Dördüncü Kez Lösemi Tedavisi Gören Mustafa Ile Babasinin Umut Dolu Mücadelesi

Antalya'da lösemiyi 2 kez kemoterapi, bir kez de kemik iligi nakliyle yenmeyi basaran 11 yasindaki Mustafa Kemal Kaba'nin tekrarlayan rahatsizligina karsi babasiyla verdigi umut dolu mücadele, ayni hastaligi tasiyanlara iyi bir örnek teskil ediyor Yeni bir ilik nakli yapilmasi planlanan çocugun babasi Üzeyir Kaba: 'Bir gün bile olsa diledigimizce zaman geçirebilmek dünyalara bedel bizim için. Oglumun hastaligi bir kez daha yenip, ayaga kalktigini, iyilesmis halde toplumun içine karistigini görmek istiyorum' 'Oglum çok güçlü bir çocuk, kanseri üç kez yendi. Bu süreçte hep 'Ben daha önce de kanseri yendim, yine yenerim' dedi. Ona hep, 'Hayata yeniden tutunacagiz, yeniden ayaga kalkacagiz' diye moral verdik'

ZEHRA TEKECI - Antalya'da lösemi tedavisi gören 11 yasindaki Mustafa Kemal Kaba, babasinin destegiyle verdigi mücadelesiyle hastaligini dördüncü kez yenmek istiyor.

Korkuteli ilçesinde 2010'da Kaba ailesinin ikinci çocugu olarak dünyaya gelen Mustafa Kemal'e 5 yasindayken geçirdigi rahatsizlik sonucu götürüldügü Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Akut Lenfoblastik Lösemi teshisi konuldu.

Hemen tedavi altina alinan çocuk, aradan geçen zamanda tekrarlayan hastaligina boyun egmedi.

Hastaligini 2 kez kemoterapi, bir kez de agabeyinden yapilan kemik iligi nakliyle yenmeyi basaran Mustafa Kemal'in rahatsizligi dört ay önce tekrarladi.

Tedavisi hastanede devam eden çocuk ve ailesinin umudu, bir süre önce bulunan iki uygun donörle yeniden yeserdi. Yeni bir ilik nakli yapilmasi planlanan Mustafa Kemal, o günü sabirsizlikla bekliyor.

Baba Üzeyir Kaba (43) ise diger oglu 18 yasindaki Ahmet ile bu süreçte Mustafa Kemal'in en büyük destekçisi oldu. Sürekli Mustafa Kemal'in moral ve motivasyonunu yüksek tutmaya, onu iyilesecegine inandirmaya çalisan Kaba, yeniden baba ogul el ele yürüyecekleri günün özlemini çekiyor.

Üzeyir Kaba, AA muhabirine, oglunun rahatsizligi nedeniyle zor günler yasadiklarini söyledi.

Oglunun defalarca kez kanseri yendigini ancak yeniden nüksettigini aktaran Kaba, yeni donör haberiyle nakil gününü beklemeye basladiklarini dile getirdi.

Yanindan hiç ayrilmadigi oglunun yeniden ayaga kalkacagina inandiklarini vurgulayan Kaba, söyle konustu:

"Oglumla birbirimize çok düskünüz. Ona en büyük moral, beni görmek. Mustafa Kemal hastanede yatarken bol bol güzel ve saglikli günlerin hayalini kuruyoruz. Tamamen saglikli insanlar gibi normal hayata dönmek en büyük hayalimiz. Denize bile gitsek suyun yanina kadar gidiyor ama giremiyoruz. Kendi basimiza gezmeyi, birlikte top oynamayi çok özledik. Bir gün bile olsa diledigimizce zaman geçirebilmek dünyalara bedel bizim için. Oglumun hastaligi bir kez daha yenip, ayaga kalktigini, iyilesmis halde toplumun içine karistigini görmek istiyorum. Oglum çok güçlü bir çocuk, kanseri üç kez yendi. Bu süreçte hep 'Ben daha önce de kanseri yendim, yine yenerim' dedi. Ona hep, 'Hayata yeniden tutunacagiz, yeniden ayaga kalkacagiz' diye moral verdik. Bu motivasyonlarla çocugumuzu bugüne kadar getirdik."

- "Bir tüp kanla bir çocuga, hayatini verebilirsiniz"

Oglunun okulunu ve arkadaslarini çok özledigini anlatan Kaba, lösemiyle savasan diger çocuklar için kan bagisinin çok önemli oldugunu dile getirdi.

Kaba, bu konuda duyarliligin artmasi gerektigini belirterek, "Ogluma bir kez daha donör bulundugu haberini aldigimda yasadigim sevinci tahmin edemezsiniz. Bir tüp kanla hayat kurtarabilirsiniz. Lütfen kan bagisinda bulunun. Bir tüp kanla bir çocuga, hayatini verebilirsiniz. 18 yasindaki oglum donör oldu. Alinan yarim tüp kan bile degildi. Insanlarimiz bunu bilmedikleri için bagista bulunmuyorlar. Gittik, ailecek bagista bulunduk. Insallah bizim kanlarimiz da birine can olur." ifadesini kullandi.

Akdeniz Üniversitesi Tip Fakültesi Çocuk Hematoloji Onkoloji Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Alphan Küpesiz ise Mustafa Kemal'in saglik durumuna iliskin su bilgileri verdi:

"Mustafa, lösemi nedeniyle takip ettigimiz bir hastamiz. En kisa sürede nakil yapmayi planliyoruz. Mustafa Kemal'in bu ikinci nakli olacagi için daha zor bir süreç olabilecegi görüsündeyiz. Hastaligi tekrarladigi için daha güçlü bir tedavi ile yaklasmamiz gerekiyor. Biz tedavimizi planladik, üzerinde ilerliyoruz. Zamanimiz azaldigi için abiden ve babadan da kök hücre alabiliriz. Iki ayri donörümüz daha var. Planlamalarimiz bu asamada sürüyor. Tüm vücut isinlamasiyla insallah Mustafa Kemal'i sagligina kavusturacagiz. Kendisi çok güçlü bir çocuk."
Kaynak: AA