Cumhurbaskani Erdogan, Güneydogu Avrupa Ülkeleri Zirvesi'nde Konustu Açiklamasi (1)

'Türkiye'nin tam üye olarak yer almadigi bir Avrupa Birliginin, çekim ve güç merkezi olma hedefine ulasmasi da mümkün degildir' 'Karsilastigimiz onca haksizliga ragmen yarim asirdir israrla ve sabirla sürdürdügümüz tam üyelik mücadelemizin artik neticelendirilmesini istiyoruz' 'Birligin içine düstügü stratejik körlükten bir an önce kurtulmasini, olumlu gündem çerçevesinde katilim sürecini ilerletmesini bekliyoruz' 'Güneydogu Avrupa ülkeleri olarak düzensiz göç akimlarinda olan biteni tribünden seyretme lüksümüz yoktur'.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Türkiye'nin tam üye olarak yer almadigi bir Avrupa Birliginin, çekim ve güç merkezi olma hedefine ulasmasinin mümkün olmayacagini ifade etti.

Erdogan, Türkiye'nin Güneydogu Avrupa Isbirligi Süreci (GDAÜ) Dönem Baskanligi kapsaminda NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen GDAÜ Devlet ve Hükümet Baskanlari Zirvesi'nin açilisinda konustu.

Zirveye katilanlari selamlayarak konusmasina baslayan Erdogan, "Güneydogu Avrupa Isbirligi Süreci Zirvesi münasebetiyle siz kiymetli dostlarimizi ülkemizde misafir etmekten büyük bir bahtiyarlik duyuyoruz. Akdeniz'in incisi, tarih, kültür ve tabiat sehri Antalya'miza hos geldiniz." dedi.

Zirvenin ve yapilacak istisarelerin Türkiye, bölge ve tüm insanlik için hayirlara vesile olmasini dileyen Erdogan, küresel yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sebebiyle son 1,5 yildir yüz yüze toplantilarin ya ertelendigini ya da çevrim içi yapildigini hatirlatti.

Erdogan, 4 milyon insanin hayatina mal olan salgin etkisini sürdürse de asilamanin yayginlasmasi ile virüse karsi önemli bir mevzi kazanildigina isaret ederek, salgin sartlarinin el vermesiyle fiziki olarak bu toplantiyi düzenlemenin ayri bir mutluluk kaynagi oldugunu dile getirdi.

Son asrin en büyük saglik krizi olarak nitelenen bu salginin üstesinden dayanisma ve is birligi ile gelmeyi ümit ettiklerini belirten Erdogan, "Her zorlukla beraber muhakkak bir kolayligin olduguna dair güçlü inancimiz, aydinlik ve saglikli yarinlara dair umutlarimizi da artiriyor." diye konustu.

Zirveye gelenlerin, Türkiye'nin salgina karsi aldigi tedbirleri ve güvenlik-turizm sertifikasyon programi kapsamindaki uygulamalarini da yakindan görme firsati bulacagini kaydeden Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Basta siz dostlarimiz olmak üzere tüm Avrupa halklarini, tatillerini geçirmek üzere ülkemize bekledigimizi özellikle ifade etmek istiyorum. Güneydogu Avrupa'da baris, güvenlik ve istikrar ortamini saglam temeller üzerine insa etmek amaciyla 1996 yilinda Güneydogu Avrupa Isbirligi Süreci'ni hayata geçirdik. Iyi komsuluk iliskilerini esas alan is birligi sürecinin bu sene 25'inci kurulus yil dönümünü kutluyoruz. Sürecin bugünlere gelmesinde emegi ve katkisi bulunan tüm devlet ve hükümet baskanlarina, bakanlara, diplomatlara, sahsim ve milletim adina tesekkür ediyorum. 7 ülkenin öncülügünde çiktigimiz bu yolda, 25 yil içinde 13 katilimciya sahip büyük bir aile olduk. Siyasi kriz dönemlerinde dahi bölge ülkelerinin ayni masa etrafinda bulusabilmesini, konusabilmesini hedefledik. Bölgenin son çeyrek asirdaki tecrübelerine baktigimizda sürecin, is birligi ve diyalog formu olan özelligini layikiyla yerine getirdigini görüyoruz."

- "Is birliginin güçlendirilmesi hedefleniyor"

Güneydogu Avrupa Isbirligi Süreci'nin sadece siyasi ve güvenlik is birligini gelistirmek, ekonomik iliskileri desteklemek için tesis edilmedigini belirten Erdogan, sürecin ayni zamanda demokrasi, adalet ve yasa disi faaliyetler ile mücadele gibi alanlarda da is birliginin güçlendirilmesini hedefledigini söyledi.

