UMKE'nin Zor Sartlara Hazirlik Egitimleri Dikkat Çekti

Gaziantep Il Saglik Müdürlügüne bagli Acil Saglik Hizmetleri Daire Baskanliginin organizasyonuyla gerçeklesen Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMK) 8. Bölge UMKE Illeri egitimleri tamamlandi. Egitimler kapsaminda agir iklim tipi seyyar hastane çadir seti, sisirilebilen tip seyyar hastane çadir seti ve personel barinma ünitesi kurulumu yapildi.

UMKE'nin Zor Sartlara Hazirlik Egitimleri Dikkat Çekti
Gaziantep Il Saglik Müdürlügüne bagli Acil Saglik Hizmetleri Daire Baskanliginin organizasyonuyla Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi, zor sartlara hazirlik için egitim ve tatbikat faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda Gaziantep’te yapilan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMK) 8. Bölge UMKE Illeri egitimleri tamamlandi. Egitimlere, Gaziantep, Kahramanmaras, Erzincan, Erzurum, Adiyaman ve Sanliurfa UMKE ekipleri katildi.

Egitimler kapsaminda Gaziantep Ortadogu Fuar Merkezi’nde agir iklim tipi seyyar hastane çadir seti, sisirilebilen tip seyyar hastane çadir seti ve personel barinma ünitesi kurulumu yapildi. Egitimde toplam 40 personele çadir setlerinin kurulum ve sökme asamalari ile ilgili egitimler verildi.



"Acil durum sahra çadirlarinin egitim kurulumunu yaptik"

Egitimlerle ilgili açiklama yapan Gaziantep Acil Saglik Hizmetleri Baskani Dr. Vejdi Yildiz, "8.Bölge Umke Illeri Koordinatörü olarak Gaziantep’te Acil Saglik Hizmetleri Daire Baskanligi bünyesinde sahra çadirlarinin egitim kurulumu yapildi. Çevre illerden de ekipler gelerek bu egitimlere katildi.

Gaziantep, Kahramanmaras, Erzincan, Erzurum, Adiyaman ve Sanliurfa UMKE ekiplerinden olusan yaklasik 40 arkadasimiz geldi. Bu çadirlar açildi. Bu çadirlar tekrar toparlanarak sandiklara konulacak. Bu çadirlar yaklasik 5 bin metrekare alan içerisinde kuruluyor. Bunlar tam donanimli hastane özelliginde çadirlar olarak dikkat çekiyor. Bunlarin yaninda sisme çadirlarimiz da var. Egitimler bitince bunlar tekrar toparlanacak. Acil durum egitimimiz verimli bir sekilde geçmis oldu. Emegi geçen arkadaslarin ellerine saglik" dedi.

Egitim kapsaminda kurulum yapilan ve afet, savas, deprem esnasinda hizmet veremeyen saglik kurumlarinin yerine olayin ilk asamalarinda kurulumlari yapilarak vatandaslara saglik hizmeti verilmesini amaçlayan çadirlar, agir iklim tip seyyar hastane çadirlari olarak -45 ve +45 derece arasindaki sicakliklara dayanikli oldugu ve içerisinde hava iklimlendirmesinin bulundugu ögrenildi. Sahra çadirlarinin acil servis, laboratuvar, radyoloji, yogun bakim ve ameliyathane ünitelerini de içinde barindirdigi ve 50 yatak kapasitesine sahip olarak gözlem ve yatis odalarinin bulundugu ögrenildi. Bu çadirlarin bakimi ve egitiminin de gönüllü UMKE personelleri tarafindan yapildigi vurgulandi.

Gaziantep acil durumlara çadir hastanelerle hazir

Öte yandan acil durumlar için Gaziantep Umke bünyesinde 7 adet 65 metrekarelik ana ünite, 5 adet sisme mobil saglik çadiri ve dekontaminasyon (sterilizasyon) ünitesi, 7 adet personel barinma ünitesi bulundugu, toplamda 500 metrekarelik alan kapladigi belirtildi. Afet halinde maksimum 48 saat içersinde kurulan bu çadirlar dünyanin sayili modern hastanelerinden oldugu ve afet durumlarinda kullanildigi vurgulandi.

Egitime katilan personellere katilim sertifikalari Gaziantep Acil Saglik Hizmetleri Baskani Dr. Vejdi Yildiz ve Program Yöneticisi Afetlerde Saglik Hizmetleri Uzmani Mehmet Avci tarafindan verildi.

Kaynak: İHA