(Özel) Saglik Müdürü Müjdeyi Verdi Açiklamasi 'Sonbaharda Eski Günlere Dönecegiz'

Sanayi ve isçi sehri Bursa’da dün yaklasik 28 bin kisi asilanirken, bugün rakamin 30 bini geçmesi hedefleniyor. Tüm saglik ocaklari, kamu ve hastanelerinin yanisira Ilçe Saglik Müdürlükleri’nde asi seferberligi yasanirken, vatandaslar randevularini aldiklari saat diliminde çok kolay ve kisa sürede asilarini yaptirdilar. Bursa Il Saglik Müdürü Doktor Fevzi Yavuzyilmaz, sonbahar mevsiminde eski günlere dönmeyi hedeflediklerini belirterek, "Isçi ya da çalisanlarimizi saglik tesislerine getirmektense, biz onlari ayagina gidip bulundugu ortamda asilamaya gayret ediyoruz" dedi.

(Özel) Saglik Müdürü Müjdeyi Verdi Açiklamasi 'Sonbaharda Eski Günlere Dönecegiz'
Saglik Bakani Fahrettin Koca, dün gece Twitter üzerinden paylastigi gönderide “Isçi ve memurlarin tamami için yarin yeni bir gün basliyor. SGK kayitli tüm çalisanlar Yarin ilk isimiz asi randevusu almak olsun!” ifadelerini kullandi. Böylece bazi mesleklere sahip ya da belirli bir yas üstündeki vatandaslara uygulanan asilar, çok daha genis bir boyut kazanmis oldu. Sosyal Güvenlik Kurumunda kaydi bulunan tüm çalisanlar, artik yaslari farketmeksizin asi basvurusu yapma hakkini kazandigi için bugün sabah saatlerinden itibaren hastaneler ve aile hekimliklerinin yolunu tuttu.

Bursa Il Saglik Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyilmaz ise, sehirde hedef nüfusun yüzde 45’lik kesimin asi oldugunu belirtti.

Diger yandan sanayide çalisan isçilerin asilanmasi içinde özel ekip olusturuldugunu ve uygun görülen farikalarda gerekli ortam saglanarak yerinde asilanacagini belirtti.

Bursa’da sadece Yüksek Ihtisas Egitim ve Arastirma Hastanesinde 3 saatte 900 kisinin asi oldugu ögrenilirken gün sonuna kadar, tüm kamuya bagli hastaneler, aile sagligi merkezleri ve özel hastanelerle birlikte 30 binin üzerinde vatandasin asi olacagi degerlendiriliyor.

Özel ve kamu çalisanlari sabahin ilk saatlerinden itibaren hastane ve aile sagligi merkezlerinin yolunu tuttu.

Hizmetlerle ilgili açiklama yapan Bursa Il Saglik Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyilmaz Bursa’da vaka görülme sikliginin 100 binde 50’nin altina düstügünü hatirlatarak, ’’ Bir dönem bilindigi gibi Bursa’miz tek sari durumundaydi. Su anda gene o rakamlara indik. Günlük vaka sayilarimiz 200’lerin altinda seyrediyor. Tabi bizim hedefimiz bir an önce bagisikligi saglayip bu virüsten olabildigince kurtulup artik eski normallerimize kavusmak. Ama eski normallerimize yani insanlarimizin birbiriyle kucaklasabildigi, büyüklerin ellerini öpebildigi, rahat oturup sohbet edebildigi, maskesiz ve mesafesiz olabilecegi duruma gelebilmek adina bir an önce asilama ve bagisiklama sistemini arttirmamiz lazim. Suanda yogunlugumuzu, asi ve bagisiklamaya ayirdik. Bu süreçte de hiz kesmeden devam ediyoruz. Yüzde 60-70 rakaminda bir bagisiklik oldugu zaman toplum bagisikliginin saglanacagini uzmanlarimiz belirtiyor. Biz de bu hizla gidersek bunun Agustos yada Eylül ayi gibi olabilecegi kanaatindeyim. Çünkü biliyorsunuz asi iki kademeli bir süreç. Yani suanda kullandigimiz Biontec asilarimiz özellikle 6-7 hafta sonra tekrarini yapiyoruz. Ikinci asidan 15 gün sonrayi bagisikligin en iyi seviyeye ulastigi düzey olarak görüyoruz. Ona göre hesaplarsak insallah sonbaharda daha rahat, daha huzurlu ve mutlu bir sürece girebilecegimizi umuyorum’’ dedi.



