti

Pakistan Disisleri Bakani Sah Mahmud Kureysi, Basbakan Imran Han’in Hindistan ile baris girisimlerine Yeni Delhi’nin karsilik vermedigini söyledi.

Afganistan'in "Tolo News” kanalina açiklamalarda bulunan Kureysi, Hindistan’in Afganistan’daki varliginin olmasi gerekenden daha büyük olduguna dikkati çekerek Yeni Delhi’nin bu ülkedeki varligini Pakistan’da yikici faaliyetler için kullandigini belirtti.

Kureysi, Hindistan’in Afganistan’da 4 resmi temsilciligi bulundugunu dile getirerek resmi olmayanlarin ise daha fazla oldugunu ima etti.

Pakistan Basbakani Han’in Hindistan ile baris girisimlerine Yeni Delhi’nin karsilik vermedigini vurgulayan Kureysi, Hindistan’in ortami bozucu adimlar attigini ve önlemler aldigini kaydetti.

- Hindistan'a "yasa disi" yeni adimlardan kaçinmasi çagrisi

Öte yandan, Pakistan Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, Hindistan’in 5 Agustos 2019’da yasa disi ve tek tarafli olarak uluslararasi hukuk ve Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarini ihlal eden adimlarinin ardindan Cammu Kesmir ile ilgili herhangi yeni bir yasa disi adim atmasindan kaçinmasi gerektigi belirtildi.

Pakistan’in açiklamasi, Hint yönetiminin Cammu Kesmirli 14 siyasetçiyi Basbakan Narendra Modi ile 24 Haziran’da toplantiya davet etmesinin ardindan geldi.

Söz konusu toplantida Cammu Kesmir'de aralikta veya gelecek sene martta yapilmasi planlanan meclis seçimleri ile alakali yol haritasinin görüsülmesi planlaniyor.

Söz konusu toplanti, Hindistan'in 5 Agustos'ta Cammu Kesmir'in özel statüsünü kaldirmasi ve eyaleti iki birlik topragina bölmesine iliskin kararinin ardindan Basbakan Modi'nin bölgedeki siyasetçilerle dogrudan ilk temasi olacak. Toplantiya Hindistan Içisleri Bakani Amit Sah da katilacak.

Davet edilen siyasetçiler arasinda Cammu Kesmir'de daha önce basbakanlik yapan Faruk Abdullah, Ömer Abdullah, Gulam Nabi Azad ve Mehbuba Müfti de bulunuyor.

Kaynak: AA