Lise Ögrencilerinden Tavuk Tüyü Ile Sudaki Petrol Kirliligini Temizlemek Üzerine Arastirma

Amasya'nin Tasova ilçesinde lise ögrencileri, su yüzeyinde bulunan petrol kirliliginin tavuk tüyü ile temizlenmesi konusunda arastirma yürüttü.



Sehit Orhan Gülmez Anadolu Lisesi 12. sinif ögrencileri Mehmet Tecen ve Sila Ünsal, fen bilgisi ögretmeni Haydar Kutlu danismanliginda deniz yüzeyinde olusan petrol kirliliginin tavuk tüyüyle temizlenip temizlenmedigini ortaya koymak için çalisma gerçeklestirdi.

Kutlu, AA muhabirine, üzerinde çalistiklari projede, suya karisan petrol kökenli bilesenleri dogru yöntemlerle ayirmayi hedeflediklerini söyledi.

Su aritiminin aktif karbon veya kimyasal ile yapildigini anlatan Kutlu, "Burada amacimiz aktif karbona bagli kalmadan dogal yöntemlerle suyun içine karismis kimyasal maddeleri ayirt edebilmek. Aktif karbona alternatif olarak tavuk tüyünü denedik. Tavuk tüyünün aktif karbon gibi suya karismis bilesenleri yüzde 94 oraninda ayristirdigini fark ettik. Suyumuza kirlilik karisirsa tavuk tüylerini bir kabin içine sikistirarak süzgeç sistemi olusturup aritma yapilabilir." dedi.

Sila Ünsal da denizlerde meydana gelen kazalarda kuslarin tüylerine yapisan petrolleri gördüklerini, bunun kendilerini çok üzdügünü dile getirdi.

Dogal yöntemlerle kesilen tavuklarin tüylerini atmak yerine böyle bir projede kullanmak istediklerini belirten Ünsal, "Ögretmenimize düsüncemizi ilettik ve destegiyle projeyi ortaya çikarttik." ifadesini kullandi.

Proje koordinatörü Güzin Akyüz ise okullarinda düzenlenen bilim fuarinda ögrencilerin ilgi duyduklari alanlarla ilgili çalismalar yapmalarini, ilime, bilime karsi duyarli olmalarini ve hayatlari boyunca bunu sürdürmelerini istediklerini aktardi.

Okul müdürü Fatih Ocak da salgin döneminde okullarinda ögrencilerin yaptiklari çalismalarin kendilerini çok memnun ettigini vurgulayarak, "Hayallerle baslayan ve gerçeklige dönüsen, hayatimiza bir nebze olsun kolaylastirmak amaciyla yapilan bu çalismalardan dolayi ögretmen ve ögrencilerimize tesekkür ederiz." diye konustu.

Kaynak: AA