Emeklilere, Pandeminin Psikolojik Etkileri Anlatildi

İçel Büyüksehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi bünyesinde hizmet veren merkez Yenisehir ilçesindeki Emekli Evinin üyelerine, pandeminin psikolojik etkilerinin anlatildigi seminer verildi.

Emeklilere, Pandeminin Psikolojik Etkileri Anlatildi
Büyüksehir Belediyesinde görevli psikolojik danisman ve rehber ögretmen Gökhan Poyraz, emeklilere Covid-19 salgininin neden oldugu psikolojik etkileri anlatti. Poyraz, Emekli Evinin ziyaretçilerine verdigi seminerde, “Bildiginiz üzere bir seneyi askin bir süredir pandemi süreci tüm dünyayi etkisi altina aldi. Ülkemizde de günden güne vaka sayilarinda ve durumlarda artislar meydana geldi. Salginin bizleri en çok psikolojik olarak etkiledigini varsayarsak travmatik etkileri mevcut oluyor” dedi.



“Daha önce deneyimlemedigimiz için travmatik bir etkisi olustu”

Salginin travmatik etkilerine deginen Poyraz, “Bu durumu daha önce deneyimlemedigimiz için bizlerin üzerinde travmatik bir etkisi olustu. Olanlar üzerinde kontrol gücümüzde eksiklikler meydana geldigini hissettik. Çünkü bu normal bir hastalik, bir grip hastaligi ya da hafif bir üsütme gibi degil. Biz o tür hastaliklarda ilacimizi alip istirahate geçiyorduk. Geçecegini ümit ediyorduk” diye konustu.



“Bizler artik kontrol gücümüzü kaybettigimize inandik”

Diger hastaliklara kiyasla salginin insanlar üzerinde daha farkli bir süreç yasattigi belirten Poyraz, “Bizler artik kontrol gücümüzü kaybettigimize inandik ama aslinda bu gücü kaybetmedik. Yeni bir olusuma ayak uydurmaya basladik ama her insanda oldugu gibi yetiskininden gencine bir kontrol kaybi insanlarin bazen demoralize olmasina sebep olabiliyor. Yasam ve dünyayla ilgili beklentilerimizde sarsilmalar meydana geldi” ifadelerini kullandi.

“Çikarttigimiz sonuç, olayin kisinin kendinde bittigidir”

Gençlerin salgin sürecinde gelecekle ilgili kaygilarinin arttigina, yetiskinlerin ise ‘huzurlu emeklilik’ beklentisinin sekteye ugradigina dikkat çeken Poyraz, “Tüm bunlardan çikarttigimiz sonuç, olayin kisinin kendinde bittigidir. Çünkü biz kendimizi ne kadar yeterli hissedersek ve ne kadar ayaklarimizin üstünde durabildigimizi hissedersek o kadar bu travmatik etkilerden uzaklasabiliriz. Bu, her yas grubu için geçerlidir. Kendini bilen her bireyin her olayin üstesinden gelebilecegine inaniyorum” dedi.

Kaynak: İHA