Kocaeli Valisi Yavuz, Müsilajla Mücadele Çalismalarini Degerlendirdi Açiklamasi

'Valiligimizin koordinasyonunda yogun bir çalisma yürütüyoruz. Bununla ilgili Il Acil Eylem Plani hazirligi da yine Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügümüz tarafindan yürütülüyor' 'Müsilaj sorununun tam olarak ortadan kaldirilabilmesi için özellikle evsel atiklarin tamaminin ileri biyolojik aritmadan geçirilmesi gerekiyor. Sehrimizdeki yaklasik 1 milyon metreküp evsel atik ve sanayi atiginin aritilmasi konusunda iyi bir noktada oldugumuzu söyleyebilirim'

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Marmara Denizi'nde görülen ve Izmit Körfezi'nde de etkisini sürdüren müsilajla ilgili Valilik koordinasyonunda yogun çalisma yürüttüklerini bildirdi.

Valilikten yapilan açiklamaya göre, Vali Yavuz, Il Idare Sube Baskanlari toplantisinda bir yillik görev süresinde gerçeklestirdigi çalismalari degerlendirdi.

Toplantida konusan Yavuz, geride biraktigi bir yilda, ortak akil, istisare kültürü ve birlikte yönetim anlayisiyla gayretli bir çalisma ortaya koyduklarini belirterek, hayata geçirdigi projelere iliskin bilgi verdi.

Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede fedakarca görev yapan saglik çalisanlarina tesekkür eden Yavuz, dün itibariyla 915 bin 950 doz asi yapildigini belirtti.

Yavuz, istihdam alanindaki güncel verileri de paylasarak, "OSB'leri ve sanayi sirketlerini çok gezen birisi olarak söylüyorum, her gittigimiz yerde istihdam rakamlarinin ve tüketimlerin arttigini, ihracat rakamlari bakimindan bu yil bir rekor beklendigini söyleyebilirim. Insallah 2021'de Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en büyük ihracat rakamlarina hem Türkiye hem de Kocaeli olarak ulasmis oluruz." ifadelerini kullandi.

- "Çevre konusunda en ileri sehirlerden biri"

Müsilaj sorununa deginen Yavuz, sunlari kaydetti:

"Kocaeli olarak, 111 bacayi kontrol eden sistemleri, hava kalitesini ölçen 13 yer istasyonumuzu, bütün vidanjörlerdeki çiplerimizi, bütün dere yataklarini anlik olarak takip edecek sistemlerimizi degerlendirdigimizde Marmara Bölgesi ve Türkiye'de çevre konusunda en ileri sehirlerden biri oldugumuz konusunda hiçbir tereddüt söz konusu degildir. Ancak son dönemde müsilaj konusu Marmara Denizi'nin en önemli çevre sorunu olarak karsimizda duruyor."

Yavuz, müsilajla mücadele kapsaminda fosfor ve azot miktarinin düsürülmesi gerektigini, bunun da ileri biyolojik aritmayla mümkün olabilecegini vurguladi.

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum'un baskanliginda bir koordinasyon kurulu olusturuldugunu hatirlatan Yavuz, söyle devam etti:

"Valilik koordinasyonunda yogun çalisma yürütüyoruz. Bununla ilgili Il Acil Eylem Plani hazirligi da yine Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügümüz tarafindan yürütülüyor. Müsilaj sorununun tam olarak ortadan kaldirilabilmesi için özellikle evsel atiklarin tamaminin ileri biyolojik aritmadan geçirilmesi gerekiyor. Sehrimizdeki yaklasik 1 milyon metreküp evsel ve sanayi atigin özellikle aritilmasi konusunda iyi bir noktada oldugumuzu söyleyebilirim.

Mevcut durumda 3 OSB'mizde ileri biyolojik aritma var. Bu kapsamda OSB'lerimizle yakin bir zamanda bir toplanti geçeklestirecegiz. OSB'lerin süratle ileri biyolojik aritma ihtiyaçlarinin karsilanmasi konusunda çalisma yapacagiz. Kocaeli'de, OSB'lerimizin aritmasi olmayan ya da fiziksel aritip desarj ettigimiz hiçbir yer yoktur. Türkiye'de halen problem olan sorunlarin büyük çogunlugunun burada çözülmüs oldugunu da söyleyebilirim."

Vali Yavuz, Sifir Atik konusunun toplumun gündeminde sürekli tutulmasi, atiklarin mutlaka ayristirilmasi ve çevre bilincinin olusturulmasi gerektiginin altini çizdi.

Yavuz, bilim, sanayi ve teknoloji anlaminda belirleyici kent Kocaeli'nin, Türkiye'deki dis ticaret hacminin yüzde 19'unun bu havzada döndügü bir kent oldugunu kaydetti.

Toplantiya, Il Emniyet Müdürü Veysal Tipioglu, Il Jandarma Komutani Albay Ümit Ilbayi, vali yardimcilari, kaymakamlar ve kurum müdürleri katildi.
Kaynak: AA