Uydu Takip Cihazi Takilan Yesil Deniz Kaplumbagasi Denize Birakildi

Mugla’nin Ortaca ilçesindeki Deniz Kaplumbagalari Arastirma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde (DEKAMER) 4 yesil deniz kaplumbagasinin tedavisi tamamlandi. Tedavisi tamamlanan kaplumbagalar 16 Haziran Dünya Deniz Kaplumbagalari Günü kapsaminda düzenlenen törenle denize birakildi.

Uydu Takip Cihazi Takilan Yesil Deniz Kaplumbagasi Denize Birakildi


‘Talay’ ismi verilen yesil deniz kaplumbagasina tören öncesi uydu takip cihazi takildi. Iztuzu kumsalindan dogal yasam ortamina birakilan ‘Talay’ uydudan izlenebilecek.

Pamukkale Üniversitesi Ögretim Üyesi ve DEKAMER proje yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska, ’Dünya Deniz Kaplumbagalari Günü’ kapsaminda düzenledikleri törenin, yesil denizkaplumbagalarini tanitmak için önemli bir firsat oldugunu söyledi.



Tedavisi tamamlanan 4 yesil deniz kaplumbagasini dogal ortamina göndereceklerini aktaran Kaska; “Kaplumbagalarimizdan birine ‘Talay’ ismini verdik. TUI koruma vakfinin destekleriyle uydu takip cihazi taktigimiz kaplumbaganin denizde nerelere göç ettigini, nerelerde beslendigini, kis aylarini nerelerde geçirdigini takip edecegimiz bir çalismanin içine girdik. Daha önce caretta caretta ‘Tuba’ uydudan takip edilmisti. Bu sefer otçul bir birey olan yesil deniz kaplumbagasini izleyecegiz.” diye konustu.

Merkezde yapilan çalismalar kapsaminda 13 yilda, 233 deniz kaplumbagasinin tedavi edildigi bilgisini veren Prof. Dr. Kaska; “Suan merkezimizde bakimi devam eden 13 kaplumbagamiz var. 200 kaplumbagamizi da maalesef bu süreçte kaybettik. Yarali kaplumbagalarin bakimina çok önem veriyoruz. Ilaç bakimlari, tedavileri, beslenmeleri ve su degisimlerini yapiyoruz. Tekrar dalabildikleri zamanda dogal ortamlarina gönderiyoruz” dedi.

“Yuva sayisi 300’e ulasti”

Nisan sonunda yuvalama sezonunun basladigini anlatan Kaska, sunlari söyledi; “Çevre ve Sehircilik Bakanligi Tabiat Varliklari Koruma Genel Müdürlügünün destekleriyle her yil kumsallarimizda yuva koruma ve izleme çalismalarini yürütüyoruz. Dalyan’da suan 300’ü askin yuvamiz oldu. Geçen sene 757 yuvamiz olmustu. Bu sene hemen hemen ayni rakamlari yakalayacagimizi tahmin ediyorum.”

Törene, Ortaca Kaymakami Oktay Erdogan, Belediye Baskani Alim Uzundemir ile vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA