Mergin Çayi Üzerine Menfez Yapildi, 50 Yillik Çile Sona Erdi

İçel Büyüksehir Belediyesi, Erdemli’den Iç Anadolu’ya uzanan ve yillardir çile haline gelen Mergin yolunu gerçeklestirdigi menfez ve grup yolu iyilestirme çalismasi ile tamamladi. Daha konforlu ve güvenli ulasimi saglayan yol sayesinde bölgede üretilen ürünler zarar görmeden ülke ve dünya pazarlarina ulastirilacak.

Mergin Çayi Üzerine Menfez Yapildi, 50 Yillik Çile Sona Erdi
İçel Büyüksehir Belediyesinden yapilan açiklamaya göre, Yol Yapim Bakim ve Onarim Dairesi ekipleri, Erdemli’de yillardir beklenen ve halk arasinda “Mergin Köprüsü” olarak adlandirilan Mergin yolunda menfez yapimini tamamladi. Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer’in geçtigimiz günlerde açilacaginin müjdesini verdigi Mergin yolundaki menfez hem bölge sakinlerine hem de o güzergahta ürün tasimaciligi yapanlara rahat bir nefes aldiracak.

Mergin yolu bölge halki ve tarimsal üretim için önem tasiyor

Yol Yapim Bakim ve Onarim Dairesi ekipleri, trafikte vatandaslarin can güvenligini ve rahat ulasimini saglamak için Erdemli ilçesi Hüsametli ile Yeniyurt Mahalleleri arasinda bulunan ve 8 mahalleyi baglayan grup yolunda menfez yapimini tamamlandi. Erdemli merkezden birçok ilçeye ve Iç Anadolu’ya baglanti saglayan Mergin Çayi üzerindeki mevki, bölge ve çevre ilçelerde üretilen ihracat potansiyeli fazla olan ürünlerin yurt içi ve disi pazarlara ulasmasi için hayati önem tasiyor.

50 yillik çile sona erdi

Eski Mergin yolunun karayollari standartlarina uygun olmamasi, can ve mal güvenligini tehdit etmesi nedeniyle yapimina baslanan ve kisa sürede tamamlanan menfez ve grup yolu iyilestirme çalismalari sayesinde daha konforlu ve güvenli bir ulasim saglanacak. Böylece bölge sakinlerinin 50 yillik çilesi de son bulmus oldu. Çalismalar kapsaminda 54 metre uzunlugunda, 8 metre genisliginde ve 6 metre yüksekligindeki menfez imalati, bin 162 metrelik yolda iyilestirme ve 13 bin metrekare çift kat sathi kaplama imalati yapildi.

“Tüccarlar, köprümüzün eski ve dar olmasi nedeniyle devamli sorun çikariyordu”

Yolun bagli oldugu mahallelerden biri olan Veyselli Mahallesi Muhtari Bülent Arslan, 1970’li yillarda yapilan ve zamanla yipranarak yetersiz kalan güzergahin bugüne kadar birçok sikintiya sebep olmasina ragmen ihmal edildigini söyledi.

Yolun birçok mahalleye ve yaylaya kadar ulasimi sagladigini vurgulayan Arslan, “Bu köprü çilesi, bu yol çilesi çekiliyordu simdiye kadar. Vahap Baskanimiz geldikten sonra halkimiza bir söz verdi; ‘burasi yapilacak’ dedi ve analizine baslandi. Tüccarlar, köprümüzün eski, küçük, dar olmasi nedeniyle devamli sorun çikariyorlardi. Domates 1 liraysa 80-90 kurusa almayi düsünüyorlardi, yolu bahane ediyorlardi. Vahap Baskana ve ekibine ayri ayri tesekkür ediyorum, halkimiza, köyümüze, milletimize hayirli ugurlu olsun” dedi.



“Bu yol, bu köylerin 50 yillik hayaliydi”

Yeniyurt Mahallesi sakinlerinden Mahmut Tat da söz konusu geçis güzergahinin bölgedeki vatandaslarin 50 yildir hayali oldugunu ifade ederek, “Bu yol bu köylerin 50 yillik hayaliydi. Burada bazi arkadaslar da dedi ki; ‘burada bu yol yapilmaz, kaçtilar, göçtüler’ iste yapildi. Herkes gelip geçecek buradan kismet olursa. O elestiriyi yapanlar da buyursun bu yolu görsün. Onlari da buraya davet ediyorum. Burasi heyelan bölgesi. Uçurum vardi kis aylarinda taslar yuvarlanip geliyordu. Karda arabalar kayiyordu. Yol karsidan karsiya geçince bu tehlikelerden kurtulduk. Vahap Baskanima çok tesekkür ederim” diye konustu.



“Kis aylarinda ne zaman üzerimize tas düsecek, kaya göçecek diye korkumuz olurdu”

Yeniyurt Mahallesi sakini Yusuf Sahin ise 1962’de yaya olarak okula gitmek için kullandiklari yolda yasadiklari sikintilari anlatirken, “1962’de biz bu yoldan Hüsametli’ye yaya olarak okula giderdik. 1962’den sonra su karsidaki yoldan gidemiyorduk. Traktör zor inerdi bu yollardan. Biz geçemiyorduk. Simdi bu yol yapildi, çok güzel oldu. Biz bu yoldan geçerken, virajdan dolanirken; hele kis aylarinda ne zaman üzerimize tas düsecek, kaya göçecek, dag inecek diye korkumuz olurdu arabayla geçerken. Yolumuz çok güzel oldu” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA