Sahipli Kedi Ve Köpeklerin Kimliklendirilecek

DÜZCE – Düzce Tarim ve Orman Il Müdürü Necdet Çiçek ile Veteriner Hekimler Odasi Baskani Serif Ali Karanfil arasinda imzalanan protokol ile sahipli kedi ve köpekler kimliklendirilecek.

Sahipli Kedi Ve Köpeklerin Kimliklendirilecek
Düzce Tarim ve Orman il Müdürlügü ile Veteriner Hekimler Odasi arasinda sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin hareketlerinin takibi ve basta kuduz hastaligi olmak üzere hayvan hastaliklari ile daha etkin mücadele etmek için bu hayvanlarin kimliklendirilerek, elektronik ortamda kayit altina alinmasi amaciyla protokol imzalandi.

Imzalanan protokol çerçevesinde sahipli köpeklerin bu yildan itibaren, sahipli kedi ve gelinciklerin ise 2022 yilindan itibaren bireysel olarak kimliklendirilerek kayit altina alinmasi zorunlu olacak. Uygulama sokaga terk edilen veya kaybolan hayvanlarin sahiplerine kolaylikla ulasilabilmesini saglayacak.

Uygulama su sekilde olacak; “Yeni dogan ev hayvaninin sahibi, dogum tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde Il veya Ilçe Müdürlügüne veya yetkilendirilmis serbest veteriner hekimlere basvuracak. Mikroçip takilarak pasaport düzenlenen ev hayvanlari 15 gün içinde, ev hayvanlarina yapilan asilar ve sahip degisikligi gibi bilgileri en geç 15 gün içinde kaydedilecek. Sahipsiz hayvanlarin, hayvan barinaklari tarafindan gerçek veya tüzel kisiliklere verilerek sahiplendirilmesi durumunda, hayvanin saglik karnesiyle sahiplendirme tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde il veya ilçe müdürlüklerine basvurulacak. Resmi veteriner hekim tarafindan hayvan için yeni pasaport düzenlenecek ve veri tabanina kaydedilecek. Kayitli ev hayvanlarinin ölümü ya da kaybolmasi halinde en geç 60 gün içinde ev hayvani sahibi, durumu il veya ilçe müdürlügüne bildirecek. Terk edilmis hayvani bulan kisiler, bu hayvanlari sahiplenmek isterse basvurularini il/ilçe müdürlüklerine yapacak. Kedi, köpek ve gelinciklere derialti mikroçip uygulanacak, el terminali araciligi ile okunabilecek, bundan böyle sokaga terkedilmis kedi ve köpegin kime ait oldugu el terminali ile okunarak sahibi tespit edilebilecek. Kuduz asisi basta olmak üzere hayvanin geçmisine ait tüm hastaliklari kayit altina alinacak. Mikroçip uygulamasi Bakanligimiz bünyesinde çalisan veteriner hekimler veya onlarin gözetiminde veteriner saglik teknikeri/teknisyenleri marifetiyle yapilabilecegi gibi, imzalanan protokol kapsaminda serbest veteriner hekimler tarafindan da yapilabilecek.”
Kaynak: İHA