Türk Kizilay, 135 Bin Gönüllüsüyle Ihtiyaç Sahiplerinin Yardimina Kosuyor

Türk Kizilayin dijital platformu 'gonulluol.org', Türkiye genelindeki gönüllülerle ihtiyaç sahiplerine yardimlarin daha hizli ulasmasini sagliyor Platform üyelerinden 47 bini askin gönüllü, son 6 ayda 2 bin 500 görevde yer aldi Farkli mesleklerden insanin bir araya geldigi platform gönüllülerinin yüzde 56'sini kadinlar olusturuyor

ZEHRA AYDIN TURAPOGLU - Türk Kizilayin hayata geçirdigi "gonulluol.org" platformuna üye olan 135 bin 300 gönüllü, farkli alanlarda ihtiyaç sahiplerinin yardimina kosarken aldigi puanlarla hem sembolik hediyeler kazaniyor hem de uluslararasi görevlerde yer alma imkani buluyor.

Gönüllü Yönetimi Direktörü Nurdal Durmus, AA muhabirine yaptigi açiklamada, "Hedef 2030 Stratejisi" dogrultusunda, Kizilayin tüm süreçlerinde gönüllü katilimini saglamayi, gönüllülerinin aktif ve nitelikli katkilarindan verimli sekilde istifade edebilmeyi amaçladiklarini söyledi.

Kizilayin, bu hedef dogrultusunda tüm gönüllüleri tek çati altinda toplayabilmek için Gönüllü Yönetim Sistemi "gonulluol.org" platformunu hayata geçirdigini aktaran Durmus, sistemin Türkiye'de gönüllülügün gelisimine katki sunan dijital bir platform oldugunu söyledi.

Platformda birbirinden farkli 34 alan bulundugunu aktaran Durmus, temel amaçlarinin vatandaslarin gönüllülük faaliyetlerine saglikli sekilde katilip egitim alabilmeleri ve gönüllü faaliyetlerin yayginlastirilmasini saglamak oldugunu belirtti.

Gönüllük sisteminin, 5 Aralik 2020 Dünya Gönüllüler Günü'nde hizmete açildigini animsatan Durmus, "Su anda 135 bin 300 gönüllümüz, sistemde aktif olarak görev aliyor. 6 ay içerisinde de 2 bin 500'den fazla görev açildi ve 47 binden fazla gönüllümüz, bu görevlere aktif olarak katilarak katki sundu. Gönüllülerimizin yüzde 56'si kadinlardan olusuyor. " bilgisini verdi.

- Kadinlar daha aktif

Kadinlarin görevlerde aktif rol oynadigini vurgulayan Durmus, sunlari kaydetti:

"Kizilay, bildiginiz gibi bir sefkat ve merhamet eli. Kadinlarimiz, aile, çocuk, engelli, yaslilar, yalniz yasayan kadinlar ve mahallelerde olusan sorunlarla ilgili daha duyarli, bu noktada bize gerçekten büyük deger katiyorlar. Su anda dis hekiminden doktora, sosyal hizmet uzmanindan psikologa kadar ve ögrencilerin de yer aldigi çok farkli alanlarda gönüllümüz var. Kizilayin temel hizmet alanlari, gönüllülük alanlari sosyal hizmet ve psikososyal oldugu için saha çalismalarinda bu konuda gönüllülük yapmak isteyenler daha yogunlukta."

Görevlendirmelere iliskin bilgi veren Durmus, Türkiye'nin neresinde, hangi alanda gönüllüye ihtiyaçlari varsa o bölgenin lokasyonunu ve görevin sartlarini belirten görevler açtiklarini anlatti.

Görevler açildiginda, bildirimle o bölgedeki gönüllüye otomatik olarak iletildigini vurgulayan Durmus, "Gönüllülerimiz, kendi yetkinlikleri ve profesyonelliklerine göre, o göreve basvuruyor ve yerinde o görevi icra ediyor. Türkiye'nin 81 ilinde ve 980'den fazla ilçesinde aktif olarak günlük görevler açiliyor." ifadelerini kullandi.

Sisteminde puanlamanin da oldugunu aktaran Durmus, konusmasini söyle sürdürdü:

"Gönüllülerimiz, katildiklari her görevin zorluguna ve kolayligina göre bir puanlama sistemine tabi tutuyorlar. O puanlar biriktikçe de gönüllülerimizin hilalleri tamamlaniyor, puanlarina göre uzman gönüllü, lider gönüllü oluyorlar. Bunlarin sonucunda da küçük motivasyon amaçli hediyeler veriyoruz. Çanta, ilk yardim seti, gönüllü yelegi veriyoruz veya uluslararasi görevlere kurumumuz tarafindan gönderiliyor. Tabii ki her katildiklari görevde sistem onlara otomatik bir katilim sertifikasi, belge ve gönüllü kimlik karti veriyor. Birçok sirketle yaptigimiz anlasmalar da Kizilay gönüllüsü olanlara ekstra indirimler sagliyor. Bu anlamda hem motivasyonlari saglaniyor hem de çok farkli alanlarda gönüllük deneyimi yasiyorlar, tecrübe kazaniyorlar."

Durmus, 2020'nin Türkiye için bir afetler yili olduguna dikkati çekerek, Kizilayin, pandemi süreci, Elazig depremi, Edirne sinirindaki göç hareketliligi, Van depremi, Giresun seli, Izmir depreminde gönüllüleriyle devletin yaninda sahada oldugunu dile getirdi.

Elazig depreminde 7 bin 800 gönüllünün bütün çalismalarda aktif görev aldigina isaret eden Durmus, "Türkiye'nin bütün illerinde ve ilçelerinde pandemi sürecinde gönüllülerimiz yanimizda ve sahadaydi. Türkiye'nin dört bir yaninda gönüllülerimiz insanlarin alisveris ihtiyaçlarini giderdi, faturalarini ödedi, evcil hayvanlarini götürüp parkta gezdirdi." dedi.

Gönüllülerin çevre sorunlariyla da alakadar oldugunu söyleyen Durmus, denizleri, ormanlari temizlediklerini, sokak hayvanlariyla ilgilendiklerini anlatti.

- Gönüllü Yönetim Sistemi

Türk Kizilay gönüllüsü olmak isteyen vatandaslarin "gonulluol.org" platformuna girerek kayit yaptirmasi ve ayrintili olarak profillerini niteliklerine göre doldurmasi gerekiyor. Gönüllüler, profil bilgilerine göre, niteliklerine ve gönüllülük alanlarina uygun görevler oldugunda bilgilendiriliyor.

Gönüllüler, katilacaklari alanin gereklilikleri veya ilgi alanlarina uygun çevrim içi veya yüz yüze egitimlere katilabiliyor. Egitimlerin sonunda gönüllülere katilim belgesi olusturuluyor.

Gönüllüler, kendilerine uygun görevlere sistem üzerinden filtre uygulayarak ulasabiliyor, görev detaylarinda belirtilen bilgilere göre de görevlere basvuru yapabiliyor.

Sahada yürütülen çalismalar "gonulluol.org" üzerinden fotograf ve video eklenerek paylasilabiliyor.

Gönüllüler, "gonulluol.org" üzerinden aldiklari egitimler, katildiklari görevler, gerçeklestirdigi paylasimlar gibi tüm islemlerde belirlenmis puanlari kazanarak gönüllülük kariyerlerini ilerletebiliyor.

Öte yandan en yasli gönüllünün 84, sistemdeki yas ortalamasinin ise 26 oldugu belirtildi.
Kaynak: AA