Bratislava Küresel Güvenlik Forumu'nda Salgin Sonrasi Dünyanin Yeniden Insasi Ele Aliniyor

Slovakya Cumhurbaskani Zuzana Çaputova: Eger dünyayi yeniden daha iyi insa etmek istiyorsak ortak kurallar, hedefler ve gelecegi korumak için ortak eyleme geçmeye ihtiyacimiz var' Papa Franciscus: 'Krizler bize kimsenin tek basina güvende olmadigini hatirlatir'.

Slovakya’da düzenlenen Bratislava Küresel Güvenlik Forumu’nda yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yol açtigi küresel sorunlarin giderilmesi ve salgin sonrasi dünyanin daha yasanabilir bir yer olmasi için atilmasi gereken adimlar tartisildi.

Iki gün sürecek 16. Bratislava Küresel Güvenlik Forumu (GLOBSEC), Slovakya Cumhurbaskani Zuzana Çaputova, Polonya Cumhurbaskani Andrzej Duda, Hirvatistan Cumhurbaskani Zoran Milanovic’in yani sira çok sayida akademisyen ve siyasetçinin katilimiyla basladi.

Slovakya Cumhurbaskani Çaputova, açilis konusmasinda, bu yilki konferansin ana sloganinin “Dünyayi Daha Iyi Insa Etmek” oldugunu belirterek, özellikle Kovid-19’un çok daha yogun bir sekilde hissedildigi dönemde yasanan olumsuzluklardan çikarilacak dersler dogrultusunda gelecegin korunmasi için ortak degerler ve hedefler ugrunda çalisilmasi gerektigini kaydetti.

Çaputova, son dönemde yalniz Kovid-19 degil insan haklari ve demokrasi açisindan da ciddi sorunlar yasandigini, özellikle Ukrayna, Suriye, Myanmar ve Belarus'ta bu olumsuzluklarin yansimalarinin gözlemlendigine isaret etti.

Bir bölgede uluslararasi hukukun ihlal edilmesinin yalniz o yeri degil dünyanin genelini olumsuz etkiledigini, hukukun üstünlügü, demokrasi ve insan haklari gibi evrensel degerlere herkesin uymasi gerektigini belirten Çaputova,"Eger dünyayi yeniden daha iyi insa etmek istiyorsak, ortak kurallar, hedefler ve gelecegi korumak için ortak eyleme geçmeye ihtiyacimiz var." dedi.

- Papa'dan asiri tüketim ve bencillik vurgusu

Foruma video konferans yoluyla katilan Katolik dünyasinin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Baskani Papa Franciscus da Kovid-19 krizinin dünyada neden oldugu çesitli sorunlara isaret ederek, bu forumun, yasanan sorunlar isiginda dünyanin yeniden insa edilmesi konusuna yönelik yapilacak tartismalarla önemli katkilar saglayacagi inancinda oldugunu ifade etti.

Papa, sosyal ve ekonomik düzenlerin çogunlukla bencillik ve esitsizlik üzerine insa edilmis oldugunu vurgulayarak, "Dünya, küçük bir azinligin kendi servetini artirmak için insanlari ve kaynaklari sömürmekten geri durmadigi bir yere dönüstü." seklinde konustu.

Çevreyle yetirince ilgilenilmedigini belirten Papa Franciscus, insanlarin tüketmeye ve yok etmeye bir sekilde alistigini, bu durumun gelecek nesillerin fakirlesmesine ve ekolojik açidan ciddi sorunlar yasamasina yol açacagini ifade etti.

Papa, yasanan krizlerin toplumlari olumlu ya da olumsuzdan yana tercihte bulunmaya yönelttigine isaret ederek, "Krizler bize kimsenin tek basina güvende olmadigini hatirlatir. Krizler, her insanin esitliginin sadece teoride degil pratikte de kabul edildigi, bireylere ve halklara gelisme için esit ve gerçek firsatlar sunan bir gelecege yönlendirir." degerlendirmesinde bulundu.

Dünyanin yeniden insasinda ortak çaba ve yaklasimlarin belirleyici bir rol oynayacagini ifade eden Papa, her bir bireyi gözeten ve deger veren siyasi hosgörü ve dayanisma modellerinin gelistirilmesi gerektigini kaydetti.

Polonya Cumhurbaskani Duda da salginin küresel olarak bitirilememesi durumunda dünyanin normal bir sekilde isleyisini sürdüremeyecegini dile getirdi.

Duda, "Bu, asilara erisimin paylasilmasi da dahil olmak üzere karsilikli dayanismanin bizim görevimiz oldugu anlamina gelir." seklinde konustu.

Kaynak: AA