Yumurta Ihracatinda 'Damizlik' Talebiyle Artis Yasaniyor

Rusya, Iran ve Kazakistan gibi ülkelerde etlik piliç yetistiriciligi için damizlik yumurta talebinin artmasiyla Türkiye'nin 5 aylik yumurta ihracati, geçen yila göre yüzde 63 artti Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birligi Baskani Bedri Girit: 'Bu konuda rakiplerin de oldugunu düsünürsek bunun bir basari oldugunu söyleyebiliriz. Bu ülkelerin bize güvendiginin bir göstergesi'

YUSUF SAHBAZ - Türkiye'nin yumurta ihracati yilin 5 aylik döneminde geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 63 artarak 151 milyon 410 bin dolara yükseldi.

AA muhabirinin Ege Ihracatçi Birlikleri verilerinden derledigi bilgiye göre, Türkiye'nin kanatli sektörü ihracati ocak-mayis döneminde 264 milyon 693 bin dolar olarak kayitlara geçti. Sektör ihracatinda en ciddi artis ise yumurtada yasandi.

Geçen yilin ocak-mayis döneminde 93 milyon 25 bin dolar olan yumurta ihracati bu yilin ayni döneminde yüzde 63 artarak 151 milyon 410 bin dolara çikti.

Yumurta ihraç edilen ülkeler arasinda Rusya ilk siraya yükseldi. Ocak-Mayis 2020'de 1 milyon 734 bin dolar olan Rusya'ya yumurta ihracati bu yilin ayni döneminde 26 milyon 565 bin dolar olarak gerçeklesti.

Söz konusu dönemde Birlesik Arap Emirliklerine olan yumurta ihracati ise 10 milyon 552 bin dolardan 23 milyon 342 bin dolara çikti. Uzun yillardir yumurta ihracatinda ilk sirada yer alan Irak ise 20 milyon 328 bin dolarla 3'üncü sirada yer aldi.

- Türkiye, yumurta üretiminde ilk 10'da

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birligi Baskani Bedri Girit, AA muhabirine, salginla beraber hem iç hem dis pazarda yumurta talebinin arttigini söyledi.

Ancak bu artisin sofralik yumurtadan kaynaklanmadigini belirten Girit, "Bu yükselisin sebebi damizlik yumurta. Özellikle son günlerde Rusya, Iran, Kazakistan gibi ülkelere çok yogun bir sekilde göndermeye basladik." dedi.

Satilan damizlik yumurtalarin etlik piliç yetistiriciligi için kullanildigina isaret eden Girit, Türkiye'nin yumurta üretiminde dünyada ilk 10 ülke arasinda yer aldigina dikkati çekti.

Girit, söyle konustu:

"Tabii asil amacimiz her zaman son tüketiciye ürün satmak olmali. Ancak bu ülkeler bizden zaten yumurta da almiyorlardi. En azindan damizlik yumurta satarak döviz girdisi sagliyoruz. Bu konuda rakiplerin de oldugunu düsünürsek bunun bir basari oldugunu söyleyebiliriz. Bunlar degerli ürünler. Bu ülkelerin bize güvendiginin bir göstergesi." diye konustu.

Sofralik yumurtada Balkan cografyasina yönelik çalismalar yapildigina deginen Girit, "Bosna Hersek'e ihracata basladik. Avrupa ülkelerinde de çalismalar var. Bu pazarlarin açilmasiyla sofralik yumurta ihracatimiz daha da artacaktir." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA