BM'den Myanmar'daki Askeri Cuntaya Karsi Silah Ambargosu Çagrisi

Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu, Myanmar’a silah ambargosu çagrisinda bulunarak siyasi tutuklularin serbest birakilmasi ve barisçil protestoculara yönelik siddetin sona erdirilmesini istedi.

BM'den Myanmar'daki Askeri Cuntaya Karsi Silah Ambargosu Çagrisi
Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu, Myanmar’a silah satisinin durdurulmasi yönünde ambargo çagrisinda bulundu. BM ayrica, seçilmis lider Aung San Suu Kyi gibi siyasi tutuklularin serbest birakilmasi ve barisçil protestoculara yönelik siddetin sona erdirilmesini isteyerek darbeyi kinadi. Ambargo kararina 119 ülke "evet" oyu verirken, tek "hayir" oyu kullanan ülke Belarus oldu. Myanmar ordusunun en büyük iki silah tedarikçisi olan Rusya ve Çin dahil olmak üzere 36 ülke ise çekimser kaldi. Çekimser kalan ülkelerden bazilari, krizin Myanmar’in "iç sorunu" oldugunu belirtti.

Söz konusu karar, baglayici olmasa da siyasi olarak önemli. Myanmar’da 1 Subat’ta yapilan askeri darbe, uluslararasi arenada büyük bir kurulus tarafindan kinanmis oldu. BM’nin Myanmar Özel Temsilcisi Christine Schraner Burgener Genel Kurul’da yaptigi açiklamada, "Genis çapli bir iç savas riski gerçektir. Askeri darbeyi tersine çevirme firsati daraliyor" diye konustu.



Neler olmustu?

Myanmar’da ordu 8 Kasim 2020 seçimlerinde hile yapildigi iddiasiyla 1 Subat’ta yönetime el koymus, ülkenin fiili lideri Aung San Suu Kyi basta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisi gözaltina alinmisti. Cunta yönetimi uluslararasi kamuoyunda sert tepkiyle karsilanan demokrasi karsiti hareketi ardindan baslayan kitlesel protestolari siddetle bastirmisti. Siyasi Mahkumlar için Yardim Dernegine (AAPP) göre Myanmar’dan darbe karsiti gösterilerde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu bugüne kadar 860’tan fazla kisi hayatini kaybetti. Yaklasik 5 bin kisi ise gözaltina alindi.

Devrik lider yargilaniyor

Myanmar’in 75 yasindaki devrik lideri Suu Kyi, darbeden bu yana ev hapsinde tutuluyor. Suu Kyi, simdiye dek lisanssiz telsizlere sahip olmak, geçen yilki seçim sirasinda bir kampanya etkinligi düzenleyerek korona virüs kisitlamalarini ihlal etmek, kamuyu endiseye sevk edecek açiklamalarda bulunmak ve söylenti yaymak ve sömürge döneminden kalma devlet sirlari yasasini ihlal etmek gibi iddialarla suçlanmisti. Geçtigimiz hafta ise Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu’nun Suu Kyi’nin görevini kötüye kullanarak kazanç elde ettigine dair kanitlara ulastigi kamuoyuna yansimisti. 600 bin dolar nakit ve 11 kilo altini kanunsuz bir sekilde elde ettigi iddia edilen Suu Kyi’nin, ayrica arazi ve bina kiralama yetkisini kötüye kullandigi belirtilmisti. Yolsuzlukla Mücadele Yasasi’nin 55. maddesi kapsaminda suçlanan Suu Kyi’nin, söz konusu suçtan hüküm giymesi halinde 15 yila kadar hapis cezasina çarptirilabilecegi kaydedilmisti.
Kaynak: İHA