Diyarbakir Valisi Münir Karaloglu, AMATEM Ve ÇEMATEM'de Incelemelerde Bulundu Açiklamasi

'Bagimlilik, sadece devletin veya devletin içinde belli kurumlarin görevi degil bütün toplumun topyekün mücadele etmesi gereken bir konu'.

Diyarbakir Valisi Münir Karaloglu, Saglik Bakanligi bünyesinde hazirlanan proje kapsaminda insa edilen ve hizmet vermeye baslayan Alkol ve Uyusturucu Madde Bagimlilari Tedavi ve Arastirma Merkezi (AMATEM) ile Çocuk ve Ergen Madde Bagimliligi Tedavi Merkezinde (ÇEMATEM) incelemelerde bulundu.

Karaloglu, beraberindeki Il Saglik Müdürü Cihan Tekin, Il Emniyet Müdürü Sükrü Yaman ve Il Jandarma Komutani Tuggeneral Mustafa Erdem ile hizmet vermeye baslayan her iki merkezdeki birimleri ziyaret etti, yetkililerden yürütülecek çalismalar hakkinda bilgi aldi.

Karaloglu, ziyaretin ardindan gazetecilere yaptigi açiklamada, her iki merkezin Diyarbakir ve çevre illere hizmet verecegini belirtti.

Bagimlilikla mücadelenin zor bir süreç, is ve çok tarafli oldugunu ifade eden Karaloglu, kurulan her iki merkezle bagimlilikla mücadelede eksik ayaklarin tamamlanmis oldugunu dile getirdi.

Bagimlilarin tedavisinin ardindan rehabilitasyon ayaginin sürdürülmesi gerektigine isaret eden Karaloglu, rehabilitasyon için Yesilayin oldugunu, kentte bu kurumun hizmet veren bir merkezinin oldugunu, Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi olarak Sur ilçesinde bir binayi kiraladiklarini, buranin tamiratini ve tadilatini tamamlayarak Yesilaya teslim ettiklerini anlatti.

Üniversite kampüsü içerisinde 40 yatakli bir rehabilitasyon merkezi insaatinin su an TOKI tarafindan yapiminin sürdügünü dile getiren Karaloglu, yil sonuna dogru orayi da hizmete almayi planladiklarini kaydetti.

Karaloglu, "Bagimlilik, sadece devletin veya devletin içinde belli kurumlarin görevi degil, bütün toplumun topyekün mücadele etmesi gereken bir konu. Mutlaka anne babalarin, özellikle egitim kurumlarinin ve imamlarin dini telkinde bulunan insanlarin da bu konuda bize destek olmasi yardimci olmasi lazim." ifadelerini kullandi.

- Diyarbakir'da uyusturucuyla mücadele

Jandarma ve emniyetin uyusturucu ile mücadelesine devam ettigini ve devam edecegini belirten Karaloglu, kentte uyusturucunun imalati ve arziyla ilgili çok ciddi bir mücadelenin oldugunu vurguladi.

Geçen yil Diyarbakir'da sadece jandarma bölgesinde 98 milyon kök kenevirin ele geçirilerek imha edildigini bildiren Karaloglu, söyle konustu:

"Bu 98 milyon kök keneviri Allah vermesin yakalayamasaydik, bunlar ürüne dönüsseydi, binlerce ton uyusturucu piyasaya sürülecekti ve binlerce gencimiz belki zehirlenmis olacakti. Geçen yil emniyet ve jandarma bölgemizde polis ve jandarmamiz Diyarbakir sinirlari içerisinde 60 ton toz ve kubar esrar ele geçirdi. Yine geçen sene 844 kisi uyusturucu isine bulastigi, imal ettigi, sattigi ve pazarladigi için emniyet ve jandarma birimlerimiz tarafindan gözaltina alinmis, mahkemeye çikartilmis ve tutuklanmistir."

Emniyet ve jandarma bölgelerinde geçen yilin ilk 5 ayinda 909 olan olay sayisinin 1688'e çiktigini, geçen yil 1047 kisinin yakalandigini bu yilin ayni döneminde ise 1681 kisinin yakalandigini dile getiren Karaloglu, "Geçen yil ilk 5 ayda 253 kisi tutuklanmisken bu sene emniyet ve jandarmamizin yapmis oldugu çalismalarda 412 kisi tutuklanmis. Bu da yüzde 62'lik bir artisa tekabül ediyor. Geçen sene ilk 5 ayda 3 milyon 652 bin kök kenevir imha etmisiz. Bu sene ilk 5 ayda 30 milyon kök kenevir bugüne kadar jandarmamizin yapmis oldugu çalismalarla yakalamis ve imha etmisiz. Artis yüzde 733'tür." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA