Çin, 28 Savas Uçagiyla Tayvan'in Hava Sahasini Ihlal Etti

Tayvan, Çin Halk Kurtulus Ordusuna (ÇHKO) ait 28 savas uçaginin, Hava Savunma Tanimlama Sahasi'ni (ADIZ) ihlal ettigini duyurdu.

Tayvan Merkezi Haber Ajansina (CNA) göre, Tayvan Hava Kuvvetlerinden konuya iliskin yapilan açiklamada, Çin'e ait 14 J-16, 6 J-11 savas uçagi, 4 H-6 nakliye, 2 KJ-500 erken uyari ve kontrol uçagi, 2 de Y-8 deniz karakol uçagiyla ADIZ'i ihlal ettigi bildirildi.

Çin askeri uçaklarinin Tayvan'in güney ve bati açiklarinda seyrettigi kaydedilen açiklamada, bu ihlalin bugüne kadarki bir günde en çok savas uçagiyla yapilan girisim oldugu belirtildi.

Öte yandan, Tayvan basininda yer alan haberlerde, Çin savas uçaklarinin bölgeden ayrilmasi için uyarilarda bulunan Tayvan'in savas uçaklari ve hava savunma sistemlerini harekete geçirdigi ifade edildi.

Çin savas uçaklarinin Tayvan havasini ihlali G-7 ve NATO zirvelerinin ardindan geldi.

Ingiltere’de 13 Haziran’da düzenlenen G7 Zirvesi’nin bildirisinde, "Tayvan Bogazi’nin etrafinin baris ve istikrarinin öneminin altini çiziyor ve iki yaka iliskilerinin (Çin-Tayvan) barisçil çözümünü tesvik ediyoruz." ifadelerine yer verilerek, Dogu ve Güney Çin denizlerindeki mevcut statükoyu tek tarafli degistirme girisimlerine güçlü sekilde karsi çikilmisti.

Belçika’nin baskenti Brüksel’de dün düzenlenen NATO Zirvesi’nin bildirisinde ise Çin'in zorlayici politikalarindan endise duyuldugu vurgulanarak, "Çin'i uluslararasi taahhütlerini yerine getirmeye ve 'büyük güç' rolüne uygun olarak uzay, siber alan ve deniz de dahil olmak üzere uluslararasi sistemde sorumluluklari uyarinca davranmaya çagiriyoruz." ifadeleri kullanilmisti.

Çin, 12 Nisan’da da 25 savas uçagiyla Tayvan ADIZ’ini ihlal etmisti.

- Çin-Tayvan anlasmazligi

Çin'de Ikinci Dünya Savasi'nin ardindan çikan iç savasta Mao Zedong liderligindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidari ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulusunu ilan etmesi üzerine Çan Kaysek liderligindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerlesip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarinin Ada'da devam ettigini ileri sürerek bagimsizlik ilan etmisti.

Bu girisimin tarafindan kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmisti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayida ülkenin diplomatik iliski tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardindan, 1971'de BM Genel Kurulunda yapilan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek mesru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'in uluslararasi örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmisti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Çin'i uluslararasi toplumda sadece kendilerinin temsil ettigini savunuyor ve Tayvan'in dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliskiler kurmasina, BM'de ve diger uluslararasi kuruluslarda temsil edilmesine karsi çikiyor.

Kaynak: AA