Izmir'de Kis Ve Ilkbahar Yagislari Barajlara 'Can Suyu' Oldu

DSI 2. Bölge Müdürü Birol Çinar: 'Izmir'de çevrim içi olarak anlik takip ettigimiz 13 baraj ve gölet var. Bunlarin su anda ortalama doluluk orani yüzde 54. Geçen yil ayni dönemde doluluk seviyesi yüzde 56'ydi' 'Seviyesi en kötü olan depolamamiz ne yazik ki Beydagi Baraji. Onun disindaki barajlarda doluluk orani hemen hemen geçen seneki seviyelerde'

HALIL FIDAN - Sonbaharin kurak geçtigi Izmir'de kis ve ilkbaharda özellikle kiyi kesimlerde etkili olan yagislar sayesinde barajlardaki doluluk orani artti.

Devlet Su Isleri (DSI) 2. Bölge Müdürü Birol Çinar, AA muhabirine, Izmir için doluluk oranini takip ettikleri barajlarin su seviyelerinin genel olarak iyi durumda oldugunu ve özellikle kiyi Ege'ye düsen yagislarin bunda etkili oldugunu belirtti.

Kentteki sadece bir barajda su seviyesinin geçen yila göre çok düstügünü ifade eden Çinar, "Izmir'de çevrim içi olarak anlik takip ettigimiz 13 baraj ve gölet var. Bunlarin su anda ortalama doluluk orani yüzde 54. Geçen yil ayni dönemde doluluk seviyesi yüzde 56'ydi. Yani geçen yilla yaklasik ayni seviyede. Tabii bu ortalama doluluk, burada seviyesi en kötü olan depolamamiz ne yazik ki Beydagi Baraji. Onun disindaki barajlarda doluluk orani hemen hemen geçen seneki seviyelerde." diye konustu.

- Su sikintisi olan yerlerle ilgili önlem alindi

Birol Çinar su sikintisi olan yerlerle ilgili de gerekli önlemleri aldiklarini vurgulayarak söyle devam etti:

"Izmir'i ilgilendiren 2 önemli depolamamiz da Manisa sinirlarindaki Gölmarmara ve Demirköprü barajlari. Özellikle Menemen Ovasi buradan sulaniyor, oradaki doluluk orani ise geçen seneki seviyeye göre çok çok az. Manisa genelinde de doluluk orani yüzde 14, geçen sene rakam yüzde 27 olmustu. Bu nedenle iki depolamadan sulama yaptigimiz alanlarda bu sene kisitli sulama yapma durumundayiz. Bunu da çiftçilerimizle paylastik. Ikinci ürünlere kesinlikle su vermeyecegimizi ve gece sulamasi yapmamiz gerektigi, sulama sahasi disina kesinlikle su verilmeyecegi, su ihtiyaci az olan bitkilerin tercih edilmesi konusunda aylar öncesinde zaten bilgilendirme yapmistik. Dolayisiyla bu sene kiyi Ege'de ve içme suyu barajlarinda herhangi bir problem yok ama bahsettigimiz bölgelerde biraz dikkatli olunmasi gerekiyor."

- Içme suyunun saglandigi barajlardaki durum

Türkiye'nin en büyük kentlerinden Izmir'de sebeke suyunun saglandigi 6 barajdan 5'inin doluluk orani, geçen senenin ayni ayina göre artti.

Izmir Su ve Kanalizasyon Idaresi (IZSU) verilerine göre, 13 Haziran itibariyla barajlardan Tahtali'da doluluk yüzde 52'den 70'e, Balçova'da yüzde 33'ten 80'e, Alaçati Kutlu Aktas'ta yüzde 42'den 62'ye, Güzelhisar'da yüzde 62'den 80'e, Ürkmez'de ise yüzde 71'den 83'e yükseldi. Gördes'te ise doluluk yüzde 9'dan yüzde 8'e geriledi.
Kaynak: AA