ABD'de Genç Kadinlarin Kariyer Hedeflerine Yönelmesiyle Nüfus Artisi Yavasliyor

ABD'de genç kadinlarin kariyer hedeflerine daha fazla öncelik vererek anne olma planlarini ertelemesi nedeniyle 1930'lardan bu yana ülkedeki en yavas nüfus artisinin yasandigi belirtildi.

The New York Times'da yer alan analizde, ABD'de 30 yas altindaki kadinlarin çocuk sahibi olma olasiliginin önceki yillara göre çok daha azaldigi belirtildi.

ABD'de 2007'den bu yana, 20'li yaslardaki kadinlarin dogum oraninin yüzde 28 düstügüne isaret edilen analizde dogum oraninin, en hizli istihdam artisinin oldugu yerlerde daha fazla düstügü vurgulandi.

Vermont eyaletinde Middlebury Üniversitesinde ekonomist Caitlin Myers, "Buradaki hikaye, dogum oranlari hizla düsen genç kadinlarla ilgili" ifadesini kullanarak, son 10 yilda aniden muazzam bir dönüsüm oldugunu belirtti.

Myers, cografi olarak düsünüldügünde dogum oraninin, en hizli istihdam artisinin oldugu, kadinlarin çocuk sahibi olmak için daha fazla beklemeye tesvik edildigi yerlerde daha fazla düstügünü kaydetti.

Analizde, dogum oranlarinin yükseldigi tek yas grubunun 30'lu ve 40'li yaslardaki kadinlar oldugu ancak bu yas grubundakilerin dogum oranlarinda bile son üç yilda azalma görüldügü ifade edildi.

ABD'deki farkli etnik kökenliler arasinda açik ara farkla en yüksek dogurganliga sahip olan Latin Amerika kökenli kadinlarin dogum orani, 2007'den bu yana üçte bir azaldi.

Ülkede geçen ay yayimlanan Hastaliklari Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) raporunda, ülkede dogum oraninin 1979 yilindan bu yana en büyük yillik düsüsü yasadigi belirtilmisti.

Kaynak: AA