Etiyopya'da Seçim Sürecinde Sosyal Medya Kaynakli Nefret Söylemi, Siddet Olaylarini Tetikleyebilir

Etiyopya, yarin gerçeklestirilecek genel seçimlere hazirlanirken, sosyal medya kaynakli nefret söylemlerinin seçim sonrasi siddet olaylarini tetikleyebilecegi uyarisi yapildi.

Addis Ababa Üniversitesi Gazetecilik ve Iletisim Fakültesi Ögretim Görevlisi Binyam Worku, AA muhabirine, Etiyopya siyasi yapisinin, etnik kimliklerle tanimlanmasindan dolayi sosyal medya kaynakli nefret söylemlerinin siddet olaylarini besledigini ifade etti.

Ayni zamanda dijital medya üzerine arastirmalar yapan Worku, Etiyopyalilarin yalnizca yüzde 6'sinin sosyal medya kullanicisi olmasina ragmen, nefret söylemlerinin sosyal medya üzerinden kontrolsüz sekilde dolasima girmesinin toplumsal rahatsizliklara yol açtigini dile getirdi.

Worku, Facebook ve Youtube'un ülkede en çok istismar edilen sosyal medya platformlari oldugunu hatirlatti.

Bu platformlardaki Etiyopyali hesaplarin çogunlugunun takma isimlerle açilmis hesaplar olduguna dikkati çeken Worku, Etiyopya'daki herkesin seçim süreci kiskirtmalarina ve nefret söylemlerine karsi dikkatli olmasi gerektigini hatirlatti.

- Facebook, Etiyopya'daki seçim süreci için önlem almisti

Sosyal medya platformu Facebook tarafindan 16 Haziran'da yapilan açiklamada, Etiyopya kaynakli 65 hesap, 52 sayfa ve 27 grubun, "koordineli asilsiz davranislar" ilkesini ihlal ettikleri gerekçesiyle kapatildigi bildirilmisti.

Açiklamada, bu faaliyetlerin ardindaki kisilerin, bilgi dezenformasyonu yaratmak için koordineli sekilde hareket ettiklerinin tespit edildigi kaydedilerek, Facebook'un "içerikten çok davranisa odaklandigi" vurgulanmisti.

- Etiyopya'nin bazi bölgelerinde seçmenler 21 Haziran'dan sonraki tarihlerde sandiga gidecek

Ulusal Seçim Kurulu, güvenlik ve lojistik sikintilarindan dolayi 21 Haziran'da oy kullanamayacak bölgelerin bir listesini açiklamisti.

Buna göre Dogu Etiyopya'daki Harari bölgesi basta olmak üzere Somali ve Oromia eyaletlerinin bir çok bölgesinde ve Benishangul Gumuz eyaletindeki bir ilçede seçimler eylül ayinda gerçeklestirilecek.

Çatismalarin devam ettigi ülkenin kuzeyindeki Tigray bölgesinde ise 5,5 milyon kisinin oy kullanamayacak.

Kaynak: AA