Tarimda Teknolojik Ve Inovatif Çözümler Yarismasi'nin Kazananlari Belli Oldu

Tarim ve Orman Bakanligi destegiyle gerçeklestirilen yarismada, erken asama tarim girisimi Nanomik, 100 bin liralik ödülün sahibi olurken, 'Üniversite' kategorisinin birincisi olan ConFarm ekibi 30 bin liralik ödüle hak kazandi.

Teknolojide Kadin Dernegi'nin (Wtech) düzenledigi "Tarimda Teknolojik ve Inovatif Çözümler Yarismasi"nin kazananlari belli oldu.

Wtech'ten yapilan açiklamaya göre, kadin girisimcilere yönelik tarimin sürdürülebilirligine katki saglayacak ve etkisini güçlendirecek yeni fikir, proje, ürün ve hizmetleri tesvik etmek amaciyla düzenlenen yarismanin ödül töreni çevrim içi gerçeklestirildi.

Tarim ve Orman Bakanligi destegiyle gerçeklestirilen yarisma, UNDP'nin küresel amaçlari kapsaminda, "Açliga Son" basligi çerçevesinde kurgulandi. Tarimda dönüsüm saglayacak yenilikçi çözümleri olan kadin mühendis, veteriner hekim ve girisimcileri destekleyen "Tarimda Teknolojik ve Inovatif Çözümler" yarismasiyla ayni zamanda gençlerde sürdürülebilirlik, takim çalismasi, proje gelistirme, sorun çözme, liderlik ve sorumluluk alma bilincinin de gelistirilmesi hedeflendi.

"Üniversite" ve "Girisimci" olmak üzere iki ayri kategoride düzenlenen yarismada, ön elemeyi geçen girisimcilere, jüri degerlendirmesi öncesi düzenlenen girisimcilik kampi ile gelisim destegi de verildi.

Ön elemeyi geçen 10 üniversite ve 10 erken asama girisim ekibi arasindan jüri degerlendirmesi sonucu "Erken Asama Girisimci" ödülünün sahibi Nanomik adli girisimiyle Buse Berber Örçen oldu.

"Üniversite" kategorisinde ise ConFarm ekibi birinci, Mühendis Beyinler ikinci, Kybele's Garden ekibi ise üçüncü seçildi. "Girisimci" kategorisinde birinci seçilen girisim 100 bin lira, "Üniversite" kategorisinin birincisi 30 bin lira, ikincisi 10 bin lira, üçüncüsü ise 5 bin lira para ödülüne hak kazandi.

- "Tarimda kadinin gücünü ortaya çikarmaliyiz"

Açiklamada ödül törenindeki konusmasina yer verilen Teknolojide Kadin Dernegi Kurucu Baskani Zehra Öney, küresel salginla birlikte dünyanin gelecegi için tarimda sürdürülebilirlik hedefleri konusunun öneminin arttigini vurguladi.

BM tahminlerine göre, 2050'de dünya nüfusunun 10 milyara ulasacagini, bu durumun gelecekte yeterli yiyecek bulma ve gida güvenligi konusunda insanligi endiselendirdigini aktaran Öney, sunlari kaydetti:

"Öngörülen nüfusu beslemek için gida üretiminin yüzde 70 artirilmasi gerekiyor. Bu nedenle tarim endüstrisinin kapasitesini iyi kullanarak etkili ve verimli bir sekilde çalisir hale getirmek gerekir. Bu verim ise teknolojinin tarima entegrasyonu ile saglanabilir. Türkiye tarim alaninda büyük bir potansiyele sahip. Tarim sektörü için 2023 için belirledigimiz; tarimsal GSYH'yi 150 milyar dolara ve tarim ihracatini 40 milyar dolara çikarma hedefi önemli göstergelerdir. Biz de bu yarismayla teknolojideki egitim, bilgi ve birikimini tarim sektörünün inovasyonla gelismesine aktaran kadinlarimizi destekleyerek tarim sektörünün büyümesine katki saglamayi hedefledik."

Ödül törenine, Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Ayse Aysin Isikgece ile Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Baskani ve Akkök Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ahmet Dördüncü de katildi.
Kaynak: AA