’’ Bursa’da hedef nüfusumuzun yüzde 45’lik bir oranini asilamis durumdayiz’’

Bagislamanin asilamayla saglanacagini belirten Yavuzyilmaz, ’’ Tabi asi gruplari yaslarla birlikte baslamisti. En son 40 yasa kadar düsmüstük. Sonrasinda belirli meslek gruplarini da yas gözetmeksizin bu sürece eklemistik. Dün itibariyle de sigortali olan yani sosyal güvence olup çalisma hayatinin içinde olan tüm bireylerimizin yas sinirlamasi olmadan asi programina dahil edilmis oldu. 40 yas üzerinde bizim yaklasik 1 milyon 500 bin nüfusumuz vardi. Bu ilavelerle birlikte yaklasik 1 milyon 770 kadar hedef nüfusumuz var. Tabi burada bizim asilamada baz aldigimiz ilin total nüfusu degil, hedef nüfusumuz. Su an itibari ile hedef nüfusumuzun yüzde 45’lik bir oranini asilamis durumdayiz. Total nüfusumuzun belki 3’de birini, hedef nüfusumuzun yüzde 45’inin üzerindeki kismini asiladik. Dün itibari ile 27 bin 770 asi yapmistik. Bugünkü sayimizin 30 binin üzerinde olmasini bekliyoruz. Suan an itibari ile 15 binin üzerine çikti. Gece 24.00’a kadar devam edecek. Asilamalar kamudaki tüm hastanelerde, özel hastanelerimiz ve aile sagligi merkezlerimizde devam ediyor. Sabah sekizde basliyoruz. Gece 24.00’a kadar. Randevu konusunda vatandaslarimizin özellikle randevu olarak asilanmasini istiyoruz. Çünkü hem yigilmalari engellemek, hem de lojistik planlamasini daha rahat sürdürebilmek adina. Ama randevu alamamis olup bir sekilde yine kurumlarimiza gelmis olan vatandaslarimizin da yine kurum içerisinde olusturup onlari geri çevirmemek için gayret ediyoruz’’ dedi.



’’Isçi yada çalisanlarimizin ayagina gidip asilarini yapmaya gayret ediyoruz’’

Yavuzyilmaz Ihlas Haber Ajansi mikrofonlarindan isçi ve çalisanlara da sevindirici haberi vererek sözlerine söyle devam etti, ’’ Hatta bugün söyle bir uygulamaya da basladik. Eger belirli bir potansiyelin üzerinde isçi çalistiran büyük fabrikalarimizin asilarinda yerinde organize ederek yapmaya basladik. Onlarla irtibat kuruyoruz. Giderek orada uygun kosullara sahip olanlarin, bizde gerekli ekip ve ekipmanimizi takviye ederek, gerekirse ambulans destegini de yanimizda bulundurarak yapmaya çalisiyoruz. Çünkü Bursa biliyorsunuz sanayi sehri. Bünyesinde 5 -10 bin isçi çalistiran yerlerimiz var. Bu isyerlerindeki vatandaslarimizi, isçilerimiz yada çalisanlarimizi saglik tesislerimize getirmektense, biz onlarin ayaklarina giderek bulunduklari ortamda asilarini yapmaya gayret ediyoruz. Tüm hak sahibi olan vatandaslarimizin da en kisa sürede özellikle randevu alarak asilarini olmalarini istiyoruz. Çünkü bu süreci bagisiklamayla ve bu bagisiklamayi da asiyla saglayacagiz. Bu bilinçle tüm vatandaslarimizi asilanmasi talep ediyoruz’’

Diger yanda ise, hastanelerde ayrilan asi bölümlerinde ayni anda 20 kisinin asi oldugu ve randevularin ise her 5 dakika da bir kabul edildigi ögrenildi.

Bursa Yüksek Ihtisas Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Levent Özdemir vatandaslari asiya davet ederek, ’’ Bugün itibariyle isçi ve memur bütün sigortali vatandaslarimiz asi randevusu alabilecekler. Bugün suana kadar 900 kisiye yakin asilanmamiz oldu. Fakat asilamamiz gece 24.00’a kadar devam edecegi için 2 bin 500 kisinin üzerine çikar diye tahmin ediyorum. Randevusuz gelen vatandaslarimizi da kolaylik sagliyoruz tabi ama vatandaslarimizin randevuyla gelmesi asi sirasinda kalabalik olmasini engelleyecektir. Bu konuda vatandaslarimizin anlayisli olmasini bekliyoruz. Zaten hastanemizde 20 poliklinigimizi asiya ayirdik. Ayni anda 20 kisi asi olabiliyor. 5 dakikada bir de randevumuz var. Günlük bu sekilde kapasitemiz 2 bin 500 kisi. Biz hastanemizde bugüne kadar 72 bin 500 vatandasimizi asiladik ’’ dedi.



’’ Lütfen herkes asiya ’’

Son olarak asilanmanin önemine deginen Özdemir, ’’ Bu hastaliktan kurtulmak için elimizde yeterince asimiz var. Bugünden itibaren de tüm sigortali çalisanlarimizi yas grubu olmaksizin randevu alabiliyorlar. Eger sevdiklerimizi, kendimizi ve toplumu korumak istiyorsak mutlaka asi olmamiz lazim. Ben sevgili vatandaslarimiza sunu demek istiyorum, lütfen herkes asiya’’ dedi.

Diger yandan Bursa genelinde ise, günlük asi ortalamasi, 8-9 binden 25 bine yükseldi. Dün itibariyla Bursa’da bir milyon 300 bin birinci doz, 500 bin de ikinci doz asi yapildi. Birinci doz asisini olup ikinci doz için bekleyenlerin sayisi ise 300 bin oldu.
Kaynak: İHA