Samsun'da Mantar Üretimi Bir Ailenin Gelir Kaynagi Oldu

Aile babasi Hüseyin Ünsal: 'Nüfusumuz kalabalik. Ek gelir ararken mantar isine yöneldik. Simdi ben, esim, çocuklarim ve torunlarim ile burada mantar üretiyoruz. Geçimimizi sagliyoruz'

Samsun'un Havza ilçesinde yasayan Ünsal ailesi için nüfuslari artinca ek gelir olsun diye yöneldikleri mantar üretimi önemli bir geçim kaynagi haline geldi.

Çeltek Mahallesi'nde tarim ve hayvancilikla ugrasan Ünsal ailesi, baba, anne, 3 ogul, gelinler ve torunlardan olusan 13 nüfusu ile geçinmeye çalisirken ek kazanç saglamak için mantar üretimi yapmak istedi.

Önce 70 metrekarelik eski depolarinda mantar üretimi yapmaya baslayan aile talebin artmasi üzerine 80 metrekarelik bir üretim tesisi daha kurarak kapasitelerini arttirdi.

Yaklasik 120 bin lira maliyet ile iki ayri üretim tesisinde yilda yaklasik 17 ton mantar üretimi yapan aile, toptan ve parkende olarak satarak kendileri için önemli bir gelir kapisi olusturdu.

Baba Hüseyin Ünsal, AA muhabirine, mantar üretimine 3 yil önce basladiklarini söyledi.

Ünsal, "Çocuklar farkli gelir kapisi ararken mantar üretimi için benden destek istediler. Ben de elimden gelen destegi sagladim. Çocuklarin gayreti ile basardik. Nüfusumuz kalabalik. Ek gelir ararken mantar isine yöneldik. Simdi ben, esim, çocuklarim ve torunlarim ile burada mantar üretiyoruz. Geçimimizi sagliyoruz." dedi.

Yakup Ünsal, babasi, iki erkek kardesi ile mantar üretimini zaman içinde artirdiklarini, mantar üretiminde tüm ailenin özveri ile çalistigini anlatti.

Çiftçilik ve hayvancilikla ugrastiklarini, aile büyüdükçe gelirlerinin yetmedigini dile getiren Ünsal, söyle devam etti:

"Iklimsel sartlardan topraklarin verimi düstü ve araziden geçim saglamak bizim için zorlasti. Üç yil önce bir yerde böyle bir mantar üretim tesisi ziyaret ettim ve bu isi yapmaya karar verdik. Kendi imkanlarimiz ile ilk önce eski depomuzu kurduk. Daha sonra ise bu tesisimizi yaptik. Bir hasat 4 gün kadar sürüyor. Bir ton kompostan ortalama 250 kilo mantar elde ediyoruz. Yaptigimiz yatirim için tesvik ya da destek almadik. Bu süreçte bizlere teknik destek saglayan ve her zaman yanimizda olan Samsun Il Tarim ve Orman Müdürlügünde ziraat mühendisimiz Ercan Karaduman'a tesekkür ederiz."

Ailesine mantar üretiminde destek olan 9 yasindaki Yigit Ünsal da mantar toplamayi çok sevdigini, her hasat dönemini heyecanla bekledigini belirtti.
Kaynak: AA