Çin, ABD Ve Rusya'nin 'Nükleer Silahlarin Kontrolü Için Diyalogun Sürdürülmesi Karari'na Destek Verdi

Çin, ABD ve Rusya'nin nükleer silahlarin kontrolü için iki ülke arasinda "stratejik istikrar diyalogu" yürütmeye yönelik kararini olumlu karsiladigini bildirdi.

Çin Disisleri Sözcüsü Cao Lician, ABD Baskani Joe Biden ile Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'in önceki gün Isviçre'nin Cenevre kentinde yaptigi zirve görüsmesine iliskin degerlendirmede bulundu.

Pekin yönetiminin, liderlerin kararini olumlu karsiladigini aktaran Sözcü Cao, genel ve tam nükleer silahsizlanmanin, küresel stratejik istikrari ve uluslararasi barisi saglamanin en etkili yolu oldugunu belirtti.

Cao, "En büyük nükleer silah stokuna sahip ülkeler olarak ABD ve Rusya, BM sözlesmeleri ve uluslararasi uzlasiya uygun olarak nükleer silahsizlanma konusunda özel ve öncelikli sorumluluklarini yerine getirmelidir." ifadelerini kullandi.

Nükleer bir savasin kazananinin olmayacagini, dolayisiyla kimsenin böyle bir savasa imkan vermemesi gerektigini vurgulayan Cao, nükleer silahlara sahip ülkelerin savas riskini azaltici adimlar atmasi gerektiginin altini çizdi.

Cao, Pekin yönetiminin Nükleer Silahlarin Yayilmasini Önleme Anlasmasi'nin (NPT) nükleer silahlara sahip olarak tayin ettigi 5 ülke olan ABD, Rusya, Fransa, Ingiltere ve Çin arasinda P5 mekanizmasi kapsamindaki stratejik istikrar diyaloguna katki saglamaya devam edecegini ifade etti.

Putin ve Biden, Cenevre'deki görüsmenin ardindan yayimladiklari bildiride, Rusya ve ABD'nin, gerginlik dönemlerinde dahi stratejik alanda öngörülebilirligi saglama, silahli çatisma risklerini ve nükleer savas tehdidini azaltmaya yönelik ortak hedeflere dogru ilerleme iradesine sahip oldugu belirtilerek "Stratejik istikrar konusunda saglam ve güçlü, kapsamli bir ikili diyalog baslatilacak. Söz konusu diyalog vasitasiyla, gelecekteki silah kontrolü ve risk azaltma önlemlerinin temelini atmak istiyoruz." ifadelerine yer vermisti.

NPT çerçevesindeki 5 ülke disinda Hindistan, Pakistan, Israil ve Kuzey Kore'nin de nükleer basliklara sahip oldugu biliniyor.

Stockholm Uluslararasi Baris Arastirmalari Enstitüsünün (SIPRI) 2020 nükleer silahlanma raporuna göre Çin, 350 savas basligi ile ABD ve Rusya'dan sonra en büyük nükleer silah stokuna sahip ülke konumunda bulunuyor. Rapora göre Rusya'nin 6 bin 255, ABD'nin ise 5 bin 550 savas basligi bulunuyor.

Kaynak: AA