DSP Genel Baskani Aksakal Açiklamasi 'Erken Seçim Için Toplumda Açik Beklenti Oldugu Konusunda Izlenim Edinmedik'

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Baskani Önder Aksakal, muhalefet partilerinin erken seçim çagrilarinin hukuksal zeminde karsiliginin bulunmadigini belirterek, "Toplumda da bu yönde açik beklentinin oldugu konusunda izlenimimiz olmadi." dedi.

Aksakal, partisinin genel merkezinde düzenledigi basin toplantisinda, toplumsal yasami olumsuz etkileyen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda sona yaklasildigina iliskin bilgilerin gelmesinin sevindirici oldugunu dile getirdi.

Saglik Bakanliginca hizla sürdürülen asi programina vatandaslarin katilarak destek vermesi gerektigini vurgulayan Aksakal, aksi takdirde salgindan kurtulma takviminin uzayacagini kaydetti.

Marmara Denizi'nde görülen deniz salyasi (müsilaj) konusunda bütün kamu kurumlari ile yerel yönetimlerin birlikte hareket etmesini beklediklerini ifade eden Aksakal, özellikle sanayi tesislerinde aritma sistemlerinin kullanilmasi konusunda taviz verilmemesinin önemine dikkati çekti.

Aksakal, Türkiye'nin seçim ortamina her geçen gün biraz daha yaklastigini, ekonomide, saglikta, egitimde ve sosyal yasamda karsilasilan gelismelerin bu süreci daha da hizlandirdigini dile getirerek, seçimlerin siyasetteki tikanikligin giderilmesine, toplumda biriken enerjinin bosaltilmasina katki saglayan demokratik yöntemlerin basinda geldigini belirtti.

Bu süreçte, Siyasi Partiler Yasasi'nda yapilmasi düsünülen degisikliklerin, gerek cumhurbaskanligi adayligi gerekse partiler arasindaki ittifak yapilanmalari konusunda belirleyici olacagina isaret eden Aksakal, "19 yillik iktidar sürecinin yarattigi yipranmislik, yorgunluk ve bunun yarattigi güç savaslarinin varligi, sistemin yüzde 50+1'e sikistirilmasi, ittifaklardaki hakim partileri hedefe giden yolda her seyi mubah görme ilkesizligine mecbur birakacaktir." iddiasinda bulundu.

Aksakal, soru üzerine, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun yani sira diger muhalefet partilerinin erken seçim çagrisi yaptiklarini, ancak bunun hukuksal zeminde pratik karsiliginin mümkün olmadigini söyledi.

- "Erken seçim 2022'nin sonbaharinda gündeme gelebilir"

Toplumda da seçimlerin erkene alinmasina yönelik bir talep olduguna dair izlenim edinmediklerini aktaran Aksakal, söyle devam etti:

"Erken seçim çagrisi yapmanin pratik karsiligini hukuki anlamda da ortaya koyabilmek gerekiyor. Erken seçim karari Meclis'te ancak 360 milletvekilinin böyle bir kanuna el kaldirmasiyla gerçeklesebilir ancak iktidar disi parlamenterlerde bu sayi yok, isin dogrusu iktidar tarafinda da bu sayi yok. Geriye sadece Cumhurbaskani'nin erken seçim çagrisi yapmasi kaliyor. Daha seçimlere 2 yil varken kendi görev süresini sona erdirecek bir isin içerisine niye girsin? Toplumda da özellikle bu pandemi sürecinde yasadigimiz sikintilar karsiliginda vatandasin ve is çevrelerinin içine düstügü sikintili durumdan çikmaya yönelik çabalari sürerken, bu yönde açik beklentinin oldugu konusunda bir izlenimimiz olmadi."

Aksakal, Recep Tayyip Erdogan'in iki kez Cumhurbaskanligi yaptigini, üçüncü kez aday olabilmesinin ise erken seçim kararini Meclis'in almasindan geçtigini savunarak, "Bunu da seçimin normal zamanina en yakin sürede gerçeklestirmek için bir hareket sergileyeceklerine inaniyorum. Dolayisiyla 2022 yilinin sonbahar aylarinda bir erken seçim, Türkiye'nin gündemine gelebilir." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA