Sirnak'ta 'Asfaltit Ocaklarinin Is Sagligi Ve Güvenligi Kosullarinin Iyilestirilmesi Projesi' Toplantisi Yapildi

Sirnak'ta "Is Sagligi ve Güvenliginin Gelistirilmesi Hibe Programi" kapsaminda Sirnak Üniversitesi (SÜ), Dicle Kalkinma Ajansi (DIKA) ve Ticaret ve Sanayi Odasi (TSO) tarafindan "Asfaltit Ocaklarinin Is Sagligi ve Güvenligi Kosullarinin Iyilestirmesi Projesi" toplantisi yapildi.

Vali Ali Hamza Pehlivan, Sirnak Üniversitesi Kampüsü Senato Salonu'nda yapilan toplantida, projenin büyüklügünün 160 bin avro oldugunu ve 15 aylik bir uygulama süresini kapsadigini söyledi.

Sirnak'ta 82 milyon metreküp kömür rezervi oldugunu aktaran Pehlivan, maden gibi riskli olan bir is kolunda is güvenligi ve emniyetin çok önemli oldugunu belirtti.

Kömür rezervinin büyük çogunlugunun Cudi Dagi'nda oldugunu ifade eden Pehlivan, olusan güvenlik konsepti ile yillarca terör nedeniyle degerlendirilemeyen rezervlerin de degerlendirilecegini kaydetti.

Resmi olarak 21 ruhsatli isletme oldugunu aktaran Pehlivan, söyle devam etti:

"Bu isletme sahipleri öncelikle is sagligi ve güvenligi konusunu ziyadesiyle önemsemesi gerekiyor. Türkiye genelinde maden is kolunda 8 bin 394 is kazasi yasanmis, maalesef 333 kisi hayatini kaybetmis, bu da is güvenliginin ne derece hayati önem tasidigini gösteriyor. Önce çalisanimizin sagligi ve güvenligi ondan sonra ekonomik alanda atilacak adimlar ve madenciligin isletilmesi geliyor. Burada asfaltit kömürümüz kalori degeri çok yüksek oldugu için özellikle termik santrallerde elektrik üretiminde kullaniliyor."

DIKA Genel Sekreteri Ahmet Alanli da projedeki amaçlarinin Sirnak ve çevresindeki asfaltit ocaklarinda çalisan madencilerin is sagligi ve güvenligi kosullarinin iyilestirilmesi oldugunu söyledi.

Programda, Belediye Baskani Mehmet Yarka, SÜ Rektörü Prof. Dr. Emin Erkan, TSO Baskani Osman Gelis'in yani sira Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi Is Sagligi ve Güvenligi Genel Müdürü Cafer Uzunkaya da online sunum yapti.

Programa, Sirnak Vali Yardimcisi Tunahan Efendioglu, Çevre ve Sehircilik Il Müdürü Ahmet Sahin, DIKA yetkilileri ve kömür isletmecileri de katildi.

Kaynak: AA