Islam Dünyasindan Yüzlerce Alim Ve STK, 12 Misirli Hakkindaki Idam Kararinin Durdurulmasi Çagrisi Yapti

Islam dünyasindan yaklasik 500 alim ve STK temsilcisinin katilimiyla düzenlenen çevrimiçi toplantida, Cumhurbaskani Erdogan ile Katar Emiri Al Sani basta olmak üzere Islam dünyasi liderlerinden Misir'daki idam cezalarinin infazinin durdurulmasi için girisimde bulunmalari talep edildi.

Islam dünyasindan yaklasik 500 alim ve onlarca Sivil Toplum Kurulusu (STK), basta Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve Katar Emiri Seyh Temim bin Hamed Al Sani olmak üzere tüm Islam ülkeleri liderlerine, Müslüman Kardesler Teskilatinin (Ihvan) önde gelen yöneticilerinin de aralarinda bulundugu darbe karsiti 12 Misirlinin idam cezalarinin infazinin durdurulmasi için girisimde bulunmalari çagrisinda bulundu.

12 Misirlinin idam cezalarinin infazinin durdurulmasi girisimi için Türkiye'den ve Islam cografyasindan birçok alim ve STK yöneticilerinin katildigi Zoom programi araciligiyla çevrimiçi bir toplanti düzenlendi.

Kuran-i Kerim tilavetiyle baslayan toplantida, Dünya Müslüman Alimler Birligi Baskani Ahmed er-Reysuni ve Genel Sekreteri Ali Muhyiddin el-Karadagi, eski Diyanet Isleri Baskani Mehmet Görmez, Mescid-i Aksa'nin Imam Hatibi Seyh Ikrime Sabri'nin yani sira Islam dünyasindan birçok alim ve STK yöneticisi konusma yapti.

Toplanti, Sudanli Müslüman Alimler Rabitasi Genel Sekreteri Muhammed Abdulkerim'in basin bildirisini okumasiyla son buldu.

Bildiride, Islam dünyasi alimlerine saygi duyulmasi ve onlara karsi verilen haksiz idam hükümlerine son verilmesi yönünde açik bir çagri yapildi.

Basta, Cumhurbaskani Erdogan, Katar Emiri Al Sani, Misir'daki El-Ezher Kurumu Seyhi Ahmed et-Tayyib ve Misir Müftüsü Sevki Allam olmak üzere Islam dünyasi liderlerine Ihvan'in önde gelen yöneticilerinin de aralarinda bulundugu darbe karsiti 12 Misirlinin idam kararinin infazinin durdurulmasi için girisimde bulunmalari çagrisi yapilan bildiride, Misir'in söz konusu kisiler hakkindaki kararlari kinandi.

Bildiride, Misir Cumhurbaskani Abdulfettah es-Sisi'ye, 12 Misirlinin idam infazi hakkinda dogrudan sorumluluk üstlenmesi ve infazlari durdurmasi talep edilerek, adil ve haksiz olan bu duruma karsi sessiz kalmanin ise aci bir ihanet olacagi, hem dünyada hem de ahirette de korkunç sonuçlari olacagi konusunda uyarida bulunuldu.

Bildiriye, Dünya Müslüman Alimler Birligi, Ehli Sünnet Alimler Dernegi, Filistin Alimler Birligi, Yemen Alimler Dernegi, Malezyali Alimler Dernegi, Libya Fetva Kurumu, Endonezya Islam Birligi Dernegi olmak üzere Islam dünyasindan 500 alim ve onlarca STK imza atti.

Misir'da 3 Temmuz 2013'te ordunun yönetime el koymasinin ardindan baskent Kahire'deki Rabiat'ul Adeviyye ve Nahda meydanlarinda genis çapli protestolar düzenlenmis, meydanlar 14 Agustos 2013'te güvenlik güçlerinin kanli müdahalesiyle bosaltilirken yüzlerce kisi hayatini kaybetmisti.

Darbe karsiti eylemler sirasinda binlerce kisi de tutuklanmis, haklarinda açilan davalarda idam ve müebbet hapse varan hükümler verilmisti.

Kahire Ceza Mahkemesinin Eylül 2018'de aralarinda HAP Genel Sekreteri Biltaci ile Ihvan liderlerinden Hicazi'nin de oldugu darbe karsiti 12 kisi hakkinda verdigi idam cezasi dün Yargitay tarafindan onanmisti.
Kaynak: AA