Türkiye'de Son 51 Yilin En Sicak Mayis Ayi Yasandi

Bogaziçi Üniversitesi Iklim Degisikligi ve Politikalari Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz: 'Bu sene özellikle bahar aylarina dogru Türkiye biraz daha fazla isindi. 2022 veya 2023'te El Nino görülecek olursa, o zaman Türkiye'nin ortalama sicakligi da buna bagli olarak yükselecektir'

HIKMET FARUK BASER - Türkiye'de geçen ay, son 51 yilin en sicak mayis ayi yasandi.

AA muhabirinin Meteoroloji Genel Müdürlügü verilerinden derledigi bilgilere göre, Türkiye'de daha önce 16,7 olarak ölçülen ortalama mayis ayi sicakliginin 2,6 santigrat derece arttigi tespit edildi.

Böylece son ölçümlere göre bu yilin mayis ayindaki sicaklik 19,3 santigrat dereceye çikti ve son 51 yilin en sicak mayis ayi yasandi. Türkiye'de 1971'den bu yana en yüksek ortalama sicaklik 2007 yilinin mayis ayinda yasanmisti.

Geçen ay sicakliklar Kirklareli, Çorlu, Tekirdag, Yalova, Balikesir, Antakya, Elmali, Erdemli, Ordu, Rize, Hopa, Bolu, Karabük, Ünye, Boyabat ve Nallihan çevrelerinde mevsim normalleri civarinda, Samandag çevresinde mevsim normallerinin altinda, yurdun diger bölgelerinde mevsim normallerinin üzerinde kaydedildi.

- "2020 en sicak seneydi"

Bogaziçi Üniversitesi Iklim Degisikligi ve Politikalari Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, AA muhabirine yaptigi açiklamada, dünyada sicaklik artisinin en büyük nedeninin kömür, petrol ve dogalgaz kullanimina bagli olarak atmosfere çikan karbondioksit oldugunu anlatti.

"Bu durum atmosferin isinmasin neden oluyor. 2020 senesi dünyada simdiye kadar insanligin yasamis oldugu en sicak seneydi. 2016'dan önce 2019 üçüncü en sicak yil olmustu." diyen Kurnaz, söyle konustu:

"Ancak her sene bir öncekinden daha sicak olacak demek degil. Çünkü atmosfer bazen biraz sicak, bazen biraz daha serin olabilir. Bazen de yagisli, kurak olabilir. Bu durum zaman zaman seneden seneye fark edebilir. Bu sene özellikle bahar aylarinda dogru Türkiye biraz daha fazla isindi. Buna karsilik Amerika Birlesik Devletleri ve Avrupa'da hava serindi. Ama Türkiye biraz daha sicak geçti. MGM verilerine göre, 2021 yilinin mayis ayi son 51 senede kaydedilmis en yüksek ortalama sicakliga sahip oldu. Pasifik Okyanusu'ndaki hava ve okyanus dolasimini etkileyen El Nino'nun oldugu senelerde dünyanin ortalama sicakligi genelde yüksek olur. 2022 veya 2023 de El Nino görülecek olursa, o zaman Türkiye'nin ortalama sicakligi da buna bagli olarak yükselecektir. Çünkü dünyanin her tarafi ortalamadan fazla isinacak."

Sicaklik artisiyla kuraklik ve tarimda verim kaybi riski ortaya çikacagini dile getiren Kurnaz, "Ayni zamanda saglik sorunlari ortaya çikabilir. Özellikle çocuklarda ve yaslilarda sorun yasatabilir. Simdiden önlem aldigimiz takdirde gelecekte ciddi sorunlari engelleyebiliriz." dedi.
Kaynak: AA