Malatya Turgut Özal Üniversitesi' '3. Verimlilik Ve Teknoloji Fuari'nda

Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Türkiye Verimlilik Vakfi’nca düzenlenen 3. Verimlilik ve Teknoloji Fuari’nda projeleri ve ürünleri ile sahne aldi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi' '3. Verimlilik Ve Teknoloji Fuari'nda
Baskent’te, Türkiye Verimlilik Vakfi’nca ATO Congresium’da düzenlenen 3. Verimlilik ve Teknoloji Fuari’nda Malatya Turgut Özal Üniversitesi de kendi projeleri ve ürünleriyle misafirlerini agirladi. Üniversitenin basta gelen projelerinden olan ‘Dijital Hastane’ ve her yil üniversitenin kasasindan 1 milyon 200 bin TL çikmasinin önüne geçen uzaktan egitim yazilimi misafirlerinin ilgi odagi oldu. Fuar alaninda misafirlerini agirlayan ve tek tek bilgilendiren Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, üniversitenin projelerini Ihlas Haber Ajansi’na anlatti.

"Kayisi çekirdeginden elde edilen ürünler kanser tedavisinde kullaniliyor"

Bilim, emek ve özveriyle çalistiklarini söyleyen Rektör Aysun Bay Karabulut, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligiyla bir anlasma yaptik. Türkiye’de ilk model olacak sekilde yasli bakim, evde bakim konusunda. Onlari hem rehabilite edecek hem de onlari motive edecek 3’er aylik, 6’sar aylik onlari konuk edebilecegimiz yasli bakimla ilgili çalismalarimiz bulunmakta. Kadin alaninda çok çalismalarimiz oldu. Özellikle kayisi çekirdegi yagiyla yaptigimiz çalismalarda onlarin özellikle infertilite kadinlarda dogurganligi artirdigi ve ayni zamanda da menopoza giren kadinlarda da bir nevi geciktirmesiyle de ilgili çalismalarimiz mevcut. Antioksidan etkisi var bu yagin. Bunun gibi birçok yag vardir Omega 3’ten zengin dedigimiz. E vitamini gibi içerisinde bulunan amigdalin denilen madde agri kesici etkisi var. Bu kayisi çekirdeginden ürettigimiz hem yagini hem de içerisindeki amigdalin miktarini özellikle 20 mg siyanür zehri olmayacak sekilde de bir nevi preparat haline de getirdik. Kanserin gerek önlenmesinde gerekse tedavi edilmesinde gida takviyesi olarak kullaniminda da hastalara da öneren hekimlerimiz oldugunu biliyoruz” dedi.



“Üniversitemizi yillik 1 milyon 200 bin TL kara geçirmis olduk”

Uzaktan egitim konusunda yazilim gelistirdiklerini belirten Aysun Bay Karabulut, “Kendi yaptigimiz yazilimla biz uzaktan egitimde herhangi bir yerden alarak degil de kendi milli yazilimimizla biz üniversitemizi yillik 1 milyon 200 bin TL kara geçirmis olduk. Bu da bizim gençlerin için rol modeldir. Her yaptiginiz çalisma küçümsenmemeli. Hangi bölümü tercih ederlerse etsin gençler ne olursa olsun bol çalismayla aktivitelerini artirarak biz bu konuda da gençlerimizi yetistirmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandi.

Devrim projesi

Hastanelerde kullanilacak devrim niteliginde bir projeye imza attiklarini kaydeden Karabulut, “En önemli projelerimizden biri dijital hastane. Üniversitemizin Turgut Özal Hastanesi ile Saglik Bakanligi’yla yaptigimiz protokol çerçevesinde bir nevi çalismalarimizi ortak olarak yapiyoruz. Akredite laboratuvar, akredite hastane ve akredite yogun bakimlarla çalismalara devam ediyoruz. Bu anlamda da bu tür hastaya ulasim hastanin bilgilerine ulasim aninda müdahale etme anlaminda her türlü veriye ulasabilme anlaminda yogun bakimlari modüler sistem olusturacak sekilde bir cihaz gelistirdi arkadaslarimiz. Bu cihazla diyelim ki yurtdisina gittiniz. Modüler sistemle istedigi sistemi alip bunu kullanabiliyor. Yogun bakimlarda hasta bakiminda, evde hasta bakiminda yine kullanilabilecek bir sistem. Devrim projesi aslinda bu. Üniversitemizin birçok bunun gibi çalismalari var. Biz de bununla katki sunmaya çalisiyoruz. Yasli bakimiyla ilgili yaptigimiz bir teknik var. Örnegin yaslimizin takibini yapacagiz. EKG ölçümlerini hareketlerini ve ayni zamanda da ilerleyis süreçlerini buradan wifi ile ulasip bilgilerine ulasabilecegiz. Bu tarz benzer mikroçip gibi düsünün, bunlari yerlestirerek wifi üzerinden bilgilerini alabiliyoruz. Yasli evde tek basina ne yapiyor? Bununla ilgili nasil bir süreci var? Bunu takip edebiliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA