'Topraksiz Tarimda Sera Ve Bitki Otomasyonu' Projesi Tamamlandi

Kilis 7 Aralik Üniversitesi’nde “Topraksiz Tarimda Sera ve Bitki Otomasyonu” isimli bitirme projesini gerçeklestirildi.

'Topraksiz Tarimda Sera Ve Bitki Otomasyonu' Projesi Tamamlandi
Elektrik Elektronik Mühendisligi Bölümü son sinif ögrencilerinden Ercan Uygun, Celal Yapicioglu, Fatih Basaran ve Mustafa Ceylan “Topraksiz Tarimda Sera ve Bitki Otomasyonu” isimli bitirme projesini Dr. Ögr. Üyesi Mustafa Mikail Özçiloglu danismanliginda gerçeklestirdi.

Projeyle bitkinin her türlü ortam ve besin elementi ihtiyaçlarinin yetisme ortamina ve dönemine uygun olarak dokunmatik ekran üzerinden anlik olarak ayarlanabilmesi saglandi. Sera ortaminin isisi ve nem miktari, besin çözeltisinin EC ve pH degerleri ile tanktaki besin çözeltili suyun miktari ve sicakligi sürekli olarak ölçülmekte, ölçülen degerler ile dokunmatik ekrandan girilen set degerler karsilastirilarak bitkinin ihtiyaci olan ortam ve besin çözeltisi degerleri saglanmakta ve sabit tutuldu.

Proje, ayni zamanda sistemin yapisini bozmadan küçük degisiklikleri bluetooth veya Wi-Fi üzerinden kontrol edilebilecek sekilde tasarlanmistir. Böylece uzaktan izleme ve kontrol de mümkün olabilmektedir. Uzaktan tüm sistemin kontrol edilebildigi bu teknoloji, seraciliga yeni bir bakis açisi getirmisti.
Kaynak: İHA