Bölgesel sahiplenme ve kapsayiciligin ise is birligi sürecinin 25 yillik tarihine damga vuran temel ilkeler olduguna isaret eden Erdogan, dönem baskanligi boyunca yürütülen tüm çalismalarda Türkiye olarak bu prensipleri rehber edindiklerini vurguladi.

Erdogan, Avrupa Atlantik kurumlari ile bütünlesme çabalarina olan güçlü destegi muhafaza ettiklerinin altini çizerek, Avrupa Birliginin Üsküp ve Tiran ile üyelik müzekkerelerine baslama karari almasinin dogru yönde atilmis bir adim oldugunu ifade etti.

Alinan kararin halen hayata geçirilmemesinin büyük bir eksiklik olduguna dikkati çeken Erdogan, Birligin, Pristine ve Saraybosna'ya destegini sürdürmesini, Belgrad ve Podgoritsa'nin müzakere sürecini basariyla sonuçlandirmasini temenni ettigini belirtti.

- "Girisimlerimiz diger inisiyatiflere rakip degil"

Bütünlesme sürecinde "Bati Balkanlar" ve "Türkiye" seklinde yapilmak istenen suni ayrimi ise ortak degerlendirmelerle bagdastiramadiklarini aktaran Erdogan, sunlari kaydetti:

"Türkiye'nin tam üye olarak yer almadigi bir Avrupa Birliginin, çekim ve güç merkezi olma hedefine ulasmasi da mümkün degildir. Karsilastigimiz onca haksizliga ragmen yarim asirdir israrla ve sabirla sürdürdügümüz tam üyelik mücadelemizin artik neticelendirilmesini istiyoruz. Birligin içine düstügü stratejik körlükten bir an önce kurtulmasini, olumlu gündem çerçevesinde katilim sürecini ilerletmesini bekliyoruz. Türkiye, Güneydogu Avrupa'da yürüttügü ikili ve çok tarafli faaliyetlerinde her zaman is birligini ve ortak çikarlari gözetmistir. Türkiye-Bosna Hersek-Sirbistan ve Türkiye-Bosna Hersek-Hirvatistan arasinda tesis edilen üçlü mekanizmalar bunun en güzel örnekleridir. Bölgeye yönelik girisimlerimiz, birilerince farkli yansitilmak istense de hiçbir surette diger inisiyatiflere rakip veya alternatif degildir. Bilakis faaliyetlerimiz yürütülmekte olan diger çabalari güçlendirmistir."

Cumhurbaskani Erdogan, 2019 yilinda temelini Sirbistan ve Bosna-Hersek liderleri ile attiklari Belgrad-Saraybosna otoyolunun bu bakimdan iyi bir mihenk tasi oldugunu, "Baris otoyolu" olarak da adlandirilan bu tarihi projenin, bölgeyi bir baris ve is birligi havzasina dönüstürecegini dile getirdi.

- "Suriyelilerin dönüs çabalari desteklenmeli"

Türkiye'nin enerjide de Avrupa'nin en önemli ortaklarindan birisi olduguna isaret eden Erdogan, "Trans Anadolu Dogalgaz Boru Hatti TANAP tüm Avrupa'nin oldugu gibi Güneydogu Avrupa'nin da enerji güvenligini tahkim ediyor. Trans Adriyatik Boru Hatti'nin da tamamlanmasiyla güney gaz koridoru Avrupa'ya dogal gaz tasiyan 4'üncü ana arter olmustur." dedi.

Türk Akim'in, Türkiye'nin oldugu kadar Güneydogu Avrupa'nin da enerji güvenligini ve bölgesel ekonomik kalkinmasini destekledigini belirten Erdogan, söyle devam etti:

"Terörle mücadelede dayanisma içinde olmamiz, bölgemizin selameti açisindan çok önemlidir. PKK/PYD'den FETÖ'ye, DEAS'a kadar birçok terör örgütüyle ayni anda mücadele eden bir ülke olarak bu konudaki kararliligimiz tamdir. Terörün her türlüsü ile mücadele konusunda bölge ülkeleriyle tecrübe ve bilgi paylasimina her zaman haziriz. Güneydogu Avrupa ülkeleri olarak düzensiz göç akimlarinda da olan biteni tribünden seyretme lüksümüz yoktur. Türkiye halihazirda 3,7 milyonu Suriyeli, 4 milyondan fazla siginmaciya güvenli liman konumundadir. Suriye içerisinde yerinden edilmis kisiler de dahil 9 milyon insana yardim ve koruma sagliyoruz. Maalesef düzensiz göç ve Suriyeli mazlumlara sahip çikma hususunda da uluslararasi toplumdan gereken destegi göremiyoruz. Adil sorumluluk ve yük paylasimi, göç yönetimi konusunda esas olmalidir. 10 yildir vatan hasreti çeken Suriyelilerin ülkelerine güvenli dönüs çabalari desteklenmelidir."

(Sürecek)
Kaynak: AA