10 Babadan 9'U 'Konusalim Artik' Diyor

Konusalim Artik çalismalari ile üç yildir çay esliginde kaliteli iletisimin önemine dikkat çeken Lipton, Babalar Günü öncesinde yürüttügü arastirmada Türkiye’de babalar ile çocuklarin iletisimini inceledi. Arastirma sonuçlari, 10 babadan 9’unun, 10 çocuktan 8’inin birbirleriyle daha sicak bir iletisim kurmak istedigini gösterdi.

10 Babadan 9'U  'Konusalim Artik' Diyor


Dünya çapinda gerçeklestirdigi iletisim çalismalariyla çay esliginde kaliteli iletisimin önemine dikkat çeken Lipton, çayin sosyallestirme gücüne odaklanan ‘Konusalim Artik’ çalismalarina Babalar Günü’ne özel bir arastirma ile devam ediyor. Marka bu kapsamda Babalar Günü’nde “Babalarimiz ve Çocuklarimiz için #KonusalimArtik” diyerek babalar ve çocuklari arasindaki iletisimin dinamiklerini mercek altina aldigi bir arastirma gerçeklestirdi.

Arastirmanin sonuçlari arasinda babalarin hissettigi iletisimsizlik hissi dikkat çekiyor. Babalarin yüzde 88’i çocuklarin anne ile iletisimi daha iyi derken yüzde 70’i “En son babalar duyar” diyor. Oysa arastirmaya katilan babalar da çocuklar da birbirleriyle iletisim kurmanin kendilerine aslinda çok iyi geldigini belirtiyor. Özellikle babalar çocuklariyla sohbet etmekten büyük keyif aliyor. Fakat arastirma sonuçlari Türkiye’de hem babalar hem de çocuklar için kurulan kaliteli iletisimin henüz yeterli boyutta olmadigini ortaya koyuyor. Babalarin yüzde 87’si çocugu ile daha açik ve sicak bir iletisim kurmak istedigini belirtirken bu oran çocuklarda yüzde 78.

Çocuklar anlayis bekliyor, babalar yabancilik hissediyor

Baba-çocuk arasinda açik ve sicak bir iletisim kurulmasinin önündeki en büyük bariyeri karsilanmayan beklentiler olusturuyor. Öncelikle hem babalar hem de çocuklar birbirinden sevgi bekliyor. Babalarin ise çocuklarindan sevgi beklentisi çocuklarin babalarindan bekledikleri sevgiden daha fazla. Çocuklarin odaklarinda ise daha çok babalari tarafindan anlasilmak ve kabul görmek yer aliyor. Çocuklarin yaklasik yüzde 78’i hayalleri ve hedeflerinin babalari tarafindan desteklenmesini bekliyor. Benzer sekilde yüzde 73’lük bir kesim babalarinin onlari degistirmeye çalismak yerine onlardaki olumlu özellikleri görmesini istiyor. Babalarin yarisindan fazlasi ise çocuklarinin kullandiklari kelimeleri ya da hakkinda konustuklari seyleri anlamakta zorlaniyor ve bazen ayni dünyadan degillermisçesine yabanci hissediyor. Bu hisleri çocuklarda da karsilik buluyor, çocuklarin babalarinin kendilerini ne kadar tanidiklarina iliskin notlari babalarina göre daha düsük. Bu dogrultuda çocuklarin neredeyse yarisi hayallerinden babalarinin bihaber oldugunu ifade ediyor. Babalarin ve çocuklarin birbirinden bekledikleri seyler aslinda sicak bir iletisim kurulmasi için ipucu niteliginde. Babalar çocuklarina yabanci hissediyor ve sevgi bekliyor. Çocuklar ise anlasilmak, kabullenilmek ve desteklenmek istiyor.

Baba-çocuk iletisimi belgesel izlemek gibi

Taraflar kurduklari iletisimin ne kadar farkinda? Arastirma sonuçlari babalarinin çocuklarini zannettiklerinden daha iyi tanidigini düsündüklerini gösteriyor. Babalarin yüzde 80’i konusmadan bakisarak bile anlasabileceklerini düsünürken çocuklarin yüzde 41’i buna katilmiyor.

Arastirmadan çikan iyi bir haber ise babalarin da çocuklarin da birbirini anlamak için hevesli olmasi. Babalar ve çocuklar arasi gerçeklesen sohbetler iki taraf için de hem keyifli hem ögretici nitelikte. Babalarin yüzde 75’i çocuklarin ise yüzde 69’u birbirleriyle konusmayi belgesel izlemeye benzetiyor. Ayrica babalar ve çocuklar iletisim kurduklarinda çogunlukla hayatlarina dair kisisel konulardan konusuyor. Sohbetleri gündelik konularla sinirli kalmiyor ve iletisimin derinligi karsilikli olarak ayni noktada yakalanabiliyor.

Kaliteli iletisim her zaman kurallardan daha önemli

Lipton’un baba-çocuk iletisimine dair gerçeklestirdigi arastirmayi degerlendiren Klinik psikolog Beyhan Budak, “Sirketin arastirmasi babalarin çocuklarini anlamamasinin; çocuklarin ise babalarinin duygusal ihtiyaçlarinin yeterince farkinda olmamasinin iletisimde kopukluklar olusturdugunu gösteriyor. Hem bir psikolog hem de bir baba olarak arastirma sonuçlarina baktigimda sunu net olarak fark ettim, kaliteli iletisim her zaman kurallardan önemli. O sebeple her seyden önce iletisimi güçlendirmek için baba ve çocugun beraber ekip olarak bir seyleri telafi etmek için çaba sarf etmesi çok faydali olabilir. Bir taraf anlayis; digeri ise sevgi bekliyor. Bu beklentileri ilk etapta anlamanin daha sonra ise karsilamanin tek yolu ise kaliteli iletisimden geçiyor” sözleriyle yorumluyor.

Verilen bilgiye göre, 2018 yilindan bu yana farkli platformlarda herkesi bir çay esliginde bir araya gelmeye ve derinlemesine sohbetler ile duygulari paylasmaya çagiran Lipton, Babalar Günü öncesinde yayinladigi arastirma sonuçlariyla Türkiye’de babalarla çocuklari arasinda kurulan iletisimde iyilestirilebilecek noktalari açiga çikartiyor. Böylece en zahmetli konularin bile bir bardak çayin esliginde rahatça konusulabildigini ve bu iletisim deneyiminin güçlü baglar kurdugunu gösteriyor.
Kaynak: İHA