Beyaz Saray, Erdogan-Biden Görüsmesinde Kabil Havalimani Konusunda Genel Bir Mutabakata Varildigini Bildirdi

Beyaz Saray, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan-ABD Baskani Joe Biden görüsmesinde iki ülkenin Kabil Havalimani konusunda genel bir mutabakata vardigini ve Biden’in bu sürece destek verecegini belirtti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan, Beyaz Saray muhabirleri ile bir telefon brifingi gerçeklestirdi.

Erdogan-Biden görüsmesinde de bulunan Sullivan, görüsmeye iliskin yaptigi açiklamada, "Biden ve Erdogan görüsmesinde S-400 konusu gündeme geldi. Bu konuda bir çözüme varilamadi ancak diyaloga devam edilmesi için taahhüt verildi." degerlendirmesinde bulundu.

Sullivan söz konusu görüsmede ABD'nin Afganistan'dan çikma sürecinde Kabil Uluslararasi Havalimani konusunun da gündeme geldigini belirterek, "Cumhurbaskani Erdogan bu havalimaninin güvenliginin saglanmasi konusunda belirli destege ihtiyaç duyacagini söyledi, Biden da kendilerine destek taahhüdü verdi." ifadesini kullandi.

Iki liderin de ekiplerini nihai plan konusunda çalisilmasi için görevlendirdiginin altini çizen Sullivan, "Türkiye'nin (Kabil) Hamid Karzai Uluslararasi Havalimaninin güvenliginin saglanmasinda öncü rol oynamasi konusunda mutabakata varildi. Simdi bunu nasil uygulayacagimiz konusunda çalisiyoruz." dedi.

- "Türklerin bu rolün altindan kalkabilecegine güveniyoruz"

Sullivan, Taliban'in Kabil çevresindeki diplomatik ve güvenlik alanlarina saldirma ihtimaline karsi duyulan endiseleri ciddiye aldiklarini belirtti.

Türkiye ile Kabil Havalimani konusunda çalismaktan dolayi iyi hislere sahip oldugunu belirten Sullivan, "Türklerin bu rolün altindan kalkabilecegine güveniyoruz." ifadesini kullandi.

Cumhurbaskani Erdogan ve ABD Baskani Biden, 14 Haziran Pazartesi günü Brüksel'de bir araya gelmisti.

Kaynak: AA