ABD'den Iadesi Saglanan Tarihi Eserler Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde

Amerika Birlesik Devletleri’nden iadesi saglanan Anadolu kökenli iki adet amphora ve Amerika Birlesik Devletleri Arizona Dogal Tarih Müzesine 1986 yilinda bagislanan iki adet pismis toprak kap, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde muhafaza altina alindi.

ABD'den Iadesi Saglanan Tarihi Eserler Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde
Kültür varligi kaçakçiliginin önlenmesi ve yurt disinda bulunan eserlerin ülkeye geri kazanilmasi amaciyla Kültür ve Turizm Bakanligi, kurumlarla koordinasyon halinde faaliyetlerini sürdürüyor. Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan Amerika Birlesik Devletleri’nden iadesi saglanan Anadolu kökenli iki adet amphora ve Amerika Birlesik Devletleri Arizona Dogal Tarih Müzesine 1986 yilinda bagislanan iki adet pismis toprak kabin Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde muhafaza altina alindigini bildirildi.

Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan paylasilan bilgi notunda ,"Amerika Birlesik Devletleri Arizona Dogal Tarih Müzesine 1986 yilinda bagislanan iki adet pismis toprak kap Anadolu kökenli olmalari nedeniyle ülkemize iade edildi. Amerika Birlesik Devletleri, San Diego’da yasayan bir kisi, Los Angeles Baskonsoloslugumuzla irtibata geçerek Anadolu kökenli iki adet amphorayi ülkemize iade etmek istedigini bildirmistir. ABD’de teslim alinan ve diplomatik kargo yoluyla Türkiye’ye getirilen kültür varliklarimiz 15.06.2021 tarihinde Ankara Anadolu Medeniyetlerinde muhafaza altina alinmistir" denildi.

Öte yandan, 2003 yilindan bu yana 4 bin 862 eserin Türkiye’ye dönüsü saglanirken, bunlardan 4 2021 yilinin ilk 6 ayinda saglandi. Özverili çalismalar kamuoyunda ve dünya müzelerinde de yanki bulmakta ve konuya duyarliligi artirmaktadir. 26 Subat tarihinde Macaristan’dan getirilen 413 parça kültür varligi ile 9 Haziran’da Hollanda’dan iade alinan Adana Ulu Camii’ne ait 3 çini karo ile Anadolu Selçuklu Dönemine ait 1 çini panoya ek olarak bu yilin ilk yarisinda üç farkli gönüllü eser iadesin de tamamlandi.
Kaynak: İHA