Hindistan'da Protestolara Katilan Aktivistler Kefaletle Serbest Birakildi

Hindistan’da mahkeme, hükümet karsiti protestolara katildiklari gerekçesiyle geçen sene mayis ayinda tutuklanan üç aktivisti kefaletle serbest birakti.

BBC’nin haberine göre, Natasha Narwal, Devangana Kalita ve Asif Iqbl Tanha geçen yil tartismali vatandaslik yasasini protesto etmek için Delhi’deki oturma eylemine katilmis ve terörle mücadele yasasi kapsaminda tutuklanmisti.

Aktivistlerin yargilandigi davanin Delhi'deki Yüksek Mahkemede görülen durusmasinda karara varildi. Mahkeme, ayaklanmalar baslamadan önce protestolara katildigi için geçen yil mayis ayinda tutuklanan aktivistler Narwal, Kalita ve Tahna'nin kefaletle serbest birakilmasina hükmetti.

Mahkemenin kararinda ayrica devletin muhalefeti bastirma kaygisiyla, anayasal güvence altina alinan protesto hakki ile terörist faaliyetler arasindaki çizgiyi bulaniklastirmaya çalismasindan duyulan rahatsizliga dikkat çekilerek bu düsünce tarzinin güçlenmesinin demokrasi adina olumsuz sonuçlar yaratacagi vurgulandi.

Hindistan Basbakani Narendra Modi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginini kullanarak muhalefeti bastirmakla suçlaniyor.

Ülkenin çesitli eyaletlerinde 31 Aralik 2014'ten önce ülkeye giren gayrimüslim göçmenlere vatandaslik verilmesine imkan taniyan ancak ayni durumdaki Müslümanlari kapsam disi tutan düzenleme, Aralik 2019'dan mart ayinin ortalarina kadar protesto edilmisti.

Yeni Delhi'de 23 Subat'ta baslayan ve yaklasik 5 gün süren protestolar ve siddet olaylarinda, bir emniyet amiri ve istihbarat görevlisi ile 51 sivil hayatini kaybetmisti.

Baskentin disinda farkli bölgelerde düzenlenen protestolarda 28, ülke genelinde ise 79 sivil yasamini yitirmisti.

Delhi polisi, gösterilerin ardindan çogu Müslüman birçok aktivisti gözaltina almisti.

Kaynak: AA