Igdir'da Kaya Tuzunun Rafine Edilip Ekonomiye Kazandirilacagi Tesisin Temeli Atildi

Kentteki OSB'de temeli atilan Rafine Tuz Üretimi Tesisi'nde islenecek kaya tuzunun yurt içi ve disina satilmasi planlaniyor Vali ve Belediye Baskanvekili Hüseyin Engin Sariibrahim: 'Bu tesisinin bütün yatirimcilara örnek olmasi temennisiyle, bütün yatirimcilari Igdir'a yatirim yapmaya bekliyoruz'.

Igdir Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) kaya tuzunun islenip ekonomiye kazandirilmasi için insa edilecek Rafine Tuz Üretimi Tesisi için temel atma töreni düzenlendi.

Igdir Valisi ve Belediye Baskan Vekili Hüseyin Engin Sariibrahim, törende yaptigi konusmada, her bir tesisinin memleket için çok büyük kazanç oldugunu belirtti.

Yatirimin önemini vurgulayan Sariibrahim, "Bu tesisinin bütün yatirimcilara örnek olmasi temennisiyle, bütün yatirimcilari Igdir'a yatirim yapmaya bekliyoruz. Bu çok önemli bir yatirim, umut ediyoruz ki böylesi yatirimlar artsin, bütün yatirimcilarla burada yeni temel atma törenleri olsun. Biz devlet olarak üstümüze ne düsüyorsa yapmaya haziriz." dedi.

Tesisin isletme müdürü Cengiz Sari da Türkiye'de, temelini attiklari rafine tuz fabrikasi benzeri üç isletme bulundugunu söyledi.

Tesiste Tuzluca ilçesinde yer alan kaya tuzunun islenecegini anlatan Sari, sunlari kaydetti:

"Ürettigimiz tuzu hem yurt içindeki pazara sunacagiz hem de yurt disina ihracatini yapacagiz. Burada tesisimizin her iki etabinin da bitmesiyle yilik 224 bin ton tuz üretebilecegiz. Türkiye'nin tuz üretiminde en büyük fabrikalarindan biri olacagiz. Tesisimiz, Iç Anadolu Bölgesi'nden buraya kadar bölgede rafine tuz üretimi yapan ilk tesis olacak."

Konusmalarinin ardindan, Sariibrahim, tesisin isletmecisi Mehmet Sürkit ve protokol üyelerinin katimliyla temel atildi.

OSB'deki 15 bin metrekare alana kurulacak tesiste, Tuzluca kaya tuzunun islenerek, yurt içinde satilmasinin yani sira Gürcistan, Azerbaycan, Rusya ve Irak gibi ülkelere ihracatinin yapilmasi hedefleniyor.

Iki etap seklinde insaati devam edecek tesis, yaklasik 100 milyon liraya mal olacak. Tesisin ilk etabinda 75 kisi istihdam edilerek yillik 64 bin ton tuz üretimi yapilacak.

Tesisin ikinci etabinin da tamamlanmasiyla 150 kisinin istihdami saglanarak yillik 224 bin ton tuz üretimine geçilecek.

Kaynak: AA