Sanliurfa'da Alternatif Ürün Ekimi Artiyor

Kentte sulama imkanlarinin yayginlasmasi çiftçileri, sogan, sarimsak ve patates gibi alternatif ürünlere yöneltti Hilvan Ziraat Odasi Baskani Hikmet Ipar: 'Sulama imkanlarinin genislemesiyle ürün çesitligi artacagi gibi mevsimlik tarim isçiligi göçünün de azalacagina inaniyorum'.

YASIN DIKME - Türkiye'nin önemli tarim kentlerinden Sanliurfa'da GAP sayesinde sulama imkanlari artinca çiftçiler, sogan, sarimsak ve patates gibi alternatif ürünler yetistirmeye basladi.

Ekilebilen tarim alani bakimindan önemli yere sahip Sanliurfa'nin verimli arazilerinde, ülke mercimek üretiminin yüzde 36'si, bugday üretiminin yüzde 10'u ve arpa üretiminin yüzde 11'i yapiliyor.

Yaklasik 6 milyon 394 bin dekarda hububat yetistirilen kentte sulanabilir tarim alanlarinin genislemesiyle ürün çesitliligi de artiyor.

Pamuk, sebze, misir ve bugday ilde en fazla yetistirilen ürünler arasinda yer alirken, çiftçiler alternatif ürün olarak da sogan, sarimsak ve patates ekmeye basladi.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, AA muhabirine, Sanliurfa'da 2 yilda 5 ürün yetistirilebildigini söyledi.

Çullu söyle konustu:

"Bölgede uygun iklimin olmasi ve sulanan alanlardaki artisla tarimsal ürünlerde çesitlenme kendisini göstermeye basladi. Toprakta rotasyonu saglamak ve gelirlerini artirmak amaciyla çiftçiler zaman zaman bölgede yaygin olmayan alternatif ürünleri genis alanlarda üretmektedir. Daha önceki yillarda da örnegi yasandigi gibi üretilen alternatif ürünlerde çiftçiler çogunlukla pazarlama sorunu yasamaktadir. Bu sorunun çözümü için özellikle bugday, misir, pamuk, mercimek ve arpa bitkisi gibi pazarlanmasi kolay ürünler disindaki ürünlerin kolay pazarlanabilmesi için üretici birliklerinin görev yapmasi ve hangi ürünlerin ne kadar alanda üretilebilecegi ve alim garantisinin olacagi önceden çiftçilere söylenmelidir."

Hilvan Ziraat Odasi Baskani Hikmet Ipar, bölgede ekimi yapilan soya fasulyesi, patates, sogan ve sarimsak gibi alternatif ürünlerin istihdama katki saglayacagina inandigini söyledi.

Ürün çesitliligi için çiftçiye ciddi ölçüde destek saglanmasi gerektigini dile getiren Ipar, "Bölgemizde son yillarda sulama alaninda ciddi çalismalar yürütülüyor. Özellikle patates ekimi yayginlasiyor. Bunun yaninda soya fasulyesi gibi ürünler de denenmeye baslandi. Ürünler kalite yönünden çok iyi. Hilvan-Siverek Pompaj Sulama Projesi'nin bir an önce tamamlanmasini bekliyoruz. Bölgemizde sulama imkanlarinin genislemesiyle ürün çesitliligi daha da artacagi gibi mevsimlik tarim isçiligi göçünün de azalacagina inaniyorum. Bunun yaninda istihdama ciddi katki saglayacaktir." dedi.

- "Karacadag eteklerinde yetisen ürünler çok kaliteli"

Viransehir ilçesinde ??????çiftçilik yapan Mahmut Keskinli, bu yil 150 dönüm arazide sogan, 60 dönüm arazide sarimsak ve 250 dönümde patates ektigini söyledi.

Daha önce Kayseri, Nigde ve Amasya'da üretim yaptigini, memleketi Sanliurfa'da imkanlarin genislemesiyle buraya geldigini anlatan Keskinli, "Yaklasik 2 bin ton ürün hasadimiz oldu. Dönümü 10 tona kadar verebiliyor. Karacadag bölgesine yakin yerlerde ürün yetistiriyoruz. Burada toprak yapisi, iklim ve suyun kaliteli olmasiyla ürün çok kaliteli ve lezzetli oluyor. Pazar sikintisi yasiyoruz. Istegimiz burada da depolarin, pazarin kurulmasi. Çalismalar desteklenirse inaniyorum ki binlerce insan mevsimlik tarim isçisi olarak baska bölgelere gitmeyecek. Su anda burada 100 isçi çalisiyor. Bunlar aileleriyle birlikte 500 kisi yapiyor. Burada çalisip kazaniyorlar kendi memleketlerinde çalisiyorlar." ifadelerini kullandi.

Tüccar Musa Keskinbiçak da "Hatay, Adana, Kayseri ve Nigde'de ticaret yapan birisiyim fakat samimiyetle söyleyeyim, buranin topragi, suyu ve ikliminde yetisen ürünün kalitesini hiçbir yerde bulamadim. Ürünlerimiz çok kaliteli fakat fiyat ve pazarlama konusunda 2 yildir büyük sikintilar yasiyoruz. Su anda piyasada büyük bir belirsizlik hakim. Ürünün elde kalmamasi için vadeli satis yapiyoruz. Aldigim ürünün parasini çiftçiye veremedigim zaman çiftçi ve isçiler sikintilar yasiyor. Pazarin kurulmasi durumunda üretici de satici da sikinti yasamayacak." dedi.

Kaynak: